StoryEditorOCM
Splitveliki interes

Puljak pred zainteresiranim Splićanima održao javno predstavljanje projekata ‘teških‘ četiri milijarde eura

Piše Stipe Šarić
25. srpnja 2024. - 23:16

Velik broj ljudi okupio se večeras u svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split gdje je gradonačelnik Ivica Puljak održao predstavljanje gradskih projekata vrijednih oko četiri milijarde eura. Radi se o projektima Poljud, Brodarica, Kopilica, Stari Hajdukov plac, Duilovo i Istočna obala.

Puljak je u svom obraćanju okupljenima pobliže objasnio ono što je jutros u Banovini predstavio medijima.

Ovo su 4 milijarde eura vrijedni gradski projekti, od Poljuda i Kopilice do Duilova: ‘Razvijat će se idućih 15 godina‘

image

Ivica Puljak

Stipe Šarić

“ Radili smo na ovome tri godine i drago mi je da imam priliku predstaviti Vam ovaj impresivan popis projekata. Ja vjerujem da će tko god dobije sljedeće izbore u svom mandatu nastaviti s ovim projektima s istim žarom kao i mi jer su dobri za naš grad, a razlog ove cijele rasprave je to što smo u ovo sve željeli uključiti i javnost i čuti Vaša mišljenja - kazao je Puljak u uvodnom obraćanju.

Nakon gradonačelnikovog kratkog rezimea svih projekata riječ je preuzeo Dražen Cvitanić, profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije koji je pobliže objasnio projekt Istočne obale.

Projekt je vrijedan 150 milijuna eura i trebao bi sanirati prometni čep oko luke koji je već godinama problem u našem gradu. Uz to je u planu produženje Rive istočno i zapadno, te rekonstrukcija njezina centralnog dijela. 

Za realizaciju projekta neće trebati rušiti velik broj postojećih građevina već će se rušiti samo objekt kraj Pojišanske u kojem se trenutno nalazi "Tommy" i barake uz samu prugu.

image

Dražen Cvitanić

Stipe Šarić

Nakon toga okupljenima se obratio arhitekt Bruno Šegvić koji je predstavio projekt Stari Hajdukov plac.

Ovaj projekt opisan je kao pokušaj vraćanja života u centar grada, a u sklopu njega na području Starog placa trebao bi biti izgrađen veliki broj novih objekata. Posebno je istaknuta splitska Kuća glazbe koja bi se trebala izgraditi na području gdje se trenutno nalaze tribine trenutnog terena Rugby kluba "Nada".

Teren je zaštićeno kulturno dobro i mora ostati u postojećem obliku, a plan je da ga se pretvori u memorijalni park koji će zadržati oblik terena. Pored njega trebao bi se nalaziti Hajdukov dom, maleni muzej posvećen Hajduku i prostori za Torcidu. Na ovom mjestu su predvidjeli i podzemnu javnu garažu s oko 1000 parkirnih mjesta.

image

Bruno Šegvić

Stipe Šarić

Na samom kraju rasprave gradonačelnik je zajedno sa stručnjacima odgovarao na sva pitanja koja su zanimala prisutne, te saslušao njihove prijedloge.

Neke od tema koje su najviše zanimale Splićane su pitanja vezana uz druge sportove osim nogometa, ali i kolika je financijska isplativost svega ovoga na što je Puljak kazao kako nije sve financijski isplativo poput glazbene škole koju je uzeo za primjer, ali da će se to vratiti na drugim stvarima kao što su velik broj garaža koje planiraju otvoriti.

image
Stipe Šarić
image

Ivica Puljak

Stipe Šarić
image
Stipe Šarić
image
Stipe Šarić
image

Ivica Puljak

Stipe Šarić
image

Ivica Puljak

Stipe Šarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 16:23