StoryEditorOCM
Zagoragospa sinjska

Zvonik poznate crkve koja će sutra postati bazilika zasjao novim sjajem, a mijenjat će i boje! Pomagali i alpinisti...

Piše Toni Paštar
11. listopada 2024. - 21:29

Uoči subotnjeg proglašenja crkve Gospe Sinjske manjom bazilikom zvonik sinjske crkve dobio je novu rasvjetu čije će se boje prilagođavati crkvenoj godini. Potreban novac za postavljanje rasvjete i obnovu zvonika u iznosu od 18.500 eura osiguran je iz sinjskog gradskog proračuna, odlukom gradonačelnika Mira Bulja.

Novo osvijetljenje crkvenog zvonika je, kažu iz sinjske gradske uprave, poklon Grada u povodu proglašenja crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom. Sa svojom visinom od 43,5 metara zvonik sinjske Gospine crkve dominantni je vizualni identitet najuže jezgre alkarskoga grada. Zahvaljujući novoj modernoj rasvjeti, sada će zvonik dominirati i tijekom noći.

image
Grad Sinj

Sama realizacija projekta nije bila nimalo jednostavna. Autori projekta su Ranko Skansi iz tvrtke "Lumigea" i Mario Šarić. Svjetiljke su postavili Joško Galić i djelatnici njegove tvrtke "Elektro-Gal", a u tome im je pomagala ekipa alpinista koje je vodio Ivica Matković.

Uključivanjem novog osvijetljenja zvonik je zablistao u bijeloj svijetlosti koja je, kroz crkvenu godinu, obilježavati i Božić i božićne blagdane. Crvena svijetlost obasjavat će zvonik za Cvjetnicu, Duhove, blagdane mučenika i zavjetne mise, zelenim svjetlom zvonik će biti osvijetljen u "Vrijeme de tempore", ljubičasto svjetlo zvonika bit će u vrijeme došašća i korizme, a crno osvijetljenje bit će na Veliki petak i za vrijeme misa za pokojnike.

image
Grad Sinj

Kako se ove subote na proglašenju crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom očekuje veliki broj hodočasnika iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih djelova Ejurope, odlukom gradonačelnika Mira Bulja sinjska gradska tvrtka "Kamičak" neće naplaćivati parkiranje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 21:31