StoryEditorOCM
Zagorabuna urodila plodom

Velika pobjeda mještana u okolici Sinja; iz Prostornog plana briše se dalekovod koji je trebao proći - kroz naselje

Piše Toni Paštar
18. srpnja 2024. - 08:22

Na prvoj sjednici Općinskog vijeća Hrvaca pokrenut će se brisanje iz Prostornog plana 400-kilovoltnog dalekovoda kroz naselje Potravlje. Čim Općinsko vijeće donese takvu odluku ona će biti uvrštena u Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije, koji je plan višeg reda i općinski plan s njim mora biti usklađen, za kojega je upravo u tijeku procedura izmjena i dopuna.

image


 

Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix

Digla se buna u okolici Sinja: ‘Mi bi se bavili turizmom, a oni u naše naselje ucrtali veliki dalekovod!‘

Kada se bude planirala nova trasa dalekovoda mještani Potravlja i Satrića zahtjevaju da se primjenjuje pravilo po kojemu bi za svaki kilovolt udaljenost od kuća bila jedan metar, dakle 400-kilovoltni dalekovod ne bi od kuća smio biti bliži od 400 metara.

Ovako su mještani Potravlja i Satrića interpretirali zaključke sastanka sa županom Blaženkom Bobanom kojemu su nazočili i općinski čelnici Hrvaca, načelnik Dinko Bošnjak i dr. Ante Prolić, predsjednik Općinskog vijeća.

image

Potravlje

Vladimir Dugandžić/Cropix

Iako je 400-kilovoltni dalekovod ucrtan u prostorne planove općine Hrvace i županije prije više od 10 godina, mještani Potravlja i Satrića tek su nedavno toga postali svjesni pa su organizirali više prosvjeda na kojima su se žestoko usprotivili gradnji takvog elektroenergetskog objekta koji prolazi sredinom Potravlja i uz svoju trasu onemogućava svaku gradnju.

image
Screenshot

Suprostavljajući se tomu nezadovoljni mještani istaknuli su zahtjev da se njihovi interesi stave ispred interesa investitora i krupnog kapitala.

Od župana Bobana mještani su zatražili da ubuduće na vrijeme i izravno budu upoznati s projektima na području njihovih naselja, a koja bi mogla imati štetni utjecaj na stanovništvo. Općina Hrvace preuzela je obvezu da, na zahtjev i uz suglasnost mještana Satrića i Potravlja, županiji predloži novu trasu dalekovoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 14:00