StoryEditorOCM
Zagoraribičijada

‘Šaranovci‘ su pravi, kakve su samo gušte priredili ovoj djeci: ‘Naš Tvrtko je presretan, ne ispušta pehar iz ruke‘

Piše Braco Ćosić
20. listopada 2024. - 19:13

Ribolovno društvo “Šaran” iz Prološca osim oplemenjivanja imotskih vodenih resursa sa slatkovodnom ribom, kontrolom ribolova, već drugu godinu za redom provodi jedan zanimljiv i nadasve hvale vrijedan projekt. Riječ je o organiziranom natjecanju u ribolovu za djecu s posebnim potrebama Centra za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj”-Kamenmost, već drugu godinu za redom.

Naime, članovi “Šarana” zajedno sa stručnim osobljem “Slave Raškaj” na Prološkom blatu, točnije najmlađem imotskom prirodnom jezeru Bućuša, organizirali su pecanje. Donijeli su imotski ribiči štapove s mamcima, pripremili lijepi šator sa stolovima i klupama, napunili roštilj, donijeli sokove. Desetak djece s posebnim potrebama sa svojim stručnim osobljem brzo su se priviknuli na ribički zanat i s oduševljenjem krenuli bacati udice. Dakako radost je nastala kada je uhvaćena prva riba. Bila je to mala masnica, autohtona vrsta u vodama Prološkog blata. Uslijedili su razdragani uzvici i smijeh, a razgaljeni su bili i roditelji djece.

Kakvo bi to bilo natjecanje, još u ribolovu, a da nema medalja, priznanja i pokala. I za to su se pobrinuli Šaranovci. Proglašeni su najbolji natjecatelji, pa je ove godine prvo mjesto osvojila mala Ivanka Brnas, drugi je bio prošlogodišnji pobjednik Tvrtko Tomas, a treća je bila Marija Rebić. Oni su, uz medalje i zahvalnice, dobili i pehare.

-Vjerujte, ovakav vid jedinstvene rehabilitacije djece je itekako koristan. Recimo naš Tvrtko je lani osvojio prvo mjesto, a roditelji mu kažu da praktički spava s peharom. Ove godine je drugi, ali zato iznimno zadovoljan. Baš tako je i s drugom djecom. Ovim putem iskrena zahvala članovima ribolovnog društva Šaran na ovoj organizaciji, riječi su Marije Mikulić iz Centra za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj”-Kamenmost.

- Još prošle godine kada smo se dogovorali oko naših projekata, tajnik društva Željko Tomas spomenuo je kako bi bilo lijepo uključiti i djecu s posebnim potebama te im organizrati ovakve susrete. Prošle godine bilo je lijepo, ove također, pa ćemo i dalje nastaviti s ovom praksom. Djeca “Slave Raškaj” sada su naši mali suradnici - riječi su Ante Smoljka iz RD Šaran.

Dakako da su se i organizatori i djeca počastili specijalitetima s gradela imotskih ribiča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 19:14