U Dalmatinskoj zagori, barem u njezinu istočnom dijelu, prema Hercegovini, vrijeme od blagdana svete Kate do Božića tradicionalno je rezervirano za kolinje.
To je običaj koji već desetljećima živi na našem kršu. Sad je vrijeme idealno za to - zahladilo je, jutra su puna mraza, nema muha… Prije se govorilo, kakva je to kuća koja za Božić nije "ubila" dvije-tri svinje i ulila četiri-pet barila vina.
No, vremena se mijenjaju, barem je tako u Vrgorskoj krajini, gdje je gotovo svaka kuća prije imala i držala svinje. No, danas ih gotovo nitko nema. Što je razlog tome? Pitaju se mnogi.
Jedni će reći kako svinjsko meso nije zdravo, drugi kako se narod pogospodio, treći kako ljudi danas puno više sami kupuju obrađene pozicije mesa poput pečenice, pancete i pršuta, te ih suše u vla...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....