StoryEditorOCM
ZagoraNOVA BAZILIKA

Predsjednik Uprave ‘Hajduka‘ uputio emotivno pismo na adresu crkve Gospe Sinjske: ‘Poštovani oče, dragi fra Marinko...‘

Piše ŽUPANIJA SD
15. listopada 2024. - 07:57

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske svečano je proglašena papinskom manjom bazilikom u subotu, 12. listopada 2024. godine, uz sudjelovanje više od tisuću vjernika. Misu proglašenja predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić uz koncelebraciju apostolskog nuncija u Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue, zadarskoga nadbiskupa mons. Milana Zgrablića, pomoćnog biskupa banjalučkog u miru mons. Marka Semrena te sudjelovanje oko devedeset svećenika. 

Tom prigodom primili su brojne čestitke, a jedna je stigla i iz Hajduka. Ivan Bilić, predsjednik Uprave Hajduka, uputio je čestitke fra Marinku Vukmanu, gvardijanu i upravitelj Svetišta (koji je ujedno i veliki navijač Hajduka) i cijelom vjerničkom puku Cetinske krajine, te im poželio obilje zdravlja, sreće i Božjeg blagoslova.

image

Fra gvardijan Marinko Vukman

Duje Klarić/Cropix
image

Pismo Ivana Bilića

/Slobodna Dalmacija

Za Bilića se, uoči što je postao predsjednik Uprave Hajduka, pročulo kako je, osim što je financijski stručnjak, vjernik koji je 2016. godine objavio životnu ispovijest na web stranici "Riječ Života" i to pod naslovom "Sada navijam za Isusa".

image

Čudotvorna Gospa Sinjska proglašena je manjom bazilikom

Nikola Vilić/Cropix

- Svojim sam načinom života zadao mnoge nevolje svojoj obitelji. Znao sam se buditi na mjestima na kojima nisam znao kako sam dospio, preživio sam mnoge pijanke, automobilske nesreće, tuče, čak i par boravaka u pritvoru. Slika moga uhićenja u Sloveniji i dan danas se objavi uz natpise o divljanjima navijača, a Maltu da i ne spominjem. Tek pokoji dobronamjeran prijatelj me znao ukoriti ili prizivati pameti, a među njima se isticao Kristijan, kolega s posla, koji je znao reći da me sam Bog čuva.To sam doista i sam osjećao. Ipak i dalje svaki ponedjeljak bih nakon iscrpljujućeg vikenda vezao kravatu i uredno radio svoj posao. Bio je to pravi "dvostruki život" povezan jedino mojim prepričavanjima vikend dogodovština kolegama kojima sam bio jako zabavan i "poseban". Imao sam svoju publiku i repertoar. Preuveličavao sam priče, činio ih zanimljivijima i tako postao jako popularan. Unatoč svemu tome osjećao sam se prazan. Niti buka stadiona, a niti sva tapšanja po ramenu nisu mogla zatomiti moje vapaje za istinskim ispunjenjem - ulomak je iz Bilićeva teksta.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 08:00