StoryEditorOCM
ZagoraSubotnja svečanost

Papa Frane crkvu Gospe Sinjske uzdigao na čast bazilike: na svečanom misnom slavlju sudjelovale tisuće vjernika

Piše Toni Paštar
12. listopada 2024. - 00:00

Na svečanom misnom slavlju, u kojemu su sudjelovale tisuće vjernika iz Sinja, cetinskog kraja, Dalmacije, cijele Hrvatske i drugih zemalja, prije svega Bosne i Hercegovine, a koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić, u subotu je crkva Gospe Sinjske i stvarno postala papinskom bazilikom malom. Na poziv mons. Križića dekret o uzdizanju sinjske crkve na čast manje bazilike pročitao je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

U dokumentu koji je Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata dostavio Splitsko-makarskoj nadbiskupiji stoji: "Na prijedlog preuzvišenoga gospodina Zdenka Križića, nadbiskupa splitsko-makarskog, dopisom od 21. siječnja 2024., na molbu i želje svećenstva i kršćanskih vjernika, Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, snagom posebnih oblasti dodijeljenih od Vrhovnog Svećenika FRANJE, crkvi Bogu posvećenoj u čast Uznesenja Blažene Djevice Marije sa svim pripadajućim pravima i liturgijskim povlasticama, uz obdržavanje onoga što obvezuje u Dekretu De Titulo Basilicae Minoris, objavljenoga dana 9. studenoga 1989. Ono što se ovome protivi, nema nikakvu snagu.

image

Miro Bulj

/Cropix

Iz ureda Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, 17. travnja 2024. godine. Dokument su potpisali Artur Roche, prefekt, i Vittorio Francesco Viola, nadbiskup tajnik."

Svečano misno slavlje počelo je procesijom kojom su od glavnih crkvenih vrata do velikog oltara došli mons. Križić i drugi svećenici i poslužitelji, a za koje vrijeme je župni zbor pod vodstvom fra Jure Župića i sestre Jelene Mijić pjevao himnu Gospe Sinjske. Malo tko je od nazočnih bio u prilici vidjeti toliki broj franjevaca i drugih svećenika na jednom od misnih slavlja. Slavlju su nazočili i alkari i alkarski momci, ti vitezovi Gospe Sinjske, predvođeni vojvodom Marijem Šušnjarom i njegovim pomoćnicima, alajčaušom Ivicom Filipovićem Grčićem i harambašom Ivom Vukasovićem Parinim, a barjaktar Kristijan Bikić sve vrijeme slavlja držao je alkarski barjak s likom Gospe Sinjske uz Gospin oltar.

Uvodne pozdravne riječi okupljenima uputio je fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

- Ne krijem ponos što je ova crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije zasluženo prepoznata i što se uzdiže na počast i naslov papinske manje bazilike - kazao je fra Marko Mrše, a u nastavku je posebno pozdravio mons. Zdenka Križića kao predvoditelja slavlja, mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa, mons. Giorgia Lingua, apostolskog nuncija u RH, za kojega je rekao da uprisutnjuje Svetog Oca Franju, mons. Marka Selena, umirovljenog banjolučkog biskupa, provincijale: karmelićana patera Vinka Mamića, Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milana Krištu, sv. Jeronima fra Tomislava Šanka, sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenka Kontića te selezijanskog provincijala Milana Ivančevića, sestru Veroniku Vertić, vrhovnu predstojnicu sestara franjevki Krista Kralja i provincijalnu predstojnicu školskih sestara franjevki Lidiju Bernardicu Matijević.

image
/Cropix

Od predstavnika civilnih vlasti fra Marko Mrše poimenično je pozdravio potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda kao izaslanika Andreja Plenkovića, saborskog zastupnika Ivana Bugarina u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Jadranku Žarković, izaslanicu predsjednika RH Zorana Milanovića, ministre Marina Piletića i Ivana Šipića, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, gradonačelnika Sinja Mira Bulja, Ivana Botu, ravnatelja Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dr. Krešimira Dolića, ravnatelja KBC-a Split, dr. Stipu Jukića, predsjednika Viteškog alkarskog društva, i druge.

Na posebaan način pozdravio je franjevce koji su djelovali i(li) djeluju u župi Gospe Sinjske, a koji su svojim radom uvelike pridonijeli da se sinjska crkva proglasi bazilikom u, dakako, zajednici s vjernicima.

image

Miro Bulj

/Cropix

U svojoj propovijedi mons. Zdenko Križić je, uz ostalo, naglasio: "Iako je danas u središtu pozornosti našeg slavlja uzdignuće ove župne i samostanske crkve na čast manje bazilike, u centru ove proslave je zapravo lik Blažene Djevice Marije, nazvane Čudotvorna Gospa Sinjska, jer je ona srce ove crkve. Bez nje ova crkva ne bi bila ni svetište, a sigurno nikada ni uzdignuta na čast manje bazilike.

Čudotvorna Gospa Sinjska je ona koja privlači, koja dovodi mnoštvo hodočasnika da ovdje pred njezinim likom mole, obnavljaju svoju vjeru, ispovijedaju se, daju Bogu svoja obećanja i okrijepljeni nastavljaju svoj hodočasnički put. Hodočasnici su Mariju u ovom svetištu na poseban način otkrili kao majku milosti, zdravlja bolesnih, utjehe žalosnih, kao pomoćnicu u svim nevoljama..." "Ovo Svetište Gospe Sinjske i mnoga čudesa koja su se događala potvrđuju istinu Marijine majčinske ljubavi. Molit ćemo u ovoj svetoj misi da iskustvo Marijina zagovora dožive svi oni koji će pohoditi Mariju u ovom svetištu koje je upravo njoj u čast uzdignuto u naslov bazilike", kazao je mons. Križić.

image

Petar Zupić, fa Marinko Vukman, Miro Bulj

/Cropix

U nastavku mons. Franjo Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, pročitao je dekret koji je kao nadbiskup donio mons. Zdenko Križić. U dekretu stoji: "Splitsko-makarska nadbiskupija, Nadbiskupski ordinarijat u Splitu 12. listopada 2024. godine donio je dekret o imenovanju.

Velečasni fra Marinko, budući da je dekretom Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata od 17. travnja 2024. godine crkvi Gospe Sinjske dodijeljen naslov bazilike male, u skladu s kanonskim odredbama i na prijedlog vašega provincijala od 12. rujna 2024. godine i današnjim danom imenujem vas rektorom bazilike Gospe Sinjske u Sinju.

Dužnost ćete vršiti u skladu s odredbama zakonika kanonskog prava, dekreta dodjele bazilike, kao i u skladu s uputama dekreta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata od 9. studenoga 1989. godine, poštujući pritom prava župe. Neka ova bazilika bude mjestom posebnog liturgijskog i pastoralnog djelovanja, neka se u njoj promiče zdravi liturgijski duh."

Uslijedilo je potom prvo obraćanje prvog rektora fra Marinka Vukmana. Najprije je zahvalio nadbiskupu Križiću i provincijalu Mrši na povjerenju, svim nazočnim crkvenim velikodostojnicima i svećenicima, kao i uzvanicima iz civilnih vlasti i drugima. U nadahnutom i emocijama nabijenom govoru pozvao je da se kliče Gospodinu na ovome danu i daru proglašenja crkve Čudotvorne Gospe Sinjske bazilikom. Ovaj će dan, kazao je, biti zlatnim slovima upisan u povijest sinjske crkve, župe i samostana, Gospina i alkarskoga Sinja, nadbiskupije, provincije, cijele Hrvatske...

image
/Cropix

"Ovim uzdignućem naše crkve još smo više povezani s vječnim gradom Rimom, Rimskom crkvom i Svetim Ocem. Današnji događaj još nas više utvrđuje u vjernosti koju je tijekom 14 stoljeća iskazivao hrvatski narod i u najtežim povijesnim vremenima, kojih nije manjkalo. U ovoj prigodi izričem veliku zahvalnost našemu neumornom župniku fra Antoniju Mravku, glavnom začetniku ideje o pokretanju procesa dodjeljivanja statusa bazilike sinjskoj crkvi, a koji je zajedno sa suradnicima fra Domagojem Runjom, fra Gabrijelom Hrvatinom Jurišićem i fra Sinišom Balajićem pripremio svu potrebnu dokumentaciju."

Dok je fra Marinko izgovarao Mravkovo ime, počeo je dugotrajni pljesak kojemu kao da nije bilo kraja. Fra Marinko je posebno i ponaosob zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se subotnje slavlje održi na najvišoj razini. U tom je kontekstu posebno priznanje odao novinarima i urednicima Slobodne Dalmacije te drugim medijima. Na kraju obraćanja obećao je da će s Božjom pomoći i po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske revno i odgovorno vršiti povjerenu mu službu, na slavu Božju, u čast Čudotvorne Gospe Sinjske i na korist povjerenim mu dušama.

Pred sami kraj svečanog misnog slavlja mons. Zdenko Križić čestitao je prvom rektoru sinjske bazilike fra Marinku i na sve nazočne zazvao Božji blagoslov po zagovoru Gospe Sinjske. Novi rektor fra Marinko uručio je prigodne darove mons. Križiću, nunciju Linguu, mons. Zgrabliću i mons. Semrenu. Subotnja sinjska svečanost završena je zajedničkim izvođenjem "Lijepe naše", a nastavak je uslijedio za obiteljskim stolom sinjskih franjevaca.

Četiri datuma za potpuni oprost

Mons. Zdenko Križić: Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata odredio je za baziliku Gospe Sinjske datume na koje tijekom crkvene godine svaki vjernik može dobiti potpuno oprost, uz uobičajene uvjete. To su dan posvete bazilike Gospe Sinjske 21. svibnja, dan patrona ove bazilike Velika Gospa 15. kolovoza, svetkovina svetih apostola Petra i Pavla 29. lipnja, godišnjica dodjele naslova manje bazilike ovoj crkvi 17. travnja. Uz ova četiri datuma ja sam kao mjesni biskup, a na prijedlog otaca franjevaca, odredio i peti dan, i to 4. listopada, dan sv. Franje Asiškog. Također, svaki vjernik može odrediti još jedan dan za oprost ako pohodi sinjsku baziliku, sudjeluje u bogoštovlju, izmoli Vjerovanje i Očenaš, molitvu i nakanu Svetog Oca, uz prethodnu ispovijed i svetu pričest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 15:42