StoryEditorOCM
ZagoraZNAMO GDJE JE ĐIR

Splićani, ovo ne smijete propustiti: guštat‘ ćete u svakoj sekundi, otkrivamo što obavezno trebate probati, nema boljeg

Piše Sara Šarić
2. kolovoza 2024. - 08:00

Nema bolje uvertire u kolovoz ispunjen kulturom i nezaboravnim tradicionalnim manifestacijama od Sinjske alke. Zna to dobro domaći svit, ali i oni koji još nisu imali priliku posjetiti pravi viteški spektakl.

Za vrijeme Alke, Sinj nije samo centar Dalmacije, već cijele Hrvatske. Tisuće posjetitelja pristiže u "carstvo" voda, polja i kamena kako bi bili dio bogate tradicije koja traje već više od tri stoljeća. A zašto i ne bi - kad ih već tradicionalno očekuje pravi šušur unutar zidina gradova, odlična zabava i ukusna spiza. Bilo da ste s mora ili kopna, vrijedi iskoristiti godišnji odmor ili pak vikend i istražiti što to naši krajevi imaju ponuditi...

Sinjska alka

Sinjska alka jedinstveno je konjičko viteško natjecanje u Europi koje se svake godine u kolovozu održava u Sinju. Trči se u spomen na slavnu bitku 1715. godine, Opsadu Sinja, u kojoj su se Sinjani, od 7. do 15. kolovoza junački oduprli osmanlijskom osvajaču te u slavu Gospe Sinjske, koja je baš tada - na blagdan njezinog uzašašća, sačuvala grad od pada u ruke neprijatelja. 

image
/Jerko Grubisic
image
/Ivan Alebic

Ovih dana sinjsko trkalište sprema se za 309. po redu Alku. Turnir jedinstven u svijetu održava se svake godine u kolovozu i neizostavan je dio hrvatske tradicije koja je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Uz to je i jedina viteška igra koja je preživjela 300 godina, sve do danas... Uvodna događanja su Bara i Čoja, natjecanja koja se održavaju u petak i subotu, 2. i 3. kolovoza, dok se Alka tradicionalno održava u nedjelju. 

Pravila su jednostavna. Alkari mogu biti samo oni rođeni u Sinjskoj krajini, a na turniru jašu punim galopom usmjeravajući svoje koplje u viseći željezni prsten - alku, te gađaju ‘sride‘ alkarske mete. Bodovi se dodjeljuju prema tome koji sektor prstena su pogodili. 

image
/Ivan Alebic
image
/Ivan Alebic

Tradicija koja se nastavlja

Svake godine za tradicijski spektakl traži se mjesto viška na tribinama, a Sinj se pretvara u malu metropolu u kojoj se čuju svi važniji svjetski jezici. Za mnoge posjetitelje ovo je događaj na koji stižu čak i s drugih kontinenata te koji oduševljava i stvara pravi duh zajednice koja je ponosna na dugogodišnju tradiciju, njeguje je i puno ulaže u nju.

Za sve one koji žele sudjelovati u veličanstvenom slavlju junaštva, ponosa i vjere, ali i doživjeti nešto drugačije - posjetite Sinj i doživite puni sjaj starinskih odora i oružja te uživajte u povorci alkara i alkarskih momaka, zajedno s limenom glazbom. Iskusite atmosferu napetog natjecanja i veselite se sa slavodobitnikom Alke, a onda vas čeka prava fešta koja traje dugo u noć!

U Splitu većina već zna repertoar za vrhunac ljetne sezone. Koga god da pitate "Di ćeš", odgovor je uvijek isti - "Na Alku". S obzirom na malu udaljenost od Splita, obavezno svratit‘ u Sinj s obitelji i ekipom postala je tradicija Splićana. Atmosfera je uvijek fantastična, svi se "vrte" po gradu i kafićima, sadržaja za male i velike ima na pretek, uživa se u koncertu i vatrometu, a ukusne spize ima na svakom kantunu. Kako bi to kratko i jasno sročili lokalci: "Poist‘, popit‘ i zapivat‘".

Jedinstveni okusi za jedinstvene događaje

U duhu tradicionalnog događanja, naravno da će se tu naći i spiza bez koje, već tradicionalno, ne može proći ni jedna fešte i slavlje. Među njima je posebna - janjetina, koja je dio svečanog alkarskog ručka, a kasnije i obavezan dio gastronomske ponude kasnije na fešti. Ono od čega cure sline su redovi janjaca na ražnju da ih sve ne možete ni prebrojati. 

Ovo meso nježne teksture i bogatog okusa pruža pravu gozbu za sva osjetila. Priprema janjetine može biti prava umjetnost, ali uz pravilan recept i pažljivu pripremu pa danas svatko može postati majstor ove gastronomske delicije.

Ključno je odabrati svježe i kvalitetno meso, a 100 posto domaću janjetinu provjerene kvalitete pronaći ćete u bogatoj ponudi Tommy mesnica! Ovaj trgovački lanac, inače poznat po velikom udjelu svježih domaćih namirnica, svojim kupcima nudi niz autohtonih namirnica koje su ključne za pripremu tradicionalnih dalmatinskih specijaliteta. U Tommyju uvijek možemo pronaći jedinstvene okuse za jedinstvene događaje, pa je tako, kad je riječ o kupovini namirnica, postao i tvoje "misto za tradiciju".

image

100% domaća janjetina

/Shutterstock

Dobro je već poznato da dalmatinski lider u maloprodaji podržava i potiče očuvanje kulturne baštine te njeguje tradiciju na svaki mogući način, a to dokazuje i činjenica da je dugogodišnji ponosni sponzor Sinjske alke. Viteška igra Alka značajni je nacionalni kulturni brend kojim se ne ponose samo Sinjani i svi oni u cetinskom kraju, već cijela Hrvatska. Alka je naš nacionalni identitet te ona predstavlja našu prošlost, sadašnjost i budućnost, a Tommy je važnost njezine nacionalne vrijednosti uspješno prepoznao.

Ako se pitate di je zabava, autentično iskustvo, neobični doživljaji, domaća spiza i odlična zabava tradicionalnog vikenda u Sinju osvojit će vas na prvu. Svi, od onih najmlađih pa do onih starijih, vjerno čuvaju i prenose tradiciju. Zaključili bi domaćini iz Sinja: "Svi odlaze i dolaze, ali Alka ostaje". Ako smo vas dovoljno uvjerili, vidimo se ove godine u Sinju.

image
/Ivan Alebic
image
/Ivan Alebic

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Tommyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 23:11