StoryEditorOCM
ZagoraMEMORIJALNA REGATA

Branitelji organizirali još jedan spust Cetinom; sudjelovao i ministar: ‘Došli smo od 7 čamaca do preko 100 plovila!‘

Piše Toni Paštar
22. srpnja 2024. - 18:39

U organizaciji Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije u nedjelju je održana tradicionalna, 15. po redu, memorijalna regata – spust čamcima rijekom Cetinom od mosta na Panju do Gale, a kojom je još jednom odana počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Sinja i cetinskog kraja. Ovogodišnja regata bila je rekordna po broju čamaca i sudionika. To nam je potvrdio i Mario Vujević zvani Vegi, glavni organizator regate.

- Ovo je dosadašnji vrhunac. U prvoj regati startali samo sa 7 čamaca, a do cilja smo došli sa smo tri plovila. Na ovoj 15. regati sudjeluje više od 100 plovila s oko 500 osoba. Najviše je branitelja, među kojima su i naši prijatelji iz Posušja, ali dosta je i mladih – kaže Vujević.

Prvi put na ovoj regati sudjelovao je i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade.

- Ovakvim događajima, na čijoj izvrsnoj organizaciji čestitam gospodinu Vujeviću i njegovim suradnicima, ostvaruju se višestruki efekti: odaje se počast našim poginulim i preminulim junacima, okupljaju se branitelji i članovi njihovih obitelji, a kroz veliko sudjelovanje mladih prenose se sjećanja i njegovanja svih pozitivnih vrijednosti Domovinskog rata. Zbog toga mi je kao ministru hrvatskih branitelja zadovoljstvo sudjelovati. Ovdje sam prvi put, ali ću ubuduće dolaziti redovito – kazao je ministar Medved.

image

Čamci sa sudionicima regate "preplavili" su Cetinu

Toni Paštar

U ime Splitsko-dalmatinske županije kao sudionici spusta sudjelovali su Damir Gabrić, pročelnik za branitelje i dožupan Stipe Čogelja.

- Aktivnosti udruge maloljetnih dragovoljaca na čelu s predsjednikom Mariom Vujevićem Splitsko-dalmatinska županija podupire ne samo financijski već i institucionalno. Ovo je fantastično, jedinstveni način odavanja počasti poginulim i umrlim junacima Domovinskog rata plovidbom rijekom Cetinom kroz ovu prirodnu ljepotu. Naravno da će županija i ubuduće podupirati ovu memorijalnu regatu, ali i sve druge aktivnosti koje provodi ova udruga okupljajući branitelje i educirajući djecu – kaže dožupan Čogelja.

Branitelji iz Posušja

- Prvi put sam danas na ovom događaju sa skupinom branitelja iz Posušja. Zajedničko nam je što smo oduševljeni, od gostoprimstva do druženja s ovim krasnim ljudima i što nam je omogućeno sudjelovanje u ovoj memorijalnoj regati – kazao nam je Ante Begić, načelnik općine Posušje.

image

Čamci sa sudionicima regate "preplavili" su Cetinu

Toni Paštar

Dinko Bošnjak, načelnik općine Hrvace, sudionik je ove memorijalne regate od prvog njenog izdanja.

- Malo tko je mogao zamisliti da će se poslije prve regate s tri plovila na cilju sve skupa razvijati na ovaj način. Općina Hrvace uvijek je podupirala sve aktivnosti koje organiziraju Udruga maloljetnih dragovoljaca i njen predsjednik Mario Vujević Vegi. To je čovjek koji stalno okuplja ljude i bo bih sretan da je takvih više među nama – kazao nam je Dinko Bošnjak.

Poslije starta kod mosta na Panju sudionici regate spustili su se čamcima nizvodno rijekom Cetinom kroz naselja Rumin, Bajagić, Čitluk, Jasensko, Obrovac i Glavice. Cilj je bio u Gali gdje su organizirani zajedničko druženje i okrjepa. Sama regata nije bila natjecateljska i jedino važno bilo je sudjelovati. Još je važnije da su svi sudionici do cilja došli živi i zdravi, bez ikakvih problema.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 16:50