StoryEditorOCM
Splitprijatelji životinja

Zlostavljani splitski psi skinuti s lanca i premješteni u privremeni smještaj: ‘Grad hitno treba vlastito sklonište...‘

Piše Split SD
13. kolovoza 2024. - 15:23

Prijatelji životinja javljaju kako su nakon više od četiri mjeseca od otkrića da je splitski psihijatar Tomislav Pelivan držao više od 60 pasa i dva vuka radi borbi, preostala 42 psa konačno skinuta s lanca i premještena u privremeni smještaj u Karepovcu.

- Zbog situacije s nesretnim psima, Grad Split krenuo je u izgradnju privremenog smještaja i ostale infrastrukture potrebne za žurni premještaj pasa iz horor dvorišta. Vrlo pohvalno, no to je samo privremeno rješenje. Proces udomljenja spašenih pasa će potrajati, a potrebno je zbrinjavati i ostale napuštene pse. Stoga pozivamo Grad Split da što prije ostvari registraciju svojeg gradskog skloništa za napuštene životinje - navode iz udruge Prijatelji životinja.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ističu da će registracijom svojeg skloništa Split dugoročno smanjiti izdvajanje financijskih sredstava za zbrinjavanje napuštenih životinja.

- Split treba imati svoje rješenje umjesto da plaća Županiji i tvrtkama osnivanje i rad skloništa i zbrinjavanje pasa. Dobar primjer je Grad Dubrovnik koji je, nakon skrbi za pse u neregistriranom azilu na Žarkovici, osnovao svoje sklonište u koje su prebačeni dotad neudomljeni psi, riješio problem zbrinjavanja napuštenih životinja i već sklopio ugovore s nekim lokalnim zajednicama. Nakon premještanja pasa u privremeni smještaj, Grad Split treba odmah krenuti s realizacijom registracije gradskog skloništa - smatraju u Udruzi.

Ukazuju da je ovaj užasan slučaj, gdje je psihijatar uzgajao pse radi borbi, samo jedan od mnogih koji se tek trebaju otkriti, kao i da Split ima trajan problem s napuštenim psima i nedostatkom skloništa. Zato su Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja pokrenuli peticiju da Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, izgradi svoje registrirano sklonište za napuštene životinje, a peticija se može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

image
Ante Čizmić/Cropix

Prijatelji životinja smatraju da je potrebno izgraditi i posebno županijsko sklonište, koje će zbrinjavati pse iz preostalih 15 gradova i 39 općina, koji čine Splitsko-dalmatinsku županiju. Upravo zbog velikih potreba lokalnih zajednica u ovoj prostorno najvećoj hrvatskoj županiji, Split mora imati svoje gradsko sklonište, i to čim prije. Time bi postigao neovisnost o svim drugim skloništima, velike uštede i potpunu provedbu Zakona o zaštiti životinja.

Podsjetimo, od zatečenih 67 pasa na skrivenoj lokaciji u Splitu, manji dio preuzela su skloništa, jedan je ukraden, jedan je umro od parvoviroze, a jedan se objesio lancem na paletu. Psi su dolaskom ljetnih vrućina bili izloženi nepodnošljivim uvjetima, izluđeni od nekretanja i kratkog lanca. U međuvremenu su veterinarski obrađeni i kastrirani. Privremeni smještaj još nije dovršen, nedostaju kućice za pse, šetalište i druga infrastruktura. Psi čekaju socijalizaciju i treba im čim prije web-stranica kako bi postali vidljivi javnosti i potencijalnim udomiteljima.

Udruga Prijatelji životinja podnijela je kaznenu i prekršajnu prijavu protiv psihijatra Pelivana, koji i dalje radi u splitskoj bolnici unatoč tužbi da je mučio pse i uzgajao ih za borbe. Protiv njega je podignuta optužnica zbog kaznenog djela uništavanja zaštićenih dijelova prirode i kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja. Uz podršku Mreže za zaštitu životinja, Prijatelji životinja zatražili su i očitovanje Hrvatske liječničke komore i Hrvatske udruge bolničkih liječnika o tome kako planiraju sankcionirati svojega člana, no nisu primili nikakav odgovor.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Bilo bi vrlo dobro i pohvalno za Split i za pse da do kraja godine privremeni smještaj postane registrirano sklonište -smatraju Prijatelji životinja ter se nadaju se da će Grad Split pronaći način da to ostane trajna lokacija, kao i da će razmotriti i druge lokacije za preseljenje skloništa u budućnosti.

- Sada je važno da se spašenim psima osigura socijalizacija kako bi mogli pronaći adekvatne domove. Zajedno s Mrežom za zaštitu životinja u kontaktu smo s bihevioristima iz organizacije Network for Animals, koji su voljni pomoći pri procjenjivanju i socijalizaciji pasa te smo ih povezali s Gradom Splitom. Drago nam je da Grad Split ima sluha za razumne apele građana i udruga te očekujemo i da uskoro krene u registraciju skloništa - zaključuju Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 20:54