StoryEditorOCM
SplitPRIOPĆENJE

Vlasnici zemljišta na Marjanu poručuju: Plan upravljanja neće zaživjeti dok ne počne suradnja s nama

Piše split sd
7. kolovoza 2024. - 13:09

Udruga ‘Vlasnici zemljišta na Marjanu‘ poslala je medijima priopćenje:

"Srđan Marinić (gradski vijećnik i samoprozvani zaštitnik Marjana), Marko Pejnović (ravnatelj Javne ustanove za upravljanje PŠ Marjan) i Marija Vuković (pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije) opet su dobili ‘rebatajicu‘ od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije. Plan upravljanja neće ugledati svjetlost dana dok ne počne suradnja s privatnim vlasnicima 55 hektara zemljišta na Marjanu.

Ravnatelj JU PŠ Marjan u panici saziva dioničku radionicu (za preko 500 ljudi) na kojoj planira držati monologe usred ljeta u skučenoj prostoriji od deset metara kvadratnih što je u suprotnosti sa svim onim što mu je naredilo Ministarstvo, a to je transparentnost, participativnost, dijalog i komunikacija s vlasnicima. Iz udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu poručuju: Nismo iznenađeni, godinama tvrdimo da Marinić i njegova klika gledaju samo svoje interese, a da o zaštiti prirode zapravo nemaju pojma. Umjesto da se bave zaštitom prirode, jedini cilj im je našim zemljištima upravljati kao šumskim, premda su ona poljoprivredna, što je mimo svakog zakona, propisa, zdravog razuma sa strane zaštite prirode i bioraznolikosti.

Ministarstvo je to sada još jednom potvrdilo. Nažalost, svi građani Splita i ljubitelji prirode godinama su taoci štetnih radnji g. Marinića i njegovih pogrešnih i iskrivljenih pogleda na svijet. Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije uskratilo je suglasnost Javnoj ustanovi Park-šuma Marjan (dalje JU) za Plan upravljanja Marjanom (dalje PU) za razdoblje od 10 godina, točnije od 2024. do 2033. godine (očitovanje Ministarstva u prilogu). Podsjećamo, Zavod za zaštitu prirode pri Ministarstvu još u siječnju ove godine je u svom Mišljenju (također u prilogu) zbog značajnih izmjena zonacije vratio PU na Javnu raspravu u nadi da će JU na transparentan i participativan način nastaviti s izradom PU-a te uvažiti brojne primjedbe zainteresirane javnosti. I tada smo iz naše udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu dali do znanja da bez temeljnih dionika (vlasnika zemljišta) i njihovog izravnog sudjelovanja u izradi Plana upravljanja isti neće nikada dobiti suglasnost Uprave za zaštitu prirode.

Međutim, ravnatelj JU Marko Pejnović po tko zna koji put se oglušio na savjete Ministarstva i upozorenja vlasnika te je na svoju ruku kreirao novi prijedlog Plana upravljanja, u suradnji s ‘najvećim stručnjacima‘ kako je sam s mikrofonom u ruci na javnom izlaganju nazvao gradskog vijećnika Srđana Marinića i Mariju Vuković iz Upravnog odjela za zaštitu prirode pri Splitskodalmatinskoj županiji.

Koliko su svo troje stručni u svom Očitovanju im je poručilo Ministarstvo vrativši izradu Plana upravljanja na sam početak, odnosno na održavanje dioničkih radionica. Ministarstvo je u odgovoru Javnoj ustanovi, navelo da su zone upravljanja pogrešno izrađene, odnosno da se podzone ne podudaraju sa stanjem na terenu i upravljačkim potrebama, kao i da je šumskom površinom označeno značajno veće područje nego što je to u realnosti, a provjerljivo na digitalnoj ortofoto karti i karti kopnenih nešumskih staništa RH. Ministarstvo u očitovanju Javnoj ustanovi navodi i da je zaprimljen izrazito veliki broj primjedbi građana i drugih zainteresiranih strana te da su dugoročno očuvanje i učinkovitost upravljanja izravno povezani sa stupnjem potpore i uključenosti sudionika u upravljanju (odnosno vlasnika zemljišta).

Preporučeno je ponavljanje tematskih radionica s dionicima područja, odnosno građanima, vlasnicima zemljišta i drugim zainteresiranim stranama. Ovakav odgovor Ministarstva nimalo nas ne iznenađuje, znajući da je JU u tajnosti i to na nestručan i na način koji je protivan Smjernicama Ministarstva, prepravila zone upravljanja bez uključenosti temeljnih dionika prvenstveno vlasnika zemljišta, a što Smjernice nalažu. Upravo je vlasnicima zonacija od najvećeg interesa i utjecaja na vlasništvo, jer Javna ustanova našim zemljištima želi upravljati kao šumskim, premda su ona poljoprivredna, što je jasno vidljivo i iz satelitskih prikaza i digitalnih ortofoto karti.

U prijedlog plana i popratne odluke o njegovom provođenju Javna ustanova je unijela i brojne druge nezakonite odredbe poput onih o ograničavanju vlasnicima pristupa vozilima nerazvrstanim cestama do svojih nekretnina i izdavanju vinjeta za prometovanje motornih vozila, što uopće nije u zakonskoj ingerenciji Javne ustanove, a što je još 2021. ustvrdilo i nadležno Ministarstvo. No, to nije sve. Ravnatelj ustanove Marko Pejnović je poslao je vlasnicima zemljišta dana 3. kolovoza e-mail (u prilogu) u kojem ih poziva na radionicu koja će se održati 10. kolovoza u Teslinoj ulici, u prostoru Javne ustanove, u svrhu „dodatnog pojašnjenja zonacije i njene svrhe“.

Dakle, ponovno u samom pozivu promašuje ‘cili balun‘, odnosno poantu onoga što mu Ministarstvo poručuje,. Da apsurd bude veći, radionica će se održati u subotu, usred špice turističke sezone, u prostoriji u koju jedva može stati 10-ak ljudi, a sudjelovati ne mogu svi, već samo „delegati“ odnosno „zastupnici“ pojedinih dionika područja.

Iz poziva je vidljivo da JU opet namjerava „braniti“ neispravnu zonaciju monologom, umjesto da u suradnji s dionicima dođe do kvalitetnog i zakonitog rješenja. Smatramo da bi polazišna osnova za argumentiranu raspravu na radionici upravo trebao biti odgovor Ministarstva Javnoj ustanovi. Iako smo ga zatražili putem Povjerenika za informiranje, a ustanova ga je zaprimila još 17. srpnja, odlučili su skrivati od javnosti i vlasnika zemljišta. Pitamo se zašto?

Izrada Plana upravljanja traje od još od 2019. godine. Nakon što je Plan bio gotovo pred suglasnošću Ministarstva, aktualno vodstvo Javne ustanove odlučilo ga je povući i izmijeniti zonaciju te se sukobilo s tadašnjim izrađivačem, tvrtkom OIKON koja koja ima gotovo 25 godina iskustva u izradama planova upravljanja zaštićenim područjima. Tvrtka OIKON, koja je u planu ucrtala više od 55 hektara poljoprivrednoga zemljišta sukladno digitalnoj ortofoto karti, katastru zemljišta i stanju na terenu, nije pristala „skrojiti“ novu zonaciju na nestručan i nezakonit način.

Javna ustanova tada je pronašla novog izvođača, tvrtku Lipov gaj j.d.o.o. koja nema iskustva u izradi planova upravljanja, a u fokus javnosti je dospjela nakon što je blokirala izgradnju Pelješkog mosta. Zajedno s tvrtkom Lipov gaj, JU je izmijenila zonaciju na način da je prikazala samo 15 ha poljoprivrednih površina, a uvećala šumske površine za gotovo 50 ha. Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu je u prethodnom periodu inicirala sastanke s brojnim stručnjacima iz područja zaštite prirode, šumarstva i poljoprivrede te su svi stručnjaci naglasili da je zonacija nezakonito i neispravno izrađena, a što je sada u konačnici potvrdilo i Ministarstvo.

U procesu izrade Plana upravljanja koji se nastavlja, sudjelovat ćemo još aktivnije nego do sada, a o svim nezakonitostima i kršenjima Smjernica za izradu planova upravljanja, izvijestili smo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, ministricu gđu Mariju Vučković i zainteresiranu javnost, navodi se u priopćenju udruge ‘Vlasnici zemljišta na Marjanu‘. 

Uz priopćenje poslali su i ove dokumente: 

image

Udruga ‘Vlasnici zemljišta na Marjanu‘

image

Udruga ‘Vlasnici zemljišta na Marjanu‘

image

ud VZM

image

Udruga ‘Vlasnici zemljišta na Marjanu‘

image

Udruga ‘Vlasnici zemljišta na Marjanu‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 04:08