
U Napulju je početkom 16. stoljeća stvoreno jelo koje će othraniti generacije i generacije Talijana, a kasnije postati i dio svakodnevice ljudi u zemljama diljem svijeta. Pričamo o pizzi, koja je toliko utkana u povijest Italije da postoje natpisi o ovom jelu čak i na preteči talijanskog jezika, jeziku poznatijem kao latino volgare. U početku se radilo o spljoštenom kruhu kojem su dali naziv pizza prema starogrčkom πίττα (pítta).
Prije 17. stoljeća pizza se premazivala bijelim preljevom, a tek kasnije je obogaćena maslinovim uljem, sirom, rajčicama, ribom i ostalim sastojcima. Danas postoji bezbroj varijanti ovog jela, a na neke kombinacije se Talijani apsolutno zgražaju - poput pizze s ananasom. Provjerili smo kakve su cijene pizze u Italiji i usporedili ih s cijenama u Splitu. Moramo napomenuti da smo uspoređivali cijene klasičnih pizza kako bismo dobili što realniji pregled situacije. Također je važno naglasiti i da nam nije poznato kolike su porcije u kojem restoranu, odnosno ne znamo kolika je veličina i gramaža pizza, što je također jedan od faktora koji diktiraju cijenu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....