StoryEditorOCM
SplitDUPLO SLAVLJE

Upisali su Split na svjetsku akademsku mapu prije 50 godina: ‘Kad dobijete nagradu Slobodne, znači da ste uspjeli!‘

Piše M. U.
17. lipnja 2024. - 22:02

Prošlo je pola stoljeća otkako je Split upisan na svjetsku akademsku mapu. Dogodilo se to 15. lipnja 1974. godine kada je osnovano Sveučilište u Splitu. Od tada je naš maleni grad dao brojne znanstvenike, kreativne i progresivne ljude. Baš zato je rektoru Sveučilišta, Draganu Ljutiću, uručena posebna nagrada za znanost kao priznanje za predani rad svih profesora, znanstvenika i djelatnika Sveučilišta. Nagradu je na proslavi 81. rođendana uručio Igor Cenić, član Uprave Hanza Medije. 

- Kad dobijete nagradu od Slobodne znači da ste uspjeli. Možete biti najpoznatiji na svijetu, ali to ne znači ništa ako niste prepoznati u svojoj sredini. Najljepše je ujutro popiti kavu i vidjeti "ča novo ima u gradu" - kazao je rektor Ljutić.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Sveučilište se upisalo na listu najuglednijih svjetskih sveučilišta, a brojni profesori i znanstvenici su među dva posto najcitiranijih. Na ponos su i brojne međunarodne suradnje, sve bolja infrastruktura, studentski standard, ali i sportska postignuća. Nagrada "Slobodne Dalmacije" dodjeljuje se zbog iznimnog doprinosa Sveučilišta u Splitu razvoju znanosti. Sveučilište u Splitu uspješno je provelo brojne istraživačke i razvojne projekte ukupne vrijednosti više od 46 milijuna eura, objavljeno je više od 5500 radova s više od 46.000 citata, a sve to samo u posljednjih pet godina.

Razvoj Sveučilišta

Sveučilište u Splitu osnovano je 15. lipnja 1974. godine, a veliku ulogu u njegovom stvaranju imao je akademik Ivan Supek. Kao tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu odredio je da regionalne visokoškolske ustanove, koje su tada bile pod zagrebačkim Sveučilištem, postanu sastavnice novih sveučilišta.  Tako je doprinio decentralizaciji hrvatskog obrazovnog sustava u svrhu gospodarskog jačanja svih dijelova Hrvatske.

Sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su važne za Sveučilište. U doba hrvatskog proljeća, splitski vizionari uložili su napore da se mjesto splitskoga sveučilišnog kampusa ucrta u gradske prostorne planove i tako postavili temelje modernog, visokog obrazovanja u ovom dijelu Hrvatske.

I danas se od krucijalne važnosti za Split smatra da su, uz Mediteranske igre, splitski kampus i splitsko Sveučilište projekt kojem nema premca.

Prva fakultetska zgrada stasala je 1976. godine. Pedeset godina poslije, na više od 200.000 četvornih metara, izgrađeno je gotovo 70 posto planiranih objekata, a sve u službi suvremenog obrazovanja i kvalitetnog života studenata koji u njemu žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 10:09