StoryEditorOCM
SplitLJUTNJA I OGORČENJE

Ugostitelji su nam komentirali zabranu gledanja utakmica na Rivi: ‘Kontra pameti i turizma! Ivošević je osvetoljubiv‘

Piše Frano Kiso
12. lipnja 2024. - 23:13

Europsko nogometno prvenstvo je pred vratima, a znate da je riječ o velikom događaju kada se u njega umiješaju političari koji ne mogu odoljeti da ne pokušaju dobiti kakav poen, važniji i od onog sportskog. Tako je jučer sve zakuhao splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević kada je u dnevniku RTL-a između ostalog kazao da neće biti gledanja utakmica na štekatima ugostiteljskih objekata na Rivi i Matejuški.

Pompozno je docirao o tome tko što prati i voli, obrazložio nam sportske religije i gledanost pa sve to upakirao u celofan konzervatorskih smjernica da ne bi slučajno proslava golova uništila imidž grada. Odmah su se na to nakačili oporbeni političari; Tomislav Šuta je ustvrdio da je riječ o suludim i podcjenjivačkim izjavama prema najvećem svjetskom brendu naše države, a Željko Kerum je napao dogradonačelnika da je kompleksaš zbog kojeg Splićani ispadaju orjunaši, Jugoslaveni, debili i mrzitelji svega.

Odlučili smo ostaviti politička prepucavanja sa strane i provjeriti što o svemu tome misle glavni akteri - ugostitelji koji u svojim rukama drže štekate na Rivi te navijači koji se žele proveseliti gledajući Vatrene u samom centru grada, na friškoj ariji.

- Pa, jeste ludi? Nema šanse da izlazim s imenom i prezimenom. Svi znaju da je Ivošević osvetoljubiv prema svima koji se jave preko novina, sretno s potragom - gorko nam je rekao prvi ugostitelj s kojim smo popričali, a čini se da je dosta precizno prognozirao s čime ćemo se susresti prilikom reportažnog obilaska kafića na splitskoj Rivi.

image
Paun Paunović/Cropix

- Odluka je diskriminirajuća, stalno se povlače neke imaginarne crte di se nešto može ili ne može. Od metra do metra ovisi kako i koliko možete zaraditi. Bilo da je u pitanju muzika, radno vrime ili evo ovo gledanje utakmice, ova vlast stalno izmišlja nova ograničenja - nastavlja nam se jadati.

"Kontra pameti, posla i turizma"

Sličnog je stava i voditelj obližnjeg objekta kojemu nema niti malo smisla zabranjivati emitiranje utakmica zbog straha od ugroze stare gradske jezgre.

- Ivoševiću, jesi li ti ikad liti prošeta priko Rive? Mladi divljaju, banče, izvode gluparije cilu noć, a ovi s Ultre su posebna priča. I sad su navijači problem jer bi pogledali par utakmica - veli nam dodajući da to što se ne emitira ni Hajduk nije nikakvo opravdanje, već još jedan dokaz koliko je ova odluka zapravo besmislena.

image
Paun Paunović/Cropix

- Ovo je kontra pameti, kontra posla i kontra turizma. Svjesno nam izbijaju pare iz džepa i kao da se trude da što manje radimo. Pa morate gostima ponuditi kakav-takav doživljaj ako su se ljudi došli opustiti - ogorčeno govori, dok njegov mladi kolega veli da nekako i razumije da nema navijačkog ludila u restoranima, ali kafići su sasvim prikladni, dapače i poželjni za gledanje utakmica.

Sarkastični komentari Splićana

U moru turista koji su okupirali centar Splita na jedvite jade smo pronašli nekoliko lokalaca, no ni oni nisu pretjerani pobornici zabrane gledanja utakmica na štekatima.

image
Paun Paunović/Cropix

- Da vam budem iskren, nisam ni primijetio da nema televizora, ali politika je ionako umišana u sve, ne čudi me ta zabrana nimalo. Moraju se pokazat da su bitni i važni pa makar to značilo zabranit ljudima da se zabavljaju uz ono šta ih najviše veseli - tvrdi umirovljenik Srđan, na što smo mu napomenuli da se utakmice i dalje mogu gledati u zatvorenom dijelu. Baš će bit‘ lipo natiskivat se tu usrid lita na sto stupnjeva, odgovara nam smijući se.

Malo je tko je htio komentirati ovaj potez gradske vlasti, većina je odmahivala glavom ili dobacivala sarkastične komentare, a na jedan su svi u blizini odvalili:

- Najbolje da ugasimo muziku, izbacimo alkohol i buljimo u zidine. Ja odo‘ u Njemačku gledat utakmicu, a vi guštajte uz jazz!

image
Paun PaunoviĆ/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 23:14