StoryEditorOCM
SplitIN HOC SIGNO VINCES

U Splitu prisegnuli mladi Pauci; Marin je došao iz Njemačke: ‘Toga dana znao sam što ću postati! Danas sam se ježio...‘

Piše Mia Uzinić
28. travnja 2024. - 18:22

Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada - svojedobno je kazao ratni ministar obrane Gojko Šušak

Obilježena je 33. godišnjica osnutka IV. gardijske brigade u vojarni "Sv. Križ" na Dračevcu. Svečanosti su, među ostalima, nazočili predsjednik Zoran Milanović, potpredsjednik Sabora Ante Sanader, ministar branitelja Tomislav Medved, general Damir Krstičević, župani Blaženko Boban i Marko Jelić te zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević

Ovom prigodom održana je i svečana dodjela crvenih beretki mladim Paucima. Beretke su uručili predsjednik Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade Mirko Stošić, umirovljeni general Mirko Šundov, zapovjednik 3. mehanizirane bojne "Pauci" pukovnik Ivica Armanda, predsjednik Udruge veterana IV. gardijske brigade Borislav Lapenda i njegov zamjenik Mirko Ivančić.

image 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix

Nakon ceremonije dodjele beretki, 27 novih pripadnika prisegnulo je da će svojom hrabrošću, čašću i poštenjem čuvati ugled imena kojega su stvorili njihovi prethodnici u Domovinskom ratu. U prigodnom govoru čestitao im je Ivica Armanda. 

- Mladi pauci, kroz integracijsku obuku svojim radom, požrtvovnošću i lojalnošću u ovoj postrojbi zaslužili ste crvenu beretku - simbol hrabrosti, časti i domoljublja. U današnje vrijeme mladi čovjek ima brojne mogućnosti, odlaskom u inozemstvo i radom u privatnom sektoru na jednostavniji način rješavaju se egzistencijalna pitanja. Usprkos tome, izabrali ste vojnički život i na tome vam hvala. Velik dio vas su djeca hrvatskih branitelja, sigurno je vaš kućni odgoj utjecao na to da osjetite poziv i pridružite se hrvatskoj vojsci - poručio je. 

Jedan od novih pripadnika je i vojnik Marin Jazvić koji je istaknuo da upravo radi pripadnika IV. brigade mladi danas nose crvenu beretku.

image


 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix

- Moj otac je branitelj, rodom sam iz Njemačke, tamo sam odrastao i završio školu. Kao dječak sam pronašao njegovu uniformu u ormaru i odmah sam znao što želim postati, da želim ići očevim stopama. Danas dok smo izgovarali zakletvu sam se naježio, nisam proživio rat, ali domoljublje u takvim trenutcima itekako proradi - rekao je. 

Ministar obrane Tomislav Medved istaknuo je da se danas na poseban način iskazuje zahvala svim pripadnicima IV. gardijske brigade. 

image 

Tom Dubravec/Cropix
image


 

Tom Dubravec/Cropix
image


 

Tom Dubravec/Cropix

- Ne smije se zaboraviti njihov doprinos u Domovinskom ratu, od prvog do zadnjeg dana. Na poseban način naše misli i molitve su s obiteljima naših prijatelja koji su živote položili na oltar domovine. Raduje me činjenica da Pauci i dalje ponosno kroče i da su danas prisegnuli mladi pripadnici. To je na tragu očuvanja svih naših vrijednosti, sjećanja na naše prijatelja, ali i očuvanja svega što smo izgradili u ratu - kazao je Medved. 

General Damir Krstičević kazao je da je danas njihov dan jer se slave 33 godine od osnutka brigade čiji je i sam pripadnik.

image


 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix

- Danas se sjećamo prijatelja, čuvamo uspomene na njih jer njihovom zaslugom danas živimo u miru i slobodi. Znamo da je "Četvrta" bila pobjednička brigada, udarna kao što je tada naglašavao ministar Gojko Šušak. Pobijedili smo u svim operacijama, a kruna svih naših pobjeda je "Oluja", ulazak u Knin i završetak rata. Drago mi je da je Vlada Andreja Plenkovića vratila svečanost dodijele beretki upravo pred kapelom gdje su imena svih poginulih pripadnika - istaknuo je i dodao da kada vidi nove hrabre pripadnike Pauka nema sumnje u snagu hrvatske vojske. 

Obitelji i prijatelji poginulih i nestalih branitelja te državni dužnosnici položili su vijence i zapalili svijeće u Spomen kapelici "Sv. Križ", pročitana su imena svih poginulih pripadnika te je održano misno slavlje. Četvrta brigada tijekom Domovinskog rata nije doživjela poraz niti je ikada izgubila položaj. Četiri pripadnika se vode kao nestali, dvjesto ih je poginulo, a gotovo 1600 je ranjenih. Njihova prva akcija bila je oslobađanje Kruševa, a potom akcije u Zadru, Sinju, Drnišu, Šibeniku, Vodicama te Dubrovniku u akcijama Tigar i Vlaštica. Pripadnici brigade sudjelovali su u operacijama "Maslenica", "Zima ’94.", "Skok-1" i "Skok-2", "Ljeto ’95.", "Oluja" i "Maestral".

image 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix
image


 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix
image 

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. srpanj 2024 22:32