StoryEditorOCM
Splitkino na otvorenom

Sve je spremno za početak Festivala mediteranskog filma Split! Ove godine past će i rekord, ne smijete propustiti...

Piše SPLIT SD
13. lipnja 2024. - 14:06

Od ovog četvrtka do iduće subote Split postaje mjesto brojnih filmskih premijera, publiku 17. Festivala mediteranskog filma Split očekuje rekordnih 107 filmova iz 41 zemlje koji se će u šest različitih programa prikazivati na četiri lokacije.

Svoje filmove osobno će publici uz domaće, predstaviti i inozemni redatelji: Omar Hilal (Egipat), Miguel Faus (Španjolska), Enrico Maria Artale (Italija), Julia Niemann i Daniel Hoesl (Austrija), Alexis Koukias (Grčka), Dragan Jovičević (Srbija), te Ardit Sadiku i Erenik Beqiri (Albanija).

image



 

Nikola Vilić/Cropix

FMFS se otvara 13. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice hrvatskom premijerom španjolskog filma "Tiha sluškinja", a prethodit će mu svjetska premijera novog kratkog filma redateljice Lane Barić "Sola" u kojem glume Marija Škaričić, Ivana RoščićSnježana Sinovčić i Goran Marković.

Nakon osvajanja Zlatne palme kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića svoju hrvatsku premijeru imat će 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice. Splitska publika prva u Hrvatskoj pogledat će i "Moj muž idiot" redatelja Luke Galešića, s Marinom Redžepović i Nikšom Butijerom u glavnim ulogama, ali i "More među nama" redatelja Luna Sevnika s Leonom Lučevim u naslovnoj ulozi.

U dugometražnim programima su filmovi koji su bili zapaženi ili dobili nagrade na najvažnijim smotrama na svijetu, od Cannesa i Berlina, do Sundancea i Venecije.

Od novog filma s Isabelle Huppert, talijanskog kino hita godine, egipatskog i albanskog kandidata za Oscara, do potresnih dokumentaraca i komedija snimljenih po istinitom događaju.

image
Saša Burić/Cropix

Svoje treće open air kino, FMFS seli u susjedstvo spomenika Grguru Ninskom. Na zelenoj površini uz sjeverni ulaz u Dioklecijanovu palaču FMFS će postaviti privremeno "Kino Portaula", kako ovaj dio zovu stanovnici Geta, a besplatno će se prikazivati filmovi partnerskih festivala.

Posljednjih godina FMFS postaje sve poznatije okupljalište filmskih profesionalaca, ali i sve više ključno mjesto u obrazovanju i odgoju nove publike kroz brojna predavanja, masterclassove, radionice i izložbe koji se održavaju tijekom deset dana festivala. Poseban dio programa osmišljen je za najmlađe kako bi ih od rane dobi upoznali s kvalitetnom domaćom i europskom produkcijom.

Detalji o ulaznicama, projekcijama, zabavama, ali i brojnim besplatnim programima mogu se pronaći na www.fmfs.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 14:06