StoryEditorOCM
Splitjoš jedna pozajmica

Za uređenje Žnjana fali 15 milijuna eura! Splitska gradska firma opet ‘žica‘ od Banovine: ‘Moramo premostiti period...‘

Piše Petra Klarić
11. srpnja 2024. - 15:57

Gradski vijećnici će na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita, zakazanoj za ponedjeljak 15. srpnja, glasati o davanju kratkoročne pozajmice trgovačkom društvu "Žnjan". Radi se o pozajmici u iznosu od najviše 15 milijuna eura, a rok za povrat iznosa pozajmice bit će do 15. srpnja 2025. godine, uz godišnju kamatnu stopu od 3,25 posto.

Do milijun eura od ukupnih sredstava dodjeljuje se u svrhu financiranja rashoda za redovno obavljanje djelatnosti i rashoda koji se ne mogu pokriti iz redovitog poslovanja tekuće godine, a posredno ili neposredno su povezani s realizacijom projekta Žnjanskog platoa.

Preostalih 14 milijuna eura namijenjeno je financiranju rashoda kojima se osigurava provedba gradskog projekta Plato Žnjan.

image

Žnjad d.o.o.

Kako iz tvrtke "Žnjan" navode u zamolbi za financiranje, pozajmica im je potrebna kako bi premostili period do dodjele ugovora o bespovratnim sredstvima za strateški projekt ITU mehanizma Urbane aglomeracije Split i financijskog jaza koji može nastati tijekom provedbe navedenog ugovora, kao i realizacije EIB zajma kojim se zatvara financijska konstrukcija projekta.

Gradu Splitu prvom u Hrvatskoj odobren kredit od 49 milijuna €! Ovo su sve projekti koji će se preko njega financirati

- Naime, nastavno na činjenicu da još nije raspisan poziv za izravnu dodjelu bespovratnih sredstava kroz ITU mehanizam, uz koji je vezana suglasnost Ministarstva financija i Vlade Republike Hrvatske za korištenje zajma kojeg je odobrila Europska investicijska banka, kratkoročna pozajmica potrebna je da bi se osigurala provedba projekta sukladno planiranoj dinamici - navedeno je u zamolbi. 

Nije ovo prvi put da tvrtka "Žnjan" od Grada traži pozajmicu, dogodilo se to i prošle godine, kada im je odobren iznos pozajmice od 205 tisuća eura.

Hoće li pozajmica tvrtki "Žnjan" biti odobrena, ovisit će o gradskim vijećnicima, ali vrlo je vjerojatno da će prijedlog dobiti dovoljan broj glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 19:25