StoryEditorOCM
Splitimpetigo

Splićanke ‘peškale‘ infekciju na plaži, pojavile im se kraste. Doktorica upozorava: ‘Pazite, zarazno je‘

Piše SPLIT SD
26. srpnja 2024. - 21:53

Nakon ljetnog vikenda provedenog na moru i suncu, gdje bi trebali biti puni baterija i svježi za novi početak radnog tjedan, jedna Splićanka ipak će taj vikend pamtiti po nečemu lošem.

Naime tokom kupanja na jednoj plaži gdje je bila s prijateljicama, primijetila je crvenu točkicu na usni, kako je vrijeme prolazilo ta točkica počela se širiti i kroz dan pretvorila se u mjehuriće vode. "Mislila sam da je herpes jer mi često izbije kad padne imunitet. No, po povratku doma, shvatila sam da je nešto ozbiljnije. Lijepo sam sve dezinficirala i mazala mast za rane, ali ništa nije pomagalo." podijelila je Splićanka za 24sata

"Svakako ću ovaj vikend pamtiti po lošem", dodaje. "Odmah sam otišla kod doktorice, koja mi je rekla da se radi o ‘slatkim krastama‘ te prepisala antibiotsku mast i antibiotik."

image

Impetigo

/Shutterstock

Doktorica joj je pojasnila kako se se radi o impetigu, bakterijskoj infekciji kože uzrokovanoj bakterijama Staphylococcus aureus ili Streptococcus pyogenes. Češća je kod djece, ali i odrasli mogu razviti ovu infekciju, posebno ako imaju oslabljeni imunitet ili oštećenja na koži. Ljetni uvjeti, poput vrućine i vlage, pogoduju rastu i širenju bakterija jer povećavaju znojenje i iritiraju kožu.

Ne zna do čega je

"Iskreno ne znam je li do posteljine u apartmanu, do mora..." kaže čitateljica te dodaje kako su joj u ljekarni rekli da ovo nije prvi slučaj ovog ljeta te da im stalno dolaze ljudi s istim problemom.

Dodala je kako su i njezine prijateljice naknadno razvile iste simptome: "Meni su kraste na bradi i tijelu, drugoj prijateljici oko usne, trećoj na leđima... Dobila sam i temperaturu i sve me svrbi."

Dr. sc. Gordana Bubičić-Bajek, dermatovenerologinja iz Zadra, za 24sata potvrdila je da se radi o stafilodermiji ili streptodermiji, uzrokovanoj spomenutim bakterijama, koja je ljeti vrlo česta i pojavljuje se u malim ‘epidemijama‘.

image

Impetigo

/Shutterstock

"Kako se lako širi, ove godine smo u ordinaciji imali dosta pacijenata s tim problemom," rekla je dr. Bubičić-Bajek, dodajući da se infekcija najčešće javlja kod djece, obično na koži oko usta i nosa, ali može se javiti i na drugim dijelovima tijela. Isprva su to sitne točkice, nakon čega se pojavljuju mjehurići, koji se lako prenose češkanjem.

Roditelji uplašeni

"Većinu roditelja to uplaši, no nema razloga za strah jer nije riječ o opasnoj bolesti niti kompliciranom liječenju. Važno je započeti liječenje čim se mjehurići pojave.

Najčešće je dovoljno liječenje lokalnom primjenom antibiotske masti.

U iznimnim slučajevima, kada se infekcija jače proširi, daje se antibiotik oralno i impetigo se povlači za nekoliko dana," zaključuje dr. Bubičić-Bajek.

Prevencija infekcije i pojave impetiga je teška, osim eventualnog izdvajanja oboljelog djeteta iz grupe, jer se infekcija širi direktnim kontaktom. Toplina i vlaga te ogrebotine ili iritacije na koži lica pogoduju razvoju bakterija. Infekciji su podložnija manja djeca i ona s oslabljenim imunitetom, ali to nije pravilo.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. rujan 2024 01:57