StoryEditorOCM
SplitOmraženo vozilo

Splićanin ‘ispalio‘ kad je shvatio zbog čega mu je pauk digao auto, u pitanju je nešto skroz novo: ‘Sve je to klopka...‘

Piše Mario Matana
11. listopada 2024. - 09:02

‘Nije problem platiti kaznu, ma kolika bila, kad nisi u pravu. I znam da može zvučati otrcano i uobičajeno, ali slučaj koji mi se dogodio neku večer, a i vlasnicima još najmanje dva automobila, doista me iznervirao jer mi se stvarno čini da je sve jedna klopka...‘ - krenuo je relativno smireno naš sugovornik (podaci poznati redakciji) o situaciji koja mu se dogodila na parkiralištu ispod renoviranog studentskog doma na Spinutu.

image

Po noći se vozači parkiraju i ne znajući da su u prekršaju

Privatni album

S one sjeverne strane, prema Gusaru, ali odmah uz Studentski dom Bruno Bušić. Na relativno prostranom parkingu uvečer oko 19 sati, ‘pauk‘ mu je odnio (‘premjestio‘) automobil na nedaleke Pujanke.

Reći ćete - tako mu i treba, sigurno je ostavio na autobusnom ugibalištu ili mjestu za osobe s invaliditetom, i bit ćete u krivu. Zanimljivo, to je bila prva reakcija dugogodišnjeg djelatnika "Split parkinga" kada smo se krenuli raspitivati o slučaju, odmah je posumnjao na ta dva slučaja. I ostao praktički bez teksta kad smo mu kazali da nije niti jedan od ta dva (po gradu inače uobičajene i posve zaslužene intervencije ‘pauka‘) prekršaja, već je u pitanju nešto sasvim novo!

Automobil se našao u zraku jer je parkiran na mjestu rezerviranom za prolaz vozila Čistoće! Da, da, ne baš uobičajen slučaj, ali eto, dogodi se svašta živom čovjeku. No, da se vratimo na priču našeg sugrađanina...

image

Zabranjeno parkiranje na parkiralištu dovodi do problema

Privatni album

- Kad sam se vratio i vidio da mi nema vozila, prolaznik mi je rekao da je ‘pauk‘ upravo odnio jedno, no ispostavilo se da nije moje. Poanta priče je da sam parkirao usred parkirališta, između ostalih automobila koji su legalno parkirani, na zabranjeno mjesto koje praktički nije označeno kao takvo!

Horizontalna signalizacija, žute crte na asfaltu su jedva vidljive po danu, a po noći se uopće ne vide jer je taj dio parkirališta slabije osvijetljen. Vertikalne signalizacije, znači prometnog znaka koji bi označio zabranu parkiranja na tom mjestu – nema. I sudeći po snimkama iz mog auta i izjavi tog prolaznika, to je standardna ‘pošta‘ za ‘pauka‘...

Pogotovo me smeta što se 60 eura za premještanje vozila mora platiti, žalba ne odgađa izvršenje. Dok meni dođe prekršajni nalog pa završi sudski postupak po žalbi, tko će više njih tužiti za dobiti natrag te novce! - sve više se nervirao naš sugrađanin, uvjeren kako nedovoljne oznake zabrane parkiranja odgovorni namjerno koriste za punjenje blagajne.

image

Po danu je horizontalna signalizacija jedva vidljiva

Privatni album

Kako nije klasičan slučaj intervencije ‘pauka‘, zainteresirala je i nas ‘povijest bolesti‘. Pa smo prvo otišli do Spinuta i uvjerili se – pogledajte i sami na fotografijama – da je narančasta oznaka zabrane parkiranja, na tom kvadratu asfalta za pristup djelatnicima Čistoće, u najmanju ruku manjkava.

U redu, vidi se, ali poanta je valjda osigurati pristup kamionu, a ne kažnjavati vozače. Dakle, po našem sudu bi te oznake trebale biti puno vidljivije, pogotovo kad se ima u vidu da se sve događalo noću. Uostalom, preko puta, samo par metara južnije, pristupna je cesta za dostavu u studentski dom i na asfaltu je tamo također narančasta oznaka zabrane parkiranja. Puno, puno uočljivija.

Raspitali smo se kod Davora Matošića, direktora "Split parkinga" što je na stvari i onako ‘na prvu‘ dobili očekivanu informaciju kako njihova Pauk-služba ne djeluje samostalno niti improvizira samovoljno, već postupa po nalogu prometnog redara i policije.

- Na Spinutu kod studentskog doma postupamo po više osnova: zbog parkiranja na autobusnom ugibalištu, na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom te na tom mjestu uz kontejnere.

Ne znam kakvo je točno stanje s prometnom signalizacijom, no cijelu situaciju mora odobriti prometni redar, odluka je na njemu i policiji. Inače već godinama radimo na toj mikrolokaciji kod studentskog doma, nemamo neka odudaranja od mjesečnih prosjeka niti posebni naglasak na tu površinu - pojasnio je nakon kraće provjere stanja s djelatnicima "Split parkinga".

image

Parkiranje je zabranjeno zbog prilaza Čistoće, ali jedva se vidi, a nema ni znaka

Privatni album

Što smo zapravo i očekivali, neće čovjek sad priznat da su njegovi ljudi u krivu sve i da jesu, no daljnje ‘uzbunjivanje‘ službi s naše strane je bilo motivirano reakcijom u smislu poboljšane signalizacije. Dakle, da vozači jasno vide i znaju gdje je zabranjeno parkirati, a pri tom ne mislimo, jasno, na autobusno ugibalište. To bolje označavanje i nije nadležnost "Split parkinga", ali znamo čija jest!

- Da, da, jasno mi je sve, no vjerojatno je prometni redar procijenio da je prometna signalizacija na cesti dovoljno uočljiva kada je dao nalog za premještanje vozila. Ali OK, ako nije baš najvidljivija pitura na cesti, angažirat ćemo Cestara, dati nalog da se signalizacija obnovi, ponovno prođe bojom ne samo taj dio gdje je zabrana parkiranja. Jer nije jednostavno ni njih ‘vozati‘ zbog jednog mjesta... - najavio je bolje oznake Damir Babić, dugogodišnji operativac u Banovini po pitanju stanja u gradskom prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 09:02