StoryEditorOCM
Splitotvoreno pismo

Roditelji splitske djece na rubu živaca: ‘Ove smo godine odlučili reći - dosta!‘ Poslali su posljednji apel Puljku...

Piše Mia Uzinić
9. svibnja 2024. - 19:47

Više se ne zna koliko puta je Centru za autizam obećan novi prostor, ne zna se koliko puta su roditelji apelirali i molili, mediji pisali, političari lažno odgovarali, sve što znamo je da se ova situacija predugo nije makla s mrtve točke.

Do kada će oni kojima je pomoć najpotrebnija za nju moliti nije poznato, a ne zna se ni do kada će se Grad oglušivati na njihove jauke. Roditeljima osoba s autizmom ponovo je voda došla do grla. Na upite koje smo poslali Gradu prije više od dva mjeseca odgovore još nismo dobili.

Majka splitske učenice upozorila na uvjete u kojima se obrazuje stotinu đaka: ‘Nemaju prozor, vlažno je, pljesnivo...‘

Umjesto toga dobili smo još jedno otvoreno pismo udruge "Autizam 365" u kojem roditelji ponovo pozivaju gradonačelnika Ivicu Puljka, koji je izgradnju Centra uvrstio u svoja predizborna obećanja, da iznese predviđene rokove i to odmah. 

image
Ivana Grgić/Ilustracija/Cropix

- Gotovo dva mjeseca su prošla od kada smo tražili javnu objavu konkretnih rokova i plan izgradnje nove zgrade Centra za autizam u Splitu, koja je najavljena nakon medijskog pritiska roditelja. Od tada nismo dobili nikakav odgovor gradonačelnika, koji je u međuvremenu predstavio desetke projekata, među kojima nije i projekt nove zgrade Centra za autizam - započinju roditelji. 

Prema posljednjim informacijama koje je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Mario Negotić iznio u jednom medijskom nastupu, zemljište na Zenti na kojem bi se trebala graditi nova zgrada nije u potpunosti gradsko. Iako je gospodin Negotić najavio da će do kraja 2024. godine biti izrađena projektna dokumentacija, a kroz dvije i pol godine izgrađena škola, teško je povjerovati u te navode, budući da još nije riješeno ni vlasništvo nad zemljištem.

image

Zgrada u prizemlju koje je smješten Centar za autizam
 

Jakov Prkić/Cropix

Već ove jeseni OŠ Centar za autizam Split upisat će desetak nove djece iz autističnog spektra, a dodatni prostor nije osiguran, niti je poznato hoće li dio polaznika nastavu i dalje moći pohađati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

- Godinama su naša djeca na margini društva, zanemarena, u suterenu vlažnih stambenih zgrada, bez osnovnih uvjeta za obrazovanje. Godinama slušamo obećanja, od kojih se nijedno nije ispunilo. Ove godine odlučili smo reći dosta.

image
Ivana Grgić/Ilustracija/Cropix

Zato posljednji put apeliramo na gradonačelnika Grada Splita da javnosti iznese plan i rokove izgradnje nove zgrade Centra za autizam Split te da osigura pohađanje nastave dijela naših polaznika u Nadbiskupskom sjemeništu. To je minimum što su naša djeca zaslužila, s obzirom na godine zanemarivanja i svakodnevnog boravka u neljudskim uvjetima - zaključuju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 11:07