StoryEditorOCM
SplitGRADSKA SRAMOTA

Majka splitske učenice upozorila na uvjete u kojima se obrazuje stotinu đaka: ‘Nemaju prozor, vlažno je, pljesnivo...‘

Piše Mia Uzinić
7. ožujka 2024. - 13:29

Koliko je gradonačelnika do sada u svoja predizborna obećanja uključilo izgradnju Centra za autizam, ne znamo. Ono što znamo je da Centar trenutno funkcionira u uvjetima koji nisu niti malo pogodni za rad, a dodatni prostor koji je za njih trebao biti otvoren u Teslinoj ulici već je probio nekoliko rokova. Centar za autizam se 2015. godine odcijepio od matice u Zagrebu, a Grad Split je na sebe preuzeo brigu o osobama s autizmom.

image

U prizemlju je Centar za autizam.
 

Jakov Prkić/Cropix

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Karaman Grbavac objašnjava da je Centar registriran kao ustanova koja provodi poseban program školovanja djece i mladih s najtežim oštećenjima iz spektra autizma do 21. godine. Osim školske djece, zbrinjava i tridesetak korisnika starijih od 21 godinu kako bi im se makar na taj način osigurao neki oblik "dnevne skrbi“, iako ustanova za to nije registrirana i nema odgovarajuće formalno pravne uvjete, a niti dostatne prostorne i ljudske resurse.

image

Maja Karaman Grbavac

Privatna Fotografija

- Upisi nove školske djece s poremećajem iz spektra autizma svake godine, uz postojeće starije korisnike, stvorio je neprirodnu situaciju u Centru i sada već neizdrživi pritisak na njegove ionako neodgovarajuće prostorne uvjete i nedostatne kadrovske kapacitete.

Djece i odraslih s poremećajem iz spektra autizma na području naše županije je iz godine u godinu sve više. Primjera radi, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Splitskoj-dalmatinskoj županiji je u 2021. godine bilo evidentirano 456 djece i odraslih s poremećajem iz spektra autizma, 2022. godine njih 520, a proteklu godinu čak 596 - navodi Karaman Grbavac i kaže da to dovoljno govori o potrebi proširenja kapaciteta Centra.

Unatoč evidentnom povećanju potreba, spomenuti problemi sustavno se zanemaruju već godinama. Pravobranitelj za osobe s invaliditetom posredstvom Područnog ureda u Splitu, unatrag nekoliko godina aktivno surađuje s roditeljima polaznika Centra, ravnateljicom, predstavnicima Županije i Grada Splita, nastojeći da se riješe postojeći organizacijski i prostorni problemi Centra.

- Ispred Pravobranitelja osobno sudjelujem i u radu radne skupine koju je u travnju 2023. godine osnovao Grad Split i koja se zadnji put sastala krajem studenog 2023. godine. Nažalost, kroz sav angažman nisu se dogodili očekivani konkretni pomaci.

I dalje je neriješeno pitanje prostornih uvjeta Centra za školske polaznike, organizacijski i prostorno nije riješen problem zbrinjavanja odraslih korisnika, organizacija skrbi za djecu i mlade preko ljetnih školskih praznika prepuštena je roditeljima, a ni odgojno-obrazovne potrebe školskih polaznika nisu zadovoljene u punoj mjeri - naglašava.

Dodaje da umjesto sustavnog rješavanja problema, svjedočimo samo sporadičnom gašenju požara, a takav pristup je neodrživ i višestruko štetan.

- Očekivati razumijevanje i daljnje strpljenje za rješavanje ovih problema od roditelja korisnika Centra dobiva uvredljiv prizvuk, a ponavljane fraze osnivača o svjesnosti problema i o planu izgradnje novog Centra, za koji do sada nije poduzet niti jedan konkretan korak, već neko vrijeme zvuče neuvjerljivo. Uostalom, potrebu izgradnje novog Centra nitko ne osporava, ali je jasno da do toga neće doći u sljedećih nekoliko godina.Toliko vremena za čekanje jednostavno nema jer odgovarajuće prostore za rad treba osigurati do početka nove školske godine - govori.

image

Djeca splitskog Centra za autizam 

Jakov Prkić/Cropix

Problemi su očigledni, a načini njihova rješavanja uglavnom jasni i u većoj mjeri usuglašeni. 

- Ono što konstantno izostaje je poduzimanje konkretnih mjera i radnji, prvenstveno od strane osnivača Grada Splita uz nužnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i ministarstvom nadležnim za područje obrazovanja i socijalne skrbi. Nesporno je da "gdje postoji volja postoji i način“, a manjak ozbiljne političke volje je, nažalost, oduvijek bio najveći problem Centra za autizam Split - zaključuje. 

A da prostor u Rendićevoj ulici, u kojem se školuje 70 učenika, ne ispunjava hrvatske pedagoške standarde potvrđuju i roditelji polaznika. (Ostalih tridesetak korisnika je smješteno u prostorima u Ulici sedam Kaštela, op. M.U.)

- Za više od deset odgojno obrazovnih grupa prostor škole mora biti samostalna jedinica. U Rendićevoj trenutno postoji 21 razred. Previše je polaznika na maleni broj kvadrata, neke učionice nemaju prozor, u prostorijama ponekad prokišnjava, vlaga i plijesan se pojavljuju na nekoliko mjesta, a zbog vode se i parket diže.

Budući da se sve veći broj djece s autizmom upisuje u školu, ravnateljica je bila primorana blagovaonicu pretvoriti u učionice pa sada djeca jedu za stolom za kojim i rade - govori Marina Vitali Grbeša, majka jedne od djevojčica koja pohađa ovu osnovnu školu.

image

Marina Vitali Grbeša

Privatni Album/

Njezina kći je u invalidskim kolicima, a s obzirom na to da uvjeti nisu prilagođeni osobama s invaliditetom, njezino dijete ne može samo niti oprati ruke već joj je i za to potrebna pomoć. Rampa koja je postavljena na ulazu u školu nije natkrivena, a kada pada kiša, djevojčica u učionicu stigne potpuno mokra.

- Ona i ja kisnemo dok netko ne dođe i pomogne mi je unijeti na ruke jer je rampa prespora. Dok se rampa spušta vrata škole moraju biti otvorena i nitko ne smije prolaziti, nema mjesta i postoji mogućnost da drugo dijete padne pod rampu i ozlijedi se - kaže.

Trenutno se uređuje prostor u Teslinoj ulici za kojeg su rokovi probijeni već nekoliko puta, a prema posljednjim informacijama bit će završen početkom nove školske godine. U taj prostor bi trebao prijeći dio polaznika koji su mlađi od 21. godine. Tako bi se barem malo rasteretio prostor u Rendićevoj ulici.

- To je vatrogasno rješenje i napominjem da je taj prostor trebao biti uređen prije dvije godine. Namijenjen je polaznicima koji su upisali školu 2021./22. godine. Nama je potrebna nova zgrada koja će biti izgrađena po svim zakonskim uvjetima. Jedan od potencijalnih gradskih prostora je i stari prostor koji je koristila "Slobodna Dalmacija" u Ulici Domovinskog rata čija je ukupna kvadratura 442,42 metra kvadratna. Važno je napomenuti da su roditelji sami riješili upisivanje čestice uz pomoć prijatelja i poznanika, do tada je bila upisana cesta na tom mjestu - objašnjava Vitali Grbeša.

image

Zapušteni prostori gdje se nekad nalazila redakcija Slobodne Dalmacije u Ulici Domovinskog rata

Ante Čizmić/Cropix

Kaže da je i bez svih komplikacija oko prostora, rad s njihovom djecom posebno izazovan.

- Naša djeca su zahtjevna, svako dijete je drugačije, a mi roditelji smo većinom prepušteni sami sebi. Državne i gradske institucije nisu do sada pokazale interes da se ovaj problem riješi. Neki od nas ne rade, neki su roditelji njegovatelji, neki rade četiri sata, a rijetki rade osam sati.

Imamo i drugu djecu kojoj se ne možemo dovoljno posvetiti, zbog toga se osjećaju zapostavljeno. Oni su staklena djeca. Naše karijere, životi, brakovi i odnos s obitelji su podređeni odgoju i brizi oko djeteta s autizmom. Situaciju bi nam olakšala podrška sustava, a trenutno se uz sve svoje probleme moramo boriti i s vlastima - govori.

image

 Alemka Đivoje
 

Vojko Bašić/Cropix

Upit o svemu poslali smo ravnateljici Alemki Đivoje koja je potvrdila da će radovi biti gotovi do početka iduće školske godine. 

- Nekoliko puta je probijen rok za novi prostor u Teslinoj ulici, međutim Grad Split je izvođačima izdao požurnicu za završetak radova i o tome se vodi računa. Radovi se privode kraju i početkom sljedeće školske godine ćemo početi koristiti taj prostor. U zgradi smo mješovite namjene.

Za bilo kakve preinake na fasadi zgrade trebate imati suglasnost svih stanara, a osim toga napravili smo projekt koji treba proći svu potrebnu proceduru kako bi se išta napravilo. Naravno, pod uvjetom da se dobiju potrebne suglasnosti. Tako instaliranje jedne nadstrešnice na ulazu u Centar koja bi još prodirala u javni prostor nije uopće jednostavno - govori Đivoje. 

Uvjeti u kojima trenutno rade su "skučeni". 

- Navikli smo funkcionirati u takvim uvjetima, ali s povećanim brojem upisa novih polaznika u naš Centar, ponestaje nam prostora za nove odgojno-obrazovne skupine. Neophodno je povećanje prostornih kapaciteta, a za to odavno više nema mogućnosti unutar istog objekta.

Radimo na za sad dvije, a uskoro tri lokacije. To nam dodatno otežava rad, a tempo proširenja prostornih kapaciteta ne prati naše potrebe za istim. U suradnji s osnivačem, Gradom Splitom, u postupku smo pronalaženja trajnog rješenja naših problema, a to je izgradnja novog samostalnog objekta za Centar za autizam Split - zaključuje.  

Gradu Splitu smo naravno uputili upit o svemu, nestrpljivo čekamo njihov odgovor, mi i svi roditelji djece s autizmom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 20:53