StoryEditorOCM
Splitjedan od prioriteta

Puljak predstavio još jedan veliki projekt; na zapadu grada planira se garaža sa 650 mjesta, zelenilo i javni sadržaji

Piše Split SD
16. srpnja 2024. - 11:54

Gradonačelnik Ivica Puljak danas je u Banovini predstavio idejno rješenje javne garaže Sustipan.

Najavio je modernu, veliku javnu garažu koja će se izgraditi podno Sustipana koja bi trebala riješiti problem parkinga ovog dijela grada, te olakšati pristup okolnim plažama i Marjanu.

Garaža će biti obogaćena zelenilom, estetski integrirana u okoliš, a nudit će i niz atraktivnih javnih sadržaja. Nova više-etažna ukopana garaža proširit će kapacitet parking mjesta sa sadašnjih 120 na čak 650. Idejnim projektom predviđene su dvije podzemne i tri nadzemne etaže, zeleni krov s botaničkim vrtom te javni sadržaji poput dječjeg igrališta, skate-parka, vježbališta na otvorenom, što će ovaj atraktivan i vrijedan prostor dodatno oplemeniti.

image
Grad Split

Iako velika, garažu će karakterizirati jednostavnost, komunikacijska prozračnost i harmonija s pejzažom Sustipana. Dugo se rađao koncept koji bi zadovoljio potrebe posebne lokacije i bio optimalan s više aspekata.

- Danas vam predstavljamo idejno rješenje za koje vjerujemo da je zaista posebno i da će zadovoljiti potrebe za parking mjestima cijelog ovog područja, ali i puno više od toga.

Veliki broj parking mjesta predviđen je kako bismo zadovoljili potrebe stanovnika Meja, djelatnika okolnih institucija, korisnika ACI marine te posjetitelja Zvončaca, Sustipana i Marjana. Garaža će biti multifunkcionalna, sa sadržajima koje ćemo konačno odrediti prema povratnim informacijama i potrebama stanovnika.

image
Grad Split

Cilj je uvijek isti, omogućiti građanima dovoljno mjesta za parking kako bismo maknuli auta s javnih prostora, stvorili red, otvorili pješačke zone i dodali sadržaje u svakom kvartu - poručio je gradonačelnik Puljak.

Posebnost idejnog rješenja su i dva ulaza/izlaza u garažu te stajalište za turističke vlakiće i gradske autobuse kao polazišna točka do Park šume Marjan i omiljenih splitskih plaža. Time bi se rasteretio pristup osobnim vozilima, a građani i posjetitelji mogli bi parkirati u garaži i osiguranim prijevozom doći do Marjana.

image
Grad Split

- Ova garaža jedna je od prioritetnih i kada se sagradi, dugoročno bi trebala riješiti problem parkinga u ovom dijelu grada, uključujući Zapadnu obalu. Investicija se u ovom trenutku procjenjuje na oko 20 milijuna eura - kazao je Davor Matošić, direktor "Split parkinga" najavljujući kako se razmatraju kreditne linije za financiranje ove, ali i niza drugih javnih garaža, odnosno komunalnih centara.

Idejni projekt osmislila je zajednica ponuditelja "Mig arhitekti" i "Purić projekt", a početak procesa realizacije najavljen je za iduću godinu, najavljuju u Banovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:20