StoryEditorOCM
SplitPOSLA PREKO GLAVE

Ovo su 4 milijarde eura vrijedni gradski projekti, od Poljuda i Kopilice do Duilova: ‘Razvijat će se idućih 15 godina‘

Piše Mia Uzinić
25. srpnja 2024. - 14:25

Gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je programske smjernice za gradske projekte vrijedne oko četiri milijarde eura. Radi se o gradskim projektima Poljud - Turska kula - Brodarica - Kopilica, projektu Stari Hajdukov plac, Duilovo te Istočna obala. 

- Razradili smo smjernice sagledavajući sve projekte individualno i zajednički. Plan nam je svaka dva mjeseca raspisati arhitektonsko-urbanističke natječaje, a prvi projekt s kojim krećemo je Stari Hajdukov plac. Želimo otvoriti raspravu s građanima i koncentrirati se na javne sadržaje. Projekte smo razvijali u suradnji sa strukom - rekao je Puljak. 

image

Ivica Puljak

Nikola Brboleža/Cropix

Kada su razmišljali o projektu Starog placa, shvatili su da građani Splita, kada su u centru, ne idu popiti kavu dalje od Cankareve poljane. Ovaj projekt je pokušaj vraćanja života u sami centar grada. Trenutni teren Rugby kluba "Nada" je zaštićeno kulturno dobro i mora ostati u postojećem obliku, a plan je da ga se pretvori u memorijalni park koji će zadržati oblik terena. Odmah pored trebao bi se nalaziti Hajdukov dom, maleni muzej posvećen Hajduku i prostori za Torcidu. Na ovom mjestu su predvidjeli podzemnu javnu garažu s oko 1000 parkirnih mjesta. Predviđeni su i splitska kuća glazbe, galerijski prostori za splitske umjetnike, glazbena škola, gradska kavana i tržnica. 

image

Stari Hajdukov Plac

Paun Paunovic/Cropix

Prva stavka koja će se raditi nakon natječaja je garaža za građane Varoša i Spinuta na Kragićevoj poljani. U blizini će biti razni sportski sadržaji koji bi se povezali nathodnicima s Osnovnom školom "Marjan", a škola bi dobila i novu dvoranu. U planu je i rekonstrukcijski zahvat duž Plinarske ulice te druga scena splitskog HNK. S arhitektima tek trebaju osmisliti planove za proširenje pješačkih zona. Vrijednost ovog projekta je 110 milijuna eura, a raspisivanje natječaja planira se u rujnu ove godine.

image

Duilovo

Saša Burić/Cropix

Gradski projekt Duilovo obuhvaća prostor od hotela "Amfora" do hotela "Zagreb", a podijeljen je na javni i privatni dio. Ukupna vrijednost projekta je 260 milijuna eura, a natječaj bi trebao biti raspisan u siječnju 2025. godine. Prema projektu, Lovrinačka cesta vodit će sve do plaže. Predviđene su nautička i komunalna luka, dužobalna šetnica koja bi se protezala sve do Stobreča, javna garaža na dijelu gdje MORH ima zemljište. Kompleks Duilovo-MORH trebao bi se povećati za deset posto, ako Ministarstvo tako odluči. Predviđen je i teniski centar, centar za sportove na pijesku, podzemna garaža, javni trg i novi prostori Prirodoslovnog muzeja. Na lučkom području Institut za oceanografiju bi dobio dodatne prostore, izgradio bi se akvarij na površini od 12.000 kvadrata, olimpijski centar za jedriličarske sportove i galerija "Vasko Lipovac". 

Projekt i prometno rješenje Istočne obale je gradonačelnik već objasnio na jednoj od nedavnih press konferencija. Projekt je vrijedan 150 milijuna eura, a osim saniranja prometnog čepa oko luke, u planu je i produživanje Rive istočno i zapadno, kao i rekonstrukcija njezina centralnog dijela. Radi se o obnovi urbane opreme i skraćivanju "jarbola". Planiraju rekonstruirati šperunski trokut, Hrvojevu i napraviti pješačku zonu na Toću. 

image

Kopilica 

Vojko Bašić/

Nevjerojatnih 3 milijarde eura košta projekt Poljud - Turska kula - Brodarica - Kopilica, a za njegovu realizaciju bit će potrebno promijeniti GUP. Ako sve prođe po planu, taj projekt bi uključivao rekonstrukciju Poljuda, Hajdukov nogometni kamp, sportske terene, a tu bi se preselio i Kineziološki fakultet, kao i Rugby klub "Nada". U planu je izgradnja parka antička luka, komunalne lučice, dužobalne šetnice. Turska kula ostala bi park, a područje oko nje bilo bi park&ride garaža. Na Brodarici bi se izgradio stadion i nekoliko zona s priuštivim stanovanjem. Planira se i nova luka na Stinicama, novi željeznički i autobusni kolodvor, most Vučevica - Kopilica, kongresni centar, novi gradski park... Natječaj za sadržaje oko Poljuda bit će raspisan u studenome ove godine, a natječaj za projekt Kopilice, nakon izmjena GUP-a, trebao bi biti raspisan u svibnju 2025. godine.

Koliko će pokriti postojeći kredit 

Stari Hajdukov plac 110 milijuna eura, Poljud 110 milijuna eura, Brodarica 370 milijuna eura, Duilovo 260 milijuna eura, Kopilica tri milijarde eura, Istočna obala i Riva 150 milijuna eura. Još jedan mandat? Neprocjenjivo. Ukupan trošak od oko 4 milijarde eura gradonačelnik planira financirati iz državnog, županijskog i lokalnog proračuna, europskih fondova, zajmova razvojnih banaka i kroz privatne investicije. 

- Projekti koji budu spremni u sljedećih nekoliko godina bi se mogli integrirati u postojeći kredit, a za ostale ćemo tražiti druge oblike financiranja. Neke projekte, poput glazbene škole, radimo u suradnji sa Županijom, Lučka uprava je spremna investirati u luke i akvarij, a Hrvatske željeznice bi sudjelovale u izgradnji novog kolodvora. Državu bismo tražili da nam pomogne u izgradnji Hajdukova kampa, baš kao što su pomogli Dinamu otkupiti zemljište, Kineziološki fakultet bi radilo Sveučilište... Imamo u planu suradnje - rekao je Puljak i dodao da su ovo projekti koji ne ovise o politici. 

image
Nikola Brboleža/Cropix

Rekao je da su već razgovarali s državom i sa Županijom te imali vrlo konstruktivne sastanke. Poručio je i da će se projekti provesti jer će sigurno osvojiti još jedan mandat u Splitu. 

- Žnjan, Tehnološki park i neke garaže su projekti koje smo zatekli kada smo došli na vlast. Nismo odustali od tih projekata, doradili smo ih i završili. Žnjan ćemo realizirati do izbora, a siguran sam da ćemo imati još jedan mandat. Kasnije ćemo vidjeti što će biti. Sve projekte koje smo naslijedili smo nastavili, a napravili smo i neke nove. Prezentiramo ih godinu dana prije izbora jer su nam trebale tri godine da sve smislimo i uvežemo u priču koja je smislena, sve smo posložili i sada svatko ima svoje mjesto u gradu. Naravno da politika to može promijeniti, ali zato i uključujemo građane u sve ovo, da nam kažu što misle pa ako je potrebno da nešto iskorigiramo - rekao je Puljak i dodao da je siguran da nitko neće pokušavati zaustaviti ove projekte. 

A što je s Centrom za autizam?

Gradonačelnik je kazao da će Centar za Autizam biti na splitskim Firulama, gdje imaju komad gradske zemlje.

- Imamo sastanak na kojem će arhitektica predstaviti neke ideje. Sigurno ćemo raditi osnovnu školu, a razmišljamo hoćemo li uz to sagraditi vrtić i dio za korisnike starije od 21 godinu. Druga opcija je da kombiniramo te dodatne sadržaje s prostorima u Teslinoj ulici. Projekt radimo u suradnji sa Županijom i Centrom "Juraj Bonači", a za mjesec dana ćemo predstaviti idejno rješenje, nakon čega ide projektiranje - kazao je gradonačelnik. 

image

Bojan Ivošević

Nikola Vilić/Cropix

Bojan Ivošević kazao je da se radi o projektima koji se ne rješavaju "u jednoj utakmici". 

- Ovo je nešto što će godinama razvijati Split. Odlučili smo pristupiti ovome strateški, pripremiti sve što je potrebno zakonski jer je ovo nešto što će razvijati grad idućih 10-15 godina. Do sada nije bilo pošteno prema vlasnicima zemljišta na području obuhvata gradskih projekata koji su imali mrtvi kapital, ali ni prema građanima da se ovako važne, strateške odluke nisu donosile od 2005. godine. Sve se detaljno analiziralo, na razini grada. Ovo nije skup lijepih želja, imamo konkretne datume kada će natječaji biti pokrenuti - kazao je dogradonačelnik. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 17:27