StoryEditorOCM
SplitGromoglasna tišina

Puljak i Ivošević ne žele reagirati na zastrašivanje Torcide, a šef Komisije otkriva: ‘Na Banovinu stiže i druga ploča‘

Piše Mario Matana
24. listopada 2024. - 15:55

‘Makedonci pišu kirilicom s apostrofom iznad slova K, a ne ćirilicom‘, naglasio je naš čitatelj, čini mi se naivno smatrajući kako je samo u ćirilici problem te kako bi kirilica na spomen-ploči Sašku Gešovskom riješila stvar.

A pinkicu se zakomplicirala jedna u osnovi, nadajmo se (ako sad i mi nismo naivni), plemenita stvar. Ponovimo ukratko što se događalo posljednjih dana, iako se o tome spekulira već godinama, desetljećima.

Pred Komisiju za imena ulica trgova i spomenika Grada Splita stigao je prijedlog o postavljanju spomen-ploče tada 20-godišnjem Makedoncu, ročniku u sastavu JNA, koji je poginuo u velikim prosvjedima ispred zgrade današnje Banovine, koja je tada bila zapovjedno mjesto agresorske vojske. I Komisija se većinom glasova složila s tim prijedlogom, koji će završiti na sjednici splitskog Gradskog vijeća.

image

Banovina za Dan pobjede

Duje Klaric/Cropix

Vjerojatno već sljedećoj koja će biti na rasporedu za koji dan, a nismo uspjeli doznati hoće li u gradskoj upravi ipak odgoditi proceduru za koji tjedan ili mjesec. I ako taj prijedlog ‘prođe‘ u gradskom parlamentu, odnosno ako za postavljanje spomen-ploče bude većina vijećnika, onda će se i postaviti na zgradu Banovine ili, možda, na neku alternativnu nedaleku lokaciju.

Ne bi tu trebalo biti išta sporno, demokratska procedura je ispoštovana maksimalno, sve po slovu zakona koji vrijede u RH. E međutim, nije se eventualni ishod te demokratske procedure svidio – Torcidi Split! Pa su poslali u srijedu priopćenje koje je samo na prvu domoljubno i poslano iz pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.

Iz Torcide Split tako se ne slažu s ovim prijedlogom ni potencijalnim rezultatom, ali umjesto da, možda, pokušaju nekom demokratskom procedurom doskočiti cijeloj situaciji, ponovimo što su na kraju priopćenja poručili ‘gradonačelniku, dogradonačelniku i svim ostalim klošarima...‘:

‘Takvim pokušajima, kao ni ćirilici, u Splitu nema mjesta!

I, vjerujte nam na riječ, ovo vam može ostati samo na pokušaju!‘

image

Poljud

Cropix/Cropix

Kako se ovakav pamflet učinio kao direktan udar na ustavno-pravni poredak ove države (ne samo nama, nego i brojnim pravosudnim djelatnicima), kao direktna prijetnja ‘klošarima‘ iz gradske uprave te vijećnicima koji bi eventualno mogli izglasati postavljanje spomen-ploče Gešovskom, čisto i kristalno jasno zastrašivanje predstavnika legalno izabrane vlasti, zatražili smo službeno očitovanje od nadležnih. Dakle MUP-a i DORH-a.

Pitali smo ih smatraju li oni kako u priopćenju Torcide Split ima elemenata i sumnje u neko od brojnih kaznenih djela. Da ne bude kasnije ‘nismo znali‘, kad se postavi spomen-ploča pa nahrupe stotine ili tisuće neistomišljenika ostvariti ‘riječ‘ i ‘ostaviti sve na pokušaju‘. Do zaključenja teksta nismo dobili službeni odgovor, kad budemo mi znali, znat ćete i vi dragi čitatelji.

image

‘Klošari‘ Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Paun Paunovic/Cropix

Raspitali smo se i kod rečenih ‘klošara‘ iz priopćenja Torcide Split. Dogradonačelnik Bojan Ivošević nije nam se javljao, ali iz gradske uprave smo dobili rečenicu-dvije službenog stava po ovom pitanju. ‘Čelnici Grada suzdržani su od komentara i javnog politiziranja ove teme. Rasprava i odluka su na Gradskom vijeću, kao mjerodavnom tijelu‘ - kažu u Banovini, uz dodatno pojašnjenje kako se ovakav stav odnosi na cijelu tu temu.

Predsjednik Komisije Srđan Marinić nam je pak potvrdio kako je došlo do zanimljivog razvoja cijele situacije. I on je naime kazao kako ‘nema što komentirati priopćenje Torcide, na sjednici je Gradskog vijeća i na vijećnicima da rasprave o tom prijedlogu‘.

image

Srđan Marinić

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

- Neposredno prije održavanja sjednice stigao je poziv i prijedlog braniteljske udruge o postavljanju druge komemorativne ploče na zgradu Banovine. Tu inicijativu branitelja Domovinskog rata prihvatio je i gradonačelnik, tako da ćemo, kao Komisija, o tome odlučivati na idućoj sjednici te ako prihvatimo taj prijedlog, i on će se naći pred gradskim vijećnicima... - kazao je Marinić kako je i inicijativa branitelja za postavljanje spomen-ploče također ušla u demokratsku proceduru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 15:56