StoryEditorOCM
SplitTROSTRUKA OBNOVA

Predstavljen projekt obnove ‘Doma mladih‘: ‘Bit će to najveći kulturni centar ove vrste u Hrvatskoj, vraćamo grad sebi!‘

Piše SPLIT SD
18. srpnja 2024. - 14:34

Uoči javne prezentacije projekta rekonstrukcije i obnove pola stoljeća stare zgrade Doma mladih, danas je u Razredu Multimedijalnog kulturnog centra održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena najveća gradska investicija u kulturi, procijenjena na oko 25 milijuna eura.

Za rekonstrukciju Doma mladih rezervirano je 11 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split, dok će se ostatak sredstava osigurati putem kredita Europske investicijske banke. Početak radova, po ishođenju građevinske dozvole i provedbi javne nabave, očekuje se krajem ove godine.

Odluku o dovršetku i opremanju Doma mladih kao strateškog projekta na današnjoj konferenciji za medije predstavio je gradonačelnik Ivica Puljak, dok su buduću rekonstruiranu zgradu, s oko 12,5 tisuća četvornih metara prostorne konfiguracije, predstavili projektanti Dinko Peračić i Miranda Veljačić.

image
Grad Split

- U modernom društvu kultura je najvažniji segment i to je ono što želimo razvijati u gradu. Split se nalazi u osjetljivom i dinamičnom trenutku, postao je globalna turistička atrakcija koja donosi pozitivne i negativne aspekte. Potrebno nam je dobro mjesto da vratimo grad građanima i građane gradu - rekao je Puljak.

Istaknuo je da je Dom mladih upravo to mjesto, sa svojim dvoranama, trgovima, kafićima, kinom, amfiteatrom, vježbaonicama i uredskim prostorima.

- To je prilika da vratimo grad sebi i sebe gradu, te da izgradimo najveći kulturni centar u Hrvatskoj ove vrste kao temelj boljeg Splita i njegove međunarodne kulturne relevantnosti - obećava gradonačelnik.

Oživljavanje grada kroz kulturu

Ivan Šarar, vanjski konzultant, naglasio je da je tijekom protekle godine razrađen detaljan plan korištenja prostora zgrade koja će u potpunosti promijeniti način života i sadržaja. Ravnateljica MKC-a, Stefana Došen, dodala je da će sadržaji Doma mladih živjeti i za vrijeme izvođenja radova. Grad Split osigurao je zamjenske prostore za većinu onih koji trenutno rade u Domu mladih. Osnovana je radna skupina koja je kreirala kriterije za dodjelu prostora, koji će biti dati na javno savjetovanje.

Ti prostori neće biti samo zamjena za Dom, već će predstavljati nove kulturne točke koje će oživjeti grad. Gradske kulturne ustanove također su dale veliki doprinos, otvarajući vrata svojih prostora za realizaciju kulturnih programa, stvarajući priliku za suradnju koja do sada nije bila uobičajena.

image
Grad Split

Prema riječima Dinka Peračića, glavnog arhitekta koji je zajedno s Mirandom Veljačić projektirao rekonstrukciju, prostor postojeće zgrade Doma mladih fragmentira se u mnogo malih prostora, od kojih svaki može dobiti svoju ulogu. Imat će puno dvorana, raznih prostora za interakcije, druženja, rekreaciju, provođenje slobodnog vremena, kazališta, koncerte, klubove i slično. U sredini je veliki auditorij koji umjesto pomoćnih prostorija za kazališni ansambl i radionice dobiva dvadeset i sedam različitih drugih prostora. To nije kuća u kojoj stanuje jedna ustanova, nego dom za brojne inicijative koje se bave kulturom i čijim ekosustavom upravlja Multimedijalni kulturni centar.

image
Grad Split

Dinko Peračić također je istaknuo da će se dogoditi trostruka transformacija zgrade Doma mladih prvotno zamišljene kao veliko kazalište. Transformirat će se prostor, sadržaji i konačni izgled građevine, koja će dobiti svježiji, suvremeniji i tehnološki napredniji izgled u odnosu na postojeći brutalistički stil iz sedamdesetih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 05:07