StoryEditorOCM
Splitsve se začepilo

Pogledajte prometnu kataklizmu na istoku Splita. Građani su očajni, ne mogu izaći autom iz dvora: ‘Ovo je nasilje!‘

Piše Damir Šarac
29. svibnja 2024. - 18:17

Bilo je za očekivati prometnu kataklizmu na svim ulazima i izlazima oko Splita s obzirom na "spajalicu" od četvrtka kad se slavi Dan državnosti i Tijelovo, do nedjelje, ali ispalo je i strašnije nego što smo mislili: začepilo se sve!

Općem kaosu tisuća automobila je pripomogla i kiša koja je počela padati u srijedu baš u vršne popodnevne sate kad je i inače gužva. Posebnu pažnju posvetili smo novom fenomenu na splitskom istoku: pored očekivane "stajanke" na Jadranskoj magistrali sad se poplava auta prelijeva i unutar istočnih kvartova ionako opterećenih lošim i uskim cesticama koje vijugaju kroz naselja privatnih kuća s vrtovima!

image
Jakov Prkić/Cropix

Tamošnji stanovnici doslovno ne mogu izvesti automobile iz dvorišta! U totalnu zbrku umiješali su se još turisti koji se zapute za kolonom onih koji traže prečice, pa kud stignu!

Najteže je na Šinama: ulica Slanice, Templarska, Josipova i Gospe od Karmena, Četvrte gardijske brigade – kolona je bila neprekinuta. Na Sirobuji: Ivekovićeva, Leopolda Mandića i Markov put – auto do auta. Stobreč: Orišac od Duilova do svetoga Lovre – zastoj.  Slično je i na Mejašima, Kamenu i Kili. Sve je zatrpano. A tek magistrala: od Mertojaka do ušća Žrnovnice ni makac. Totalni kolaps prometa! Spasa nema, niti će ga biti.

image
Jakov Prkić/Cropix

Istrani pomozite

Predsjednica kotara Šine Marina Kovačević, koja je od Mertojaka do svoga kvarta putovala više od pola sata javila se usred novog splitskog prometnog fenomena:

– Ovo je pasivni oblik nasilja koji onemogućuje naš napredak! Koliko nepotrebne patnje i nepotrebnih troškova svakodnevno trpimo zbog loše prometne povezanosti i opasnih cesta! A tek zagađenje zraka, zemlje i vode, te zagađenje bukom! Ovdje se radi o završavanju započetih projekata – mislim naravno u prvom redu na Vukovarsku ulicu – za koje nije potrebno mijenjati prostorno-plansku dokumentaciju, a tu su i sredstva EU fondova, kojima je financirana kompletna izgradnja i sanacija prometnica u Istri i na Kvarneru.

image

Marina Kovačević, predsjednica GK Šine i tajnik Mate Buljubašić nemoćno promatraju prometni kaos

Jakov Prkić/Cropix

Tamo nadležnost Grada, odnosno države nije problem, a ovdje se samo prebacuje loptica – rekla nam je bijesna predsjednica, dodajući kako građani nisu kratkog pamćenja da ne znaju da od svakih sto eura uplaćenih u državni proračun, u Split se vraća bijednih deset, što je iznimka u europskoj obitelji, gdje su odnosi inače 60 naprama 40. 

image
Jakov Prkić/Cropix

– U ime Građanske inicijative "Split je naš!" pozivam saborske zastupnike iz Istre i Kvarnera da skrenu pažnju saborskim kolegama iz Dalmacije na živote njihovih birača koji su ugroženi svakodnevnim probijanjem hitnih službi kroz splitske prometne kolapse. U gradu i okolici s toliko srčanih i onkoloških bolesnika tako se nonšalantno oglušuju i ignoriraju patnju većine građana – dodaje Marina Kovačević.

image

Ovako to izgleda unutar naselja Šine

Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 02:30