StoryEditorOCM
SplitKONAČNO

Pogledajte kako izgleda nova splitska garaža; od danas je otvorena za građane: ‘Ovo nije poziv da kupite još auta...‘

Piše Split SD
24. srpnja 2024. - 15:51

Nakon što je prošla tehnički pregled te joj je izdana uporabna dozvola, od danas je za korisnike otvorena nova javna garaža Dobrilina na Splitu 3. Sva oprema potrebna za upravljanje garažom od strane Split parkinga već je postavljena, a garaža će od danas do kraja srpnja biti u tzv. ‘probnom radu‘ i dostupna za korištenje svima, a od 1. kolovoza započet će naplata i bit će dostupna za pretplatnike.

U Dobrilinoj će korisnicima u garaži te na parkiralištu ispred garaže biti na raspolaganju ukupno 411 parkirnih mjesta, a od toga je 20 mjesta za osobe s invaliditetom, dva parkirna mjesta s punionicama za vozila na električni pogon te 30 mjesta za motore. Uz to, na dijelu krovne etaže napravljeno je i višenamjensko igralište dostupno svima.

image
Grad Split/Facebook

Gradonačelnik Ivica Puljak, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem nove garaže u Dobrilinoj ulici:

- Otvorenje ove garaže još je jedan korak prema modernizaciji našeg grada i poboljšanju uvjeta za sve naše građane. Naš je cilj rasterećenje prometnica i povećanje kvalitete života naših sugrađana.

Izgradnja novih garaža nije poziv građanima na kupnju dodatnih vozila, već namjera da postojeća vozila uklonimo s pločnika, koje moramo osloboditi za pješake, roditelje s kolicima, osobe s invaliditetom, bicikliste i za ponovno zazelenjavanje zelenih površina. Garaža u Dobrilinoj samo je dio našeg koncepta urbane mobilnosti koji uključuje javni gradski prijevoz, promet u mirovanju, biciklističku infrastrukturu, pješačke zone i, najvažnije, sigurnost u prometu.

Nedavno smo predstavili idejna rješenja za garaže na Turskoj kuli, Lovrincu i Sustipanu. Gradi se garaža na Žnjanu, a u narednim danima započinjemo s izgradnjom garaže na Ravnim njivama, a predstavit ćemo i planove za dvije garaže na Sućidru. Također, razmatramo mogućnosti izgradnje novih garaža i u ostalim kvartovima. Naglašavam kako je ovo druga garaža izgrađena u Splitu od hrvatske neovisnosti, nakon one na Lokvama. Važno nam je da svaka nova garaža, gdje god je to moguće, uključuje i dodatne javne sadržaje koji će učiniti život građana ugodnijim - zaključio je gradonačelnik Puljak.

image
Grad Split

Investitor projekta je gradska tvrtka Split parking, za izvođača radova je kroz postupak javne nabave izabrana tvrtka "M-P-Beton" d.o.o. iz Solina, a vrijednost investicije je 4.143.458,21 EUR s PDV-om. Druga je ovo nova javna garaža u Splitu dovršena u Splitu u proteklih godinu dana. Izgradnja javne garaže nije ulaganje koje će se brzo vratiti, ali to nije ni poanta javnog sadržaja, sredstva su to koja su uložena kako bi se vozila uklonila s ulica i omogućila lakše kretanje pješacima, a uz dodatni javni sadržaj da se poveća kvaliteta života u kotarevima.

image

Garaža u Dobrilinoj

Facebook/grad Split/

- Iako je potrajalo duže od predviđenog jer se tijekom izgradnje naišlo na dodatne radove koje je trebalo obaviti, konačno smo tu i otvaramo drugu novu garažu u Splitu u posljednjih godinu dana. To su stotine novih parkirnih mjesta kojima se vozila miču s ceste, a stanovnicima kotareva nude i dodatni javni sadržaji.

U suradnji s Gradom Splitom planiramo i nove projekte, kako izgradnje novih, tako i rekonstrukcije postojećih garaža. Hvala svima na strpljenju za vrijeme radova, ovim putem hvala i Sveučilištu u Splitu i rektoru prof. dr. sc. Draganu Ljutiću i suradnicima jer su ustupili na korištenje njihova parkirna mjesta za vrijeme radova. Kao i na drugim lokacijama pod upravljanjem Split parkinga, stanari kotara imaju pravo na mjesečnu parkirnu kartu po povlaštenoj cijeni - rekao je Davor Matošić, direktor Split parkinga.

image
Grad Split

Ivana Zelić, predsjednica kotara Split 3 rekla je da će nova garaža sasvim sigurno poboljšati i olakšati funkcioniranje prometa u mirovanju na području kotara, a dodatni sadržaji u obliku igrališta otvorenog za sve su samo dodatni plus i veselje svima u kotaru.

- Ovim putem bih se željela zahvaliti ponajprije stanarima Dobriline i susjedima iz okolnih ulica na strpljenju, "Split parkingu" kao investitoru na odlično odrađenom poslu, kolegama iz Kotarskog vijeća na inicijativi i ustrajnosti, kao i prethodnoj i sadašnjoj gradskoj vlasti što su prepoznali i podupirali ovaj projekt do samoga kraja - navela je.

image
Milan Šabić

Naplata će se odvijati sukladno cjeniku zone III za izvanulična parkirališta u Gradu Splitu. Svi stanari u radijusu 300 metara od javne garaže u kojoj se naplaćuje parking imaju pravo na stanarsku pretplatu po povlaštenoj cijeni koja iznosi 11,95 eura mjesečno. Za sve ostale koji nisu stanari, a žele pretplatu isključivo za jednu od lokacija, cijena mjesečne pretplate iznosi 15,93 eura. Za pravne osobe mjesečna pretplata iznosi 21,24 eura.

Iz tvrtke "Split parking" obavještavaju korisnike da privremena parkirna mjesta kroz nekoliko dana po otvaranju garaže, više neće biti dostupna za korištenje (bolnica Križine, Prima 3, Sveučilišna knjižnica, Matica Hrvatska od križanja s Ul. Bruna Bušića).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 15:42