StoryEditorOCM
Splita je to

Pogledajte ‘izum‘ na novom dječjem igralištu u Splitu, predložili ga pravi stručnjaci, nije šala: ‘Treba težiti boljem‘

Piše Mario Matana
27. svibnja 2024. - 23:48

Jeste li ikada renovirali stan? Ili još bolje, kupovali novi? Gradili kuću možda? E, pa onda ste se vjerojatno i susreli s nezgodnom situacijom da je nešto tijekom tog cijelog procesa krenulo po zlu...

image
Privatni album

Takva nekakva situacija, prilično frustrirajuća, čini nam se, prati inače prekrasan objekt na Lokvama – garažu na dvije etaže te velika sportska igrališta na vrhu.

No, krenimo redom. Cijeli projekt je dovršen još na jesen, da bi garaže s 200-tinjak mjesta za automobile dobile uporabnu dozvolu početkom studenog.

Ne, posebni štih cijelom projektu (inače vrijednom preko 3,2 milijuna eura) daje činjenica da se neočekivano dugo otezalo s dobivanjem uporabne dozvole za sportska igrališta na posljednjoj, otvorenoj etaži. 

image

Sigurnosni standardi na igralištu OŠ Lokve - Gripe dostignuti - strunjačama

Privatni album

Problem je ispao, kasnije se doznalo, sa sigurnosnim standardima?! U projektu se nekako nije vodilo računa o najnovijim dosezima i normama koje bi osiguravale mirno i bezbrižno dječje igranje jer je betonski zid bio preblizu terenu...

image

Sigurnosni standardi na igralištu OŠ Lokve - Gripe dostignuti - strunjačama

Privatni album

Uz osnovnu školu je tako novo-novcato sportsko igralište stajalo pod katancem na željeznim vratima, sve dok konačno nisu zadovoljeni svi uvjeti sredinom ožujka. No i tada finiširanje projekta nije moglo proći bez posebnosti, na rubu incidenta.

Igralište je, naime, brusilicom ‘svečano‘ otvorio šef kotara Daniel Lolić, smatrajući da iz Banovine ne reagiraju dovoljno brzo na činjenicu da su konačno ostvareni sigurnosni standardi.

image

Tereni na Lokvama otvoreni brusilicom

Facebook/nezavisna Lista Davora Lolića/

No, ono što je posebno zanimljivo, što nas istovremeno raduje i žalosti je način na koji su dostignut željeni sigurnosni standard. Ukratko, na betonski zid iza vratnica malonogometnog i rukometnog terena postavljene su – strunjače!

image

Sigurnosni standardi na igralištu OŠ Lokve - Gripe dostignuti - strunjačama

Privatni album

Nota bene, čini nam se da bi cijeli postupak - čekanje na dozvole zbog manjkavosti u sigurnosnim elementima - mogao slično teći i u slučaju igrališta na garažama u Dobrilinoj! Tamo doduše tereni nisu školska igrališta nego otvorena građanstvu, ali i dalje će se igrati djeca. A betonski zidići nam se i na toj lokaciji čine preblizu samom terenu...

image

Igralište u Dobrilinoj ima isti problem

Privatni album

Vidi se to i na našim fotografijama, a poboljšanje sigurnosti je obavljeno i na susjednom košarkaškom terenu gdje su nosači koševa umotani u sličan mekani materijal. Iako ne sumnjamo da su ovako djeca u igri zaštićen(ij)a od slučajnih opasnih udaraca u te prepreke, ipak nam sve skupa ostavlja dojam šlampavosti. Kao da je izgradnja igrališta povjerena smotanom dvojcu iz crtića ‘A je to‘...

Iz Banovine nam se danima nitko nije javljao na upit o ovom neobičnom slučaju, za razliku od ravnatelja škole Davora Šimića.

- Da, razumijem da možda djeluje nekako nespretno, ali to su rješenje predložili stručnjaci. Istina je da se igralište nije moglo koristiti zbog sigurnosnih propusta pa je onda pozvana ovlaštena tvrtka, to je sve išlo u koordinaciji s Gradom, mi nemamo tu nekakvih ovlasti, i onda su oni sanirali probleme na ovaj način, s tim strunjačama odnosno spužvama - otvoreno je kazao ravnatelj OŠ Lokve – Gripe, dodajući kako su igrališta sada na raspolaganju učenicima, a kada nema nastave iza 19 sati te u vrijeme školskih praznika, tereni su otvoreni i za građane...

- Treba težiti boljem, višim standardima, neka je tako - kratko je komentirao činjenicu da su se generacije učenika igrale na betonskim igralištima s metalnim koševima i golovima koji nisu bili pričvršćeni za podlogu bez da bi to izazivalo sablazan roditelja i javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 05:47