StoryEditorOCM
Splitploča u splitu

Otac Saška Gešovskog: Dobar je dečko bio, navijač Jugoplastike. Pratio sam ga kad je išao u Split, vratio mi se u lijesu

Piše Petar Čikeš
26. listopada 2024. - 20:14

Postavljanje spomen ploče Sašku Gešovskom koji je poginuo 6. svibnja 1991. pred zgradom Banovine, tadašnjom Vojnopomorskom oblasti JNA, nije izazvalo reakcije samo u Splitu. Vijest o postavljanju ploče stigla je i do domovine pokojnog Saška - Makedonije. Tamošnji portali prenijeli su, u pozitivnon tonu, vijest o odluci gradske Komisije. Čuo ju je i 79-godišnjak iz Kavadaraca - Goce Gešovski.

- Kad sam čuo da će u Splitu podići spomen ploču mojem sinu bio sam sretan. Saško je bio dobar dečko. Bio je odani navijač Jugoplastike. Poginuo je za tuđi interes. Sjećam se kao jučer, otpratio sam ga na kolodvor u Negotin Vardarski odakle je otišao služiti vojsku u Splitu. Vratio mi se u lijesu - rekao je za Slobodu Dalmaciju otac pokojnog Saška Gešovskog.

image

Saško Gešovski

Privatni album

Umirovljeni policajac živi i samački provodi svoje dane otkako je ostao udovac u svojem stanu u Kavadarcima u kojem se rodio i njegov pokojni sin Saško. 

- Bio sam 6. svibnja 1991. godine na dužnosti kao policajac u gradu. U jednoj trgovini gdje sam tad prolazio bila je upaljena televizija. Slučajno sam se zagledao u nju, bio je upaljen program TV Beograd. Voditeljica je kratko izvijestila: na prosvjedu u Splitu ubijen je vojnik Saško Gešovski iz Kavadaraca. Kolege su me tada odveli doma da se smirim. Nakon njegove smrti ostala mi je samo kćer Tatjana - rekao nam je Goce Gešovski. 

image

Goce Gešovski

Smrt 19-godišnjeg Makedonca u Splitu ostala je duboko utisnuta u svijest stanovnika njegovog rodnog gradića na jugu Makedonije. U Kavadarcima je dan nakon Saškove smrti održan prosvjedni skup na kojem je sudjelovalo gotovo cijelo stanovništvo grada i okolice, kako bi iskazalo svoj revolt zbog smrti sugrađanina. Na gradskom trgu su tada zapalili svijeće u čast Gešovskom. Njegovo tijelo je vojnim helikopterom prebačeno u rodno mu mjesto. Pogrebu je prisustvovalo više od 20 000 građana, a u Kavadarcima je proglašena trodnevna žalost.

Trideset i tri godine nakon smrti Saška Gešovskog Općina Kavadarci izabrala je na javnom natječaju idejno rješenje za izgradnju triju fontana u spomen na Saška Gešovskog, prvu žrtvu koju je Makedonija dala tijekom raspada SFRJ. Fontana je otvorena 2024. godine, 6. svibnja, na godišnjicu smrti Gešovskog. Sastoji se od središnje kružne fontane s visokim mlazom vode i dvije polukružne fontane koje su izrađene od tamnog materijala koje okružuju središnju fontanu. 

Gradonačelnik Kavadaraca Mitko Jančev rekao nam je da uspomena na Saška u Kavadarcima živi jer "ako sebe poštujemo, poštovat će nas i drugi". 

- Fontana je napravljena baš na tom mjestu u Kavadarcima jer se s nje gleda na zgradu u kojoj je odrastao Saško i u kojoj žive njegovi roditelji. To je pedeset metara zračne udaljenosti. Smatram da je pozitivno što će se spomen pločom u Splitu komemorirati Saško. Ali istovremeno želim naglasiti da to ne treba služiti da bi se itko pronašao uvrijeđenim.

Obrambeni rat koji je vodila Hrvatska nije bio između Hrvata i Makedonaca jer smo mi dva bratska naroda. Poruka treba biti da nikada više ne budemo u situaciji da mladić poput Saška pogine, to je ono bitno. Vrlo je važno shvatiti da spomenici koje podižemo predstavljaju otisak našeg vremena. A Makedonija i Hrvatska bile su i ostat će prijateljske zemlje - rekao nam je gradonačelnik Kavadaraca Mitko Jančev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2024 22:41