StoryEditorOCM
Splituoči sjednice

Odvjetnik ‘upozorio‘ splitske vijećnike; ako podrže skraćenje radnog vremena klubovima u centru, loše im se piše...

Piše Petra Klarić
10. srpnja 2024. - 17:03
O svemu će ipak odlučiti gradski vijećnici, odvjetnik im je u međuvremenu poslao dopis u kojem ih je upozorio na posljediceIlustracija/Saša Burić/Paun Paunović/Cropix

Nastojanje splitske gradske vlasti da ograniči radno vrijeme noćnih klubova u staroj gradskoj jezgri, što bi obuhvatilo klubove "Boiler" i "Emperor‘s club 305 A.D.", komentirao je u četvrtak gradonačelnik Ivica Puljak.

Kako smo u utorak prvi objavili, Ministarstvo turizma i sporta dalo je mišljenje u kojem navode da jedinice lokalne uprave zakonski to ne mogu napraviti. Situacija je danas dobila novi nastavak, gradski vijećnici na adrese e-pošte dobili su dopis odvjetnika Davora Pliše.

Gradonačelnik Puljak i dalje smatra da Grad Split, kao jedinica lokalne samouprave, ima pravo skratiti radno vrijeme ovim klubovima. Nekoliko puta su, navodi on, od Ministarstva dobili negativno mišljenje pa se to na kraju izjalovilo.

Ruši se odluka o skraćivanju rada ugostitelja u Splitu? Ministarstvo stalo na njihovu stranu, imamo cijeli dokument

- U ovakvoj formi mišljenje Ministarstva nije zakonski obvezujuće. Mi i dalje mislimo da postoji mogućnost da se to skrati, pošto tamo piše da ti noćni barovi mogu raditi, ali ne moraju. Mi mislimo da veći prioritet trebamo dati planu upravljanja starom gradskom jezgrom i svim našim strateškim dokumentima, koji daju prednost stanarima koji tamo žive. 

image
Paun Paunović/Cropix

Mi i dalje mislimo da postoji zakonska mogućnost da se to skrati, uputili smo to Gradskom vijeću i ono će o tome diskutirati. Ukoliko Gradsko vijeće donese pozitivnu odluku, tada će se ona uputiti Ministarstvima na zakonsku provjeru i onda će oni kazati svoje konačno mišljenje. Ovo mišljenje je samo mišljenje, već imamo nekoliko slučajeva u kojima je Ministarstvo dalo jedno mišljenje, a kasnije se pokazalo da to baš i nije tako.

Mi mislimo da treba napraviti sve što se može da se u staroj gradskoj jezgri zaista osigura najbolji mogući suživot turizma i ljudi koji tamo žive. To nije lako ni jednostavno, ali mislimo da tamo nije mjesto noćnim barovima koji imaju takozvane dualne MTU-ove na jedan način za koji ja mislim da nije niti korektan, niti dobar za život grada - rekao je gradonačelnik. 

image
Paun Paunović/Cropix

Dodao je i da će odluka, ako prođe na Vijeću, odmah biti poslana Ministarstvu. Ako je oni odobre, ona odmah stupa na snagu, a u slučaju da odluku ne odobre, oni preuzimaju odgovornost za to što ti barovi rade cijelu noć.

- Nas puno optužuju da razvijamo turizam koji nije pogodan za život u staroj gradskoj jezgri, mi se zaista trudimo da nađemo najbolji mogući način suživota turizma i života u jezgri. Ako Ministarstvo odluči da dopusti tim barovima da rade, odgovornost za nered u gradu više nije naša - rekao je i dodao da vjeruje da će ga gradski vijećnici podržati.

Prekipjelo im zbog nereda i buke? Splitska vlast drastično skraćuje radno vrijeme dva poznata noćna kluba u centru grada

Da druga strana ove priče neće dopustiti da im se tako lako skrati radno vrijeme, može se zaključiti po dopisu koji je odvjetnik Davor Plišo poslao splitskim gradskim vijećnicima, vjerojatno u ime vlasnika jednog od ova dva noćna kluba. Podsjetio je u njemu na mišljenje Ministarstva. 

- Nastavno na prethodno izneseno, ističe se da izglasavanje i provođenje nezakonite Odluke uvodi pravnu nesigurnost jer je člankom 5. Ustava Republike Hrvatske propisano da u Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom, a iz svega prethodno iznesenog razvidno je da ova odluka derogira Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Naime, nadležne institucije dužne su postupati isključivo po zakonu pri čemu nema dvojbe o tome da podzakonski akti moraju biti u skladu sa zakonom - navodi Plišo u dopisu.

image

Dopis Davora Pliše

Screenshot/Dopis

Zanemarivanje ove činjenice, kaže Plišo, rezultirat će pokretanjem kaznenih, upravnih, prekršajnih i građanskopravnih postupaka. Gradske vijećnike upozorio je da će se protiv njih, u slučaju da izglasaju ovu odluku, moći pokrenuti kazneni postupci zbog počinjenja kaznenog djela "Zlouporaba položaja i ovlasti".

- Nadalje, s obzirom na to da su primitkom ovog dopisa sada svi Vijećnici upoznati s činjenicom da se radi o nezakonitoj Odluci s materijalno pravnog aspekta, izglasavanje i izrada takve Odluke osnovano predstavljaju mogućnost za pokretanje kaznenih postupaka zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 291. Kaznenog zakona, koje predstavlja kazneno djelo - Zlouporaba položaja i ovlasti.

image
Screenshot/Dopis

Posebno ističemo da se izglasavanjem predmetne Odluke, pored Gradonačelnika, odgovornost proširuje i na vijećnike koji glasuju za usvajanje ovakve nezakonite odluke. Stoga, savjetujemo da se hitno poduzmu potrebni koraci kako bi se spriječile daljnje nezakonite radnje te apeliramo na sve Gradske vijećnike da preispitaju i povuku predmetnu Odluku o dopuni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Grada Splita. Zaključno, želimo naglasiti da je od presudne važnosti poštovati načelo zakonitosti i osigurati pravnu sigurnost za sve subjekte na području Grada Splita i njegove građane - zaključuje odvjetnik Plišo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 15:16