StoryEditorOCM
SplitBRZA KONTRA

Ruši se odluka o skraćivanju rada ugostitelja u Splitu? Ministarstvo stalo na njihovu stranu, imamo cijeli dokument

Piše Split SD
9. srpnja 2024. - 17:01

Splitski čelnici nastavljaju svoju bitku za, kako je nazivaju, uvođenje reda u gradu. Bitku s (pravnim) preprekama koje nerijetko sami postavljaju, što zbog brzopletosti, što zbog možebitne neupućenosti.

Kako bilo, još jedna njihova odluka, ona koju tek planiraju donijeti na sjednici Gradskog vijeća koja je za ponedjeljak, 15. srpnja, zakazana u Banovini, mogla bi se naći na (ne)očekivanoj razmeđi. Ili bolje rečeno - raspravi.

Riječ je o dopuni odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, s naglaskom na noćne i disko klubove koji posluju unutar granica stare gradske jezgre, ugrubo rečeno unutar zone omeđene Matejuškom, Matošićevom i Teutinom ulicom kod Teatra, te Sinjskom i Zagrebačkom. I dok je, primjerice, samo nekoliko desetaka koraka izvan te "crte" smješten noćni klub "Central", unutar nje su se našli popularni klubovi "Boiler" i "Emperor‘s club 305 A.D.‘.

Prekipjelo im zbog nereda i buke? Splitska vlast drastično skraćuje radno vrijeme dva poznata noćna kluba u centru grada

Prema predloženom dokumentu, o kojem bi pred vijećnicima trebao izlagati dogradonačelnik Bojan Ivošević, noćni i disko klubovi unutar spomenute "crte" morali bi svoja vrata, koja sada smiju biti otvorena od 21 sat do 6 sati, zatvoriti već u ponoć.

O dopuni temeljne odluke nadležni iz Banovine su proveli i zakonom predviđeno javno savjetovanje u sklopu kojeg su na adresu gradske uprave bile upućene 92 primjedbe i prijedloga, među kojima i one tvrtke-vlasnika "Emperor‘s cluba 305 A.D., Udruženja obrtnika i županijskog vijećnika Jakova Prkića, te još gotovo 90 njih sa "zaštićenim statusom", odnosno onih koji su se pozvali na propis da njihovi podaci ne budu javno objavljeni.

U odgovoru na jednu od primjedaba iz Grada navode da su je primili na znanje te da će (ne)sporna dopuna odluke biti poslana na ocjenu zakonitosti Ministarstvu turizma, nadležnom za ovu problematiku.

Na sličnom tragu je i traženje pravnog mišljenja o ovoj problematici koje je od resorne administracije tražio jedan odvjetnik. Kako neslužbeno doznajemo, iz Ministarstva turizma prije nekoliko dana mu je stigao odgovor prema kojem "tijelo jedinice lokalne samouprave", u ovom slučaju Gradsko vijeće Splita, "ne može mijenjati propisano radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupine ‘barovi‘ koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnom propisu, a samo u zatvorenim prostorima".

image

D o k u m e n t

U prijevodu s administrativnog jezika, iz pravnog mišljenja Ministarstva upućenog odvjetniku moglo bi se vidjeti se da Banovina ne smije vlastitom odlukom skratiti radno vrijeme noćnih i disko klubova, odnosno samo na zatvorene prostore takvih objekata.

image

S c r e e n

image

S c r e e n

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 16:50