StoryEditorOCM
Splitda se zlo ne dogodi

Nevjerojatno je kako su splitski cestari ogradili važnu prometnicu: barikade posred ceste, a nigdje svjetla

Piše S. K.
8. rujna 2024. - 19:10

Ulegnuća i rupe na asfaltu veliki su problem za sigurnost vožnje i za same automobile, stoga je pravilo cestarske struke da se ta oštećenja ceste što prije saniraju, a prije toga propisno označe da se ne dogodi prometna nezgoda, odnosno nesreća. 

Ulegnuće se pojavilo na Ulici Matice hrvatske u Splitu i cestari su ga obilato označili, sa čak desetak bijelo crvenih stupića i sa skoro toliko prometnih znakova.

image

Znakovi među stablima, neosvijetljeni stupići među voznim trakovima, Ulica Matice hrvatske u Splitu

Privatni album

Zaboravili su samo jednu stvar, ali u večernjim uvjetima vožnje najvažniju. Bljeskajuće svjetlo. Koje bi vozačima signaliziralo da je nešto na cesti i da smanje brzinu, a povećaju pažnju.  Zašto cestari nisu stavili svjetiljke, da li zbog krađa, manjka na skladištu ili u blagajni, nije poznato. Ali jasno je kao dan da nije dobro.

Ovako uz poslovično slabu splitsku javnu rasvjetu lako bi se moglo dogoditi da netko tko ne poznaje dobro splitske ulice, a to je većina splitskih gostiju, ili onaj tko je požurio preko žutog svjetla na semaforu ili ga ljuti poskupljenje energenata i male plaće ili razmišlja o tome hoće li Hajduk konačno biti prvak, naleti na znakove i ulegnuće. I dogodi se šteta i vjerojatna sudska tužba protiv onih koji bi se trebali brinuti o cestama.

image

Četverotračna prometnica izgleda kao noćna staza za veleslalom
 

Privatni album

Cestovne zapreke srećom preživjele su poslovično dugu, adrenalinsku splitsku subotnju noć i nedjelju dočekale netaknute. Hoćemo li to moći reći i sutra ili svih ovih dana dok se ulegnuće konačno ne sanira, tek treba vidjeti.

Gospodo cestari, ako čitate ovo, učinite nešto. Ako nemate dovoljno mehanizacije i ljudi za trenutni popravak asfalta, stavite žarulje, dok se još vidi. Ako nemate prave, stavite makar božićne, i to je bolje nego ništa.

image

Pogled na ulegnuće iz drugog kuta
 

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 01:02