StoryEditorOCM
Splitdo danas ih je 0

Matijević: ‘Dok Puljak obećava garažu na Lovrincu za koju nema nijedan papir, prisjetimo se neispunjenog obećanja...‘

Piše SPLIT SD
18. srpnja 2024. - 13:20

Čelnik splitskog SDP-a Davor Matijević i jutros je objavio jedno od neostvarenih obećanja aktualne splitske gradske vlasti. Ovaj put istaknuo je nedostatak dnevnih boravaka za umirovljenike, za koje je gradonačelnik Ivica Puljak najavio da će ih otvoriti.

Podsjetimo, Matijević se obvezao da će svakog dana za vrijeme trajanja gradonačelnikovog predstavljanja projekata naslovljenog "16 projekata - 16 dana" objavljivati informacije o projektima koji su obećani, a nisu realizirani.

- Dok Puljak već za iduću godinu obećava gradnju najveće garaže za koju nema niti jedan jedini papir (tri puta manja Dobrilina za koju su postojali svi papiri je zahvaljujući "brzoj" Puljkovoj administraciji kasnila 8 mjeseci) prisjetimo se jednog realnog, a neispunjenog obećanja.

Split godinama zaostaje u brizi kakvu bi jedan grad trebao pružati sugrađanima treće životne dobi. Danas je i dalje skoro 5000 naših sugrađanki i sugrađana na listi čekanja za dom za starije i nemoćne. Problem s kojim svakodnevno žive svi oni i njihove obitelji, a ništa ozbiljno se ne poduzima. Država (hotel Zagreb ali o tom više drugi put), Županija, izmjena GUP-a... - nula. Istovremeno Split nema niti jedan jedini dnevni boravak za umirovljenike dok ih Osijek i Zagreb imaju po 3 - poručio je SDP-ovac.

image
Screenshot/Facebook

Matijević je istaknuo važnost dnevnih boravaka za umirovljenike, ali i za njihove obitelji. Ovakvim boravcima, kaže on, smanjuje se potreba za institucionaliziranim smještajem umirovljenika.

- Dnevni boravak je koristan ne samo umirovljenicima već i članovima njihovih obitelji. Omogućava im slobodno obavljanje svakodnevnih obveza dok im član obitelji vrijeme provodi u boravku uz društvo, kvalitetne sadržaje, ali i stručnu skrb.

Takvim boravcima ujedno se smanjuje potreba za institucionaliziranim smještajem umirovljenika. Split mora biti grad koji će skrbiti o potrebama svih njegovih stanovnika, a posebnu vrstu brige zaslužuju naši stariji sugrađani koji su razvijali naše društvo, gradili ovaj grad i danas trebaju samo malo više naše pažnje.

U prvoj godini mandata stranka Most te ja ispred SDP-a smo predali amandmane za realizaciju dnevnog boravka za umirovljenike te je u tu svrhu predviđeno 70.000€. Kako je Most još i u prošlom mandatu komunicirao potrebu za dnevnim boravcima svoj amandman sam povukao i ostao je njihov koji nije realiziran.

Puljak je najavio kako će Split napokon dobiti prvi dnevni boravak za starije te su čak objavili kako traže gradske prostore za tu svrhu. Kao predsjednik kotara Blatine-Škrape predložio sam da se dio naših prostorija prenamjeni za dnevni boravak, isto su ponudili i u Žrnovnici, ali ta ideja nije prihvaćena.

Grad Split je u kotaru Bol 2023.godine započeo s programom Aktivnosti za starije koji je organizirala ustanova Zlatna vrata, ali to nema nikakve veze s dnevnim boravcima. Takve aktivnosti po pojedinim gradskim kotarevima postoje godinama, u mom kotaru npr. to postoji već skoro 20 godina.

Ostaje nam zapisano da Split i u ovom mandatu ima svega 0 dnevnih boravaka za umirovljenik - zaključio je splitski gradski vijećnik.

image

Objava Davora Matijevića

Screenshot/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:59