StoryEditorOCM
Splitkao nova

Konačno skinuta skela s pročelja prelijepe splitske palače i restauracija je skoro gotova. Pogledajte je u novom ruhu

Piše split sd
19. rujna 2023. - 17:42

Restauratori su danas konačno skinuli zaštitnu mrežu sa skele kako bi mogli u potpunosti dovršiti radove na obnovi Papalićeve palače. Bez dosadašnjih pregrada, pročelje se sada počinje otkrivati u svom novom/starom sjaju.

Ovim povodom se oglasio i Muzej grada Splita koji je na svom Facebook profilu napisao:

"Kao što je Ca d‘Oro bila uzor za mletačku arhitekturu razdoblja cvjetne gotike, tako je palača obitelji Papalić, bila uzor ostalim splitskim zgradama druge polovice 15. stoljeća. Ona u cijelosti odgovara tipu mletačke gotičke stambene palače, a karakterizira je dvorište za intimni život, prizemlje namijenjeno gospodarskim skladištima i velika dvorana na prvome katu (piano nobile) do koje vodi kameno nenatkriveno stubište.

U veliku dvoranu Papalićeve palače, u kojoj su se krajem 15. stoljeća počeli sastajati splitski humanisti na čelu s Markom Marulićem, ulazilo se kroz ukrašena vrata na vrhu dvorišnih stuba. Vrata bez lunete uokvirena su vijencem zavinutoga konopa koji se smatra uobičajenim ukrasom radionice Jurja Dalmatinca. Na nadvratniku ulaza u dvoranu smješten je mali grb obitelji Papalić između natpisa HAEC QVIBUS IANCI – CVI FORTUNA FAVEBIT ili u prijevodu: Za koga je ovo Ivane? Za onoga komu sreća bude sklona?"

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 08:42