StoryEditorOCM
Splitsvugdi ih ima

Jeste li primijetili nešto čudno po splitskim ulicama? Stručnjak savjetuje: ‘Pustite ih na miru, smotani su i glupavi‘

Piše Mia Uzinić
24. lipnja 2024. - 19:22

"Zna li netko kome se javiti da se spasi ovaj galeb?" ili "Pronašla sam mladog galeba, ne znam gdje s njime i kome se javiti za pomoć?" ili pak "Stigao je na Firule mladi galeb, ne može letjeti, dala sam mu jesti". U posljednje vrijeme naišli smo na veliki broj objava građana koji pokušavaju pomoći mladim galebovima koji "landraju" splitskim ulicama. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

I sami smo sinoć zatekli njih pet kako leže u travi ispred jednog hotela na Gripama. Kontaktirali smo ornitologa Gvida Piasevolija koji kaže da ih je najbolje pustiti na miru.

Pitali smo ga i je li u gradu Splitu previše galebova. 

image

Mladi galebovi

Mia Uzinić

- Onoliko ih je koliko ih se može održati. Prije 20-ak godina gotovo da ih nije ni bilo, a sada su se nastanili na ravnim krovovima zgrada na kojima poliježu jaja - objašnjava. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Kaže da je sada vrijeme kada mladi galebovi napuštaju gnijezda, a kako su još uvijek smotani i glupavi ne znaju letjeti.

-  Najbolje ih je pustiti na miru, ne trebate nikoga kontaktirati. Njihovi roditelji uvijek su negdje u blizini da ih nahrane - kaže Piasevoli. 

Pitali smo ga i čini li mu se da su galebovi postali pretjerano agresivni. 

- Ma ne, možda se uzbude kada se približite mladima, ali sve je to bezopasno. Ponavljam, najbolje je da mlade jednostavno pustite na miru - zaključuje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 19:29