StoryEditorOCM
SplitUlične hrpe lima

Je l‘ ovo moguće?! U elitnom dijelu Splita ova napuštena Mazda trune već 10 godina i zauzima parking. E, da je jedina...

Piše Sandra Barčot
23. kolovoza 2024. - 17:42

Splitske ulice pune su hrpe lima, zaboravljenih, odbačenih starih automobila koje je protok vremena pretvorio u gomilu otpada.

U svakom kvartu, u svakoj ulici, uličici, na proširenju, uz rub igrališta, bilo dječjih, bilo onih za treniranje ili pak istrčavanje pasa, parkirano je neko neispravno vozilo, dokaz prošlih vremena, potvrda njegove isluženosti. Kojeg vlasnici tek tako ostave na javnoj površini.

Dok se Splićani muče tražeći parking, u elitnom dijelu grada širi se groblje neregistriranih vozila. Ma pogledajte ovo!

Stoga želimo i našim tekstovima "detektirati" gdje su sve odbačena vozila, koja treba pod hitno i smjestiti tamo gdje im je mjesto – na otpad.

Pravila su jasna – ako vam je vozilo tehnički neispravno, trebate vratiti registracijske pločice, vozilo ukloniti s javne površine, na što će vas upozoriti i komunalni redar. Ako pronađe takvo vozilo, djelatnik grada Splita označi ga naljepnicom koja sadrži obavijest kako se automobil mora u roku mjesec dana ukloniti s ulica ili će to obaviti nadležni o trošku vlasnika.

image

Staro vozilo ‘čuva‘ parking ispravnom

Snimio čitatelj

S druge strane, zbrinjavanje hrpe lima nije ni problematično – otpadi prihvaćaju stare automobile i plaćaju po kilaži starog željeza, a pojedini nude i usluge odvoza neispravnog automobila.

Znači, razloga da nam ulice bude zakrčene vozilima kojima se više nitko ne služe apsolutno nema.

No, nažalost, demantira nas stvarnost, pa svakodnevno dobivamo obavijesti i fotografije automobilskog lima na splitskim ulicama od naših čitatelja.

Ovaj put iz Spinuta, gdje vozila "leže" i cijelo desetljeće.

– Ispred nebodera u Karamanovoj ulici, do zgrade Kineski zid, stoji napuštena Mazda više od deset godina. Evo, pogledajte, tu su i Peugeot, kao i Opel, koji ima par godina trunu ovdje na javnoj gradskoj površini. Nedavno im se "pridružila" i Ford Fiesta, koja je tu nešto više od šest mjeseci. Znači, imamo gradsko zemljište koje je postalo groblje automobila – dojavio nam je naš čitatelj, komentirajući slike koje nam je također poslao, otkrivajući još nešto:

– Na ovom parkingu su posebni "patenti ili izumi" za parkiranje, gdje se "iskoriste" i ta neispravna vozila, koja budu parkirana prva, a iza njih se ostavi prostor za parking ispravnog vozila. Tako vas uvijek čeka parking mjesto.

image

Tek pola godine trune Ford Fiesta

Snimio čitatelj
image

Još jedno odbačeno vozilo na Spinutu

Snimio čitatelj

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 11:39