StoryEditorOCM
SplitUlična hrpa lima

Dok se Splićani muče tražeći parking, u elitnom dijelu grada širi se groblje neregistriranih vozila. Ma pogledajte ovo!

Piše Sandra Barčot
21. kolovoza 2024. - 09:18
Neregistrirani automobili koji su parkirani na javnoj površini - u kotaru Lovret je i ovaj narančasti TicoVojko Bašić/Cropix

Ima ih u svakoj ulici barem po jedno staro isluženo vozilo koje vlasnik više ne može registrirati jer je tehnički neispravno.

I onda taj automobil vlasnik parkira, ostavi ga na ulici, nogostupu, parkiralištu, kako bi samo skupljao prašinu. Dok ne dobije obavijest o tome kako treba vratiti registracijske pločice, koje više ne vrijede, pa onda taj automobil ostane i bez svog identifikacijskog koda.

I nastavlja i dalje skupljati prašinu, sada prolaznici već na automobil odlažu i smeće, naslone čašu, papiriće, otpad i ostatke od kojekakvih prehrambenih artikala, pa naše napušteno vozilo sve više sliči prašnjavom "božićno" ukrašenom drvcu, no ovaj put radi se o hrpi lima urešenoj smećem.

I takve automobilske "ukrase" imamo doslovno u svakoj ulici, a mi smo pobrojali čak njih četiri u radijusu od 200 metara.

Prvi je smeđi kombi na ulazu u zemljani parking na kraju Lovretske ulice prema Trgu hrvatske bratske zajednice. Znači, sjeverno od Općinskog suda stoji taj kombi više mjeseci, i stranih je registracijskih pločica. Skuplja prašinu i prigovore ostalih vozača kada ulaze na parkiralište, koje je naravno neuređeno.

image

Zemljani parking iznad Općinskog suda već je mjesecima ‘počivalište‘ ovoga kombija

Vojko Bašić/Cropix

Dva vozila su svoje mjesto pod suncem, nakon što su ih vlasnici odbacili, našli nešto niže, zapadnije, u toj istoj Lovretskoj ulici. Odvojak koji iz Lovretske ulice vodi prema ulazu u garažu i vanjsko parkiralište sada je posljednje "počivalište" za dva limena starca – jednog narančastog Tica i srebrnog Suzukija.

Nešto dalje na zapad, nakon raskrižja Lovretske i Starčevićeve, iza zgrade u dvoru, na parkingu već mjesecima stoji još jedno tamno vozilo bez registracije, prašnjavi Peugeot.

I svi oni stoje na javnoj gradskoj površini neregistrirani, nesposobni za vožnju i prometovanje, a kada "izgube" i prometne tablice, trebaju se ta vozila propisno i zbrinuti. Ili kao hrpa lima odvezena na otpad ili prodana u staro željezo.

A dokle će stajati ovi naši prašnjavi kandidati, naravno, ovisi i o prometnim redarima. Kako vlasnici očito ne brinu o svom vlasništvu, te su svoja vozila ostavili kao smeće na ulici, čekamo reakciju odgovornih, a to je obavijest vlasniku vozila da automobil premjesti s javne površine u roku od mjesec dana. Ako to ne učini, onda će to napraviti gradske službe, naravno o trošku vlasnika.

Sada čekamo i reakcije službi, dok nama već dojavljuju kako takvih vozila ima i unutar dvora iza zgrada u Gundulićevoj 20-22, kao i u Starčevićevoj ulici, sjevernije.

Mali radijus, a mnogo napuštenih vozila, limenih karampana...

image

U dvorištu Starčevićeve ulice ‘smjestio‘ se otpisani Peugeot

Vojko Bašić/Cropix
image

U odvojku Lovretske ulice je odbačeni Suzuki, gdje su neki građani već dizanjem brisača pokušali upozoriti vlasnika kako takvom vozilu, tehnički neispravnom, tu nije mjesto

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 18:14