StoryEditorOCM
SplitOBNOVA LOVRINCA

Ivica Puljak najavio skupocjenu garažu koju će mostovima spojiti s grobljem: ‘Na krovu će biti ugostiteljski objekti‘

Piše SPLIT SD
17. srpnja 2024. - 14:07

Gradimo garaže, pohvalio se splitski gradonačelnik Ivica Puljak po tko zna koji put u zadnjih nekoliko dana, a na red je došla “Park & ride” garaža na Lovrincu s gotovo tisuću parking mjesta. 

U neposrednoj blizini groblja jutros je predstavljen urbanističko-arhitektonski koncept ove nove, moderne javne garaže koja će uključivati mjesta za motocikle, bicikle, autobuse i taksije. Sudeći prema projektu, planiraju se dvije nadzemne i dvije podzemne etaže, povezivanje garaže s grobljem Lovrinac pomoću dva mosta, uređenje ulaza i groblja Lovrinac te novi krematorij.

- Na ovom mjestu ćemo uskoro započeti gradnju takozvane park & ride garaže Lovrinac koja će omogućiti da gosti i oni koji dolaze u Split ovdje mogu parkirati svoje automobile i dalje nastaviti put ekološki prihvatljivijim oblicima prijevoza - javnim biciklima, autobusima ili električnim automobilima.

image
Grad Split

- Ova garaža će u konačnici imati 2 podzemne i 2 nadzemne etaže s gotovo 1000 parking mjesta, od čega 300-tinjak za motore, bicikle i gradske autobuse. Posebna pažnja posvetit će se prilazu groblju za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti - kazao je Puljak istaknuvši kako će na krovu same garaže biti objekti za prodaju cvijeća i ostalog za potrebe groblja, te ugostiteljski i popratni sadržaji.

image
Grad Split

Istaknuo je i da će se garaža s dva mosta spojiti s grobljem, čime će se osloboditi sam ulaz u groblje, koji će se u potpunosti rekonstruirati.

- Do kraja godine predviđamo raspisivanje takozvanog Design & build natječaja, a potom i za gradnju. Projekt će se financirati sredstvima Europske investicijske banke i ovom prilikom želim se zahvaliti svim vijećnicima koji su podržali ovaj kredit, a posebno vijećniku Damiru Barbiru, čime su omogućili da se ova garaža, ali i mnogi drugi projekti financiraju - poručio je gradonačelnik.

image
Grad Split

Procjena investicije iznosi oko 25 milijuna eura, sam početak radova koji bi trebali trajati dvije godine predviđa se za četvrti kvartal iduće godine, a dobra vijest je i uređenje groblja.

- Osim ove garaže na Lovrincu, do kraja godine ćemo raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje postojećeg i novog dijela groblja Lovrinac, a projektirat ćemo i krematorij i sam ulaz u groblje, kako bi bio puno primjereniji nego što je to sada - najavio je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 15:17