StoryEditorOCM
Splitnakon požara

Inspekcija naredila premještanje 13 pasa iz azila u Splitu. Zagrebačka udruga: ‘Nemaju kućice...‘ Ivošević sve objasnio

Piše Petra Klarić
10. listopada 2024. - 21:40

Na redakcijski mail dobili smo apel "Pokreta za zaštitu životinja", u kojem, među ostalim, navode da bi se reklo da je psima koji se trenutno nalaze u gradskom azilu na Karepovcu bilo bolje tamo gdje su bili (parcela na Duilovu na kojoj ih je držao psihijatar, a na kojoj se jedan od pasa lancem objesio na improviziranu kućicu op.a.) jer su tamo imali kakve takve kućice i zaštitu zidova, dok su ovdje su zbog požara doživjeli stres. 

"Pokret za životinje", saznali smo u registru političkih stranaka Republike Hrvatske, zapravo je registriran kao politička platforma sa sjedištem u Zagrebu. Apel potpisuje predsjednica stranke Milica Gašpert, a svoje viđenje temelji na videozapisu koje je na svojoj Facebook stranici objavio Azil Dubrovnik.

Navodi da su zabrinuti zbog požara na Karepovcu i sudbine pasa te da su poslali apel azilima i skloništima da pomognu i na svoju skrb preuzmu 30 preostalih pasa. Oni svoje sklonište nemaju pa su se iz tog razloga obratili onima koji imaju adekvatne prostore, iako su svi puni preko svojih mogućnosti.

image

Sklonište za pse bilo je u neposrednoj blizini požara na Karepovcu

Tom Dubravec/Cropix

- Na Vas apeliramo da se ozbiljno posvetite zaštiti ovih pasa koji su pod patronatom Grada Splita i koji će vjerojatno ostati na Karepovcu do okončanja postupka protiv "vlasnika" psihijatra. Dobili smo dojam da Vi u Gradu Splitu djelujete samo u kriznim situacijama, onda kada se objesio Žućo hitno ste pristupili izgradnji ovog privremenog smještaja. Preselili pse i stali.

Sada je opet krizna situacija, vrijeme je da se ponovno pokrenete, jer jučerašnji požar je otkrio da su psi još uvijek bez kućica i pločica u boksovima koje bi omogućile higijensko održavanje podova, niste uredili okoliš i niste završili obećani prostor za istrčavanje! - stoji u apelu.

Zgrozilo ih je, kažu, što su u već spomenutom videozapisu vidjeli da psima nije osigurani prikladni ležajevi, već su u bokseve postavljene drvene palete.

- Čovjek bi rekao, bolje da su ostali tamo gdje su bili, tamo su imali kakve takve kućice i zaštitu zidova, ljeti od sunca, zimi od bure, jer ovdje, umjesto da im bude bolje, još su doživjeli i stres zbog požara i nagutali se dima, tko zna s kakvim zdravstvenim posljedicama! - nastavljaju. 

Za kraj kažu da apeliraju za što hitnije pristupanje završetku privremenog rješenja i da se psima osigura stručan timaritelj. 

Što kažu iz Grada?

Tijekom dana na teren je izašla i Veterinarska inspekcija, koja je naložila premještanje 13 pasa koji su se nalazili u boksevima s južne strane do kojih je više dopirao dim s požarišta. Od njih 13, pet pasa na sebe je preuzelo sklonište iz Dubrovnika, a dva sklonište iz Zadra. 

Za komentar na navedeno u apel pitali smo zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, koji nam je kazao da je sa psima jučer proveo dva sata i da su bili dobrog stanja. Sadržaj apela nije htio previše komentirati jer, kaže, da se radi o ljudima koji tamo jučer nisu bili osobno.

image
Paun Paunović/Cropix

Što se tiče samih uvjeta u skloništu, rekao je da će se prije zimskih temperatura na vrata bokseva staviti pregrade koje će pse štititi od zimskih uvjeta, a postavit će se i povišeni ležajevi. 

Pitali smo ga i zašto psi u boksevima nemaju klasične krevete za pse, na što nam je odgovorio da neki od pasa imaju takve ležajeve i u njima uživaju (jedna od njih je i ženka u tipu argentinske doge), ali ih drugi percipiraju kao igračke i kidaju ih. 

Po pitanju muha koje se oko pasa mogu vidjeti na videozapisu, rekao je da je to iznimna situacija gdje su se same muhe udaljavale od požara. Inače ih, kaže, nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 21:40