StoryEditorOCM
Splitnešto opasno smrdi

Eskalirala situacija oko smeća u Splitu, Puljak zaprijetio: Ako su bolovanja u Čistoći lažna, ti radnici će dobiti otkaz

Piše Split SD
22. kolovoza 2024. - 21:02

O problemu održavanja čistoće grada, koji u ljetnim mjesecima zaista izgleda nikad nikad gore zbog činjenice da je trećina djelatnika "Čistoće" na bolovanju, večeras je u središnjem dnevniku HRT-a govorio gradonačelnik Ivica Puljak.

Puljak je kazao kako je dio tih bolovanja možda lažan, a u tom slučaju će dotični radnici dobiti otkaz.

- Tu su određeni izazovi, naročito u određenim dijelovima grada i određenim dijelovima dana, kada je povećan broj gostiju, kada se proizvodi više otpada - rekao je Puljak.

Dodao je da su instalirali polupodzemne kontejnere praktički u cijelom dijelu grada u kojem je to primjereno te da se nabavljaju nova vozila čime će se poboljšati frekvencija odvoz otpada, poručivši da će se u budućnosti značajno popraviti situacija.

Puljak je rekao da su probleme predvidjeli i zaposlili značajan broj zaposlenika, ali da je jedan dio njih odmah otišao na bolovanje.

image

ivica Puljak

Ante Čizmić/Cropix

- Mi mislimo da inače postoji jedan veliki problem bolovanja od kojih nekih možda i nisu prava bolovanja - izjavio je Puljak, dodajući da se treba revidirati način na koji se takve stvari tretiraju.

- Pretpostavljam da jedan dio tih bolovanja ljudi uzimaju zato što rade neke druge i dodatne poslove. Sada se neka od tih bolovanja ispituju i ako se pronađe da su zaista lažna bolovanja, mi ćemo postupiti po zakonu i ti djelatnici će dobiti otkaz -rekao je Puljak.

image

Otpad nedaleko reciklažnog dvorišta Čistoće

Čitatelj

Dodao je da su se danas pojavile medijske spekulacije da se radi o nekoj vrsti političkih pritisaka.

- Mi ćemo se s tim suočiti i djelovati na način da ćemo motivirati one koji rade, poručio je Puljak.

Problem Splita je i odlagalište Karepovac, gdje procjene kažu da su kapaciteti možda još samo za godinu dana, a centar u Lećevici trebao bi biti gotov tek 2026. godine. Puljak je rekao da je situacija dosta ozbiljna, ali da nisu još u situaciji da nemaju kamo s otpadom. 

Istaknuo je da je Lećevica, koja je pod ingerencijom Županije, trebala biti otvorena još 2018. godine, ali da se pripremaju i na moguće novo kašnjenje, pa tako rade na novim tehnologijama zbrinjavanja otpada kroz koje će, kako je rekao Puljak, vijek trajanja Karepovca produžiti za još koju godinu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, prošle godine stanovnici Splita odvajali su otpad 23 posto, što je daleko od ciljanih 50 posto. Puljak je rekao da je stopa kad su oni došli na vlast bila 16 posto, da je sada već 27, te da će do kraja godine doći na 30 posto.

Čak četiri puta na dan otpad se ljeti odvozi iz užeg središta Splita, ali i to je malo. 

- Šporak je grad, očajan je, i tamo gdje živim to je Bože sačuvaj!, kaže jedna prolaznica.

- To se nakupi u roku od pola sata iz ovih okolo apartmana. Nema nijedna kanta, gdje će baciti? Znači, on mora non-stop voziti ovuda da bi kupio - kaže prolaznik.

U sezoni je smeća triput više. Radnici Čistoće obavljaju Sizifov posao. 

image
Duje Klarić/Cropix

- Treba te ljude cijeniti, ja vidim da su oni marljivi, da rade i sve skupa, ali sigurno je da je ogroman priljev i da oni ne mogu to obaviti - kaže jedan prolaznik.

Gustom satnicom odvoza iz centra, sami su sebi, kaže voditelj Operativno- tehničke službe Čistoće Split d.o.o. Davor Polić, zadali - žestok tempo. 

- Što se tiče reciklabilnog otpada, tu sigurno imamo svojih pogrešaka i svojih preskoka. U svakom slučaju smo otvoreni za bilo kakvu dojavu, prijavu. A iz raznoraznih razloga nekad ni mi nismo točni - priznao je kaže Polić.

Trećina djelatnika je na bolovanju. Da grad uvijek bude čist, oni koji rade trebali bi stalno dežurati. I dok domaći prigovaraju, turistima je Split - lijep. 

- Mislim da je grad poprilično čist, iskreno. Ovdje smo kratko, ali čini mi se OK, nisam primijetila smeće - kaže gošća iz SAD-a.

- Mislim da je vrlo čisto, za razliku od mjesta gdje smo bili prije - kaže gošća iz Kanade.

- Čišći je od Chicaga - smije se druga gošća iz SAD-a.

Ne znamo kako je u Chicagu, ali oko splitskih tržnica već drugo ljeto šire se neugodni mirisi. Prodavači se žale da je posljednjih desetak dana - neizdrživo.

- Bacaju mesari kosti, tamo-‘vamo, sve se to baca. I smrdi strašno. To je strašno, to se ne može disati - kaže prodavačica na Tržnici Plokite.

Navodno se u spremnike za biootpad baca - svašta!  

- Kad su se već radili ovi polupodzemni spremnici - ja vidim da ima jako dobrih strana, međutim, ovo je jedna jako loša strana - oni su trebali predvidjeti da će se to eventualno događati, kaže Luka Čelar, predsjednik GK Plokite.

Spremnici su se povremeno prali, ali smrad nije nestajao. Napokon stiže specijalno vozilo za pranje...

- Od idućeg tjedna krenut ćemo sigurno s pranjem polupodzemnih kontejnera s biootpadom - izjavio je Polić za HRT.

- Oni reagiraju nakon punih godinu i osam mjeseci. Ali nema veze, bitno da je sad tu, kaže Čelar. 

I da nema turista, pred Splitom je težak posao - treba povećati odvajanje otpada. Postoci rastu, ali sporo... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 11:33