StoryEditorOCM
Splitstigle dvije prijave

Dragan Žuvela novi je ravnatelj Zavoda za urbanizam: ‘U tranziciji je uništen i hibernira, želja mi je stabilizirati ga‘

Piše Ana Pivčević
21. kolovoza 2024. - 10:19
Arhitekt Dragan Žuvela novi je ravnatelj Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Grada SplitaVojko Bašić/Cropix

Arhitekt Dragan Žuvela novi je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita. Žuvela je bivši predsjednik Društva arhitekata Split (DAS) koju je tu funkciju obavljao dva mandata. 

- Mi smo kroz više mandata gurali Zavod jer je nama u DAS-u to najvažnija stavka za razvoj grada. Zavod za urbanizam je u tranziciji uništen i hibernira. Pratili smo ga od samog početka, ali nikako da se stabilizira.

Svjesni smo da je situaciju po pitanju stručnog kadra u cijeloj Hrvatskoj na lošoj razini. Javio sam se za natječaj kao nekakav sigurnosni osigurač, kako bih bio siguran da u najgorem scenariju, Zavod ne bi ostao bez ravnatelja. Želja mi je stabilizirati Zavod i od njega napraviti inkubator novog stručnog kadra jer Split bez Zavoda nema šanse - kazao nam je Žuvela.

image
Vojko Bašić/Cropix

Dodao je da se ništa ne može preko noći napraviti, ali vjeruje da može pomoći da Zavod za urbanizam "stane na noge".

Arhitekt Dragan Žuvela: gdje je ključ novog Splita, što mislim o Puljkovim projektima, hoće li stadion pojesti Brodaricu

Žuvela će s radom na novoj funkciji početi 1. rujna, a mandat mu traje do 31. kolovoza 2028. godine.

Na natječaj za novog ravnatelja važne ustanove stigle su dvije prijave, od Dragana Žuvele i Ivana Cingela. 

Kako stoji u Odluci o imenovanju novog ravnatelja Upravnog vijeća, nakon poziva za intervju, Cingel je putem elektroničke pošte obavijestio Upravno vijeće da odustaje od kandidature za ravnatelja Zavoda. 

- Dana 20. kolovoza 2024. godine, na intervju se odazvao kandidat Dragan Žuvela. Intervju je bio strukturiran na način da su kandidatu postavljena pitanja iz područja urbanizma Grada Splita te je od kandidata tražen detaljan hodogram rada i djelovanja Zavoda u bližoj budućnosti, kao i u ukupnom periodu za koji se ravnatelj imenuje.

U provedenom razgovoru Dragan Žuvela je pokazao da je upoznat s urbanističkom politikom Grada Splita te prioritetnim aktivnostima za provedbu iste, te je iskazao visok stupanj entuzijazma i volje da svojim radom nastavi na uspostavljanju pune funkcionalnosti Zavoda, kao provedbenog stručnog instrumenta nadležnih Gradskih tijela, kojem je zadatak da se uspostavi stručno i odgovorno upravljanje prostorom Grada kao jednim od najvažnijih gradskih resursa - piše u Odluci o imenovanju novog ravnatelja. 

Javna ustanova osnovana je još 21. prosinca 2007. godine, ali je oživljena tek prošle godine. 

Podsjetimo, prva ravnateljica Zavoda za urbanizam bila je arhitektica Janja Novaković, ali je ona u veljači ove godine podnijela ostavku na tu funkciju. 

image

Janja Novaković je u veljači podnijela ostavku na mjesto ravnateljice Zavoda za urbanizam 

Duje Klarić/Cropix

Janji Novaković 30. travnja prestao je radni odnos u Zavodu za prostorno uređenje Grada Splita, a tada je za v.d. ravnatelja Javne ustanove imenovan urbanist Dražen Pejković, koji je stupio na dužnost 1. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 11:20