StoryEditorOCM
Splitpobjeda!

Čudo u apartmanima zagušenom dijelu Splita! A taktika im je bila skroz jednostavna: ‘Bili smo brži od investitora...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
8. rujna 2024. - 09:48

Da je za nekoga bilo malo više sreće, u Vijugastoj ulici u Velom Varošu rado bi ščepao koncesiju za privatno parkiralište nad stotinjak kvadrata dugo vremena zapuštenoga gradskog prostora.

Ili bi imao još više sreće pa bi na tom lokalitetu, šaci u oko za ovaj lijepi kvart, napravio štogod apartmančića, zlu ne trebalo. Tako to već kod nas često ide.

Ali onda se dogodilo čudo. I mali prljavi teren, već dugo vremena ad-hoc parkiralište od kojeg su svi osim pasa koji su tu obavljali nuždu okretali glavu, doživio je sudbinu Pepeljuge. Pretvorio se u parkić koji Varošani hvale na sva usta.

image

I cviću je ovdje lipo

Nikola Brboleža/Cropix

A kako je to kotaru uspjelo i kako su uspjeli biti brži od potencijalnih investitora, otkrili su nam u priči. U svakom slučaju oduševili su građane:

- Ma da vidite kako je to sad lipo, ma da vidite šta je tu lipo sidit, stavili su klupe, posadili zelenilo. Nema više šporkice, nije se ovo pretvorilo u nečiji privatni parking ili još jednu turističku bazu, nego je dan nama, narodu na korištenje.

Ma to će kad padne ova vrućina bit bombon, možemo tu doć navečer sist na klupice, pa se družit. Pa pozlatile se ruke onome tko je ovo za nas učinija, već smo se počeli skupljati mi domaći, pa sidnemo, pa pričamo, sve je nekako lipše - nižu se komentari Varošana.

Zeleni otočići

S obzirom na to kako ovakvih "zelenih otočića" po gradu definitivno fali, i da ne bi bilo loše da ih u svakom kvartu ima i više, upitali smo Antu Banovića, predsjednika Vijeća Gradskog kotara Varoš za hodogram projekta. Jer, dobro znamo kako ovakva okupljališta spajaju susjede, razvijaju prijateljstva. U gradu to brojnima puno znači.

- Kada smo shvatili da je to čisto gradsko zemljište, počnu ti se rojiti ideje po glavi. Ali ne možeš ne promisliti kako uvijek postoji netko tko bi na ovaj zlatni grumen prostora možda rado bacio oko, pretvorio ga, recimo, u parkiralište.

Čujte, možda bi tu netko rado nešto i sagradio, neku kućicu, još jedan apartman. Postojala je definitivno mogućnost prenamjene, i stoga smo odlučili biti brzi i napraviti perivoj, zeleni krajobraz koji će služiti žiteljima Varoša.

image

Varoška maca je tu našla svoj dnevni boravak

Nikola Brboleža/Cropix

Kao borci za zelene površine, i sada kada smo ovo napravili možemo biti mirni. Znamo da se to više neće mijenjati. Od samog početka realizacije ljudi iz okolnih ulica su nam pomagali, bili su vrlo kooperativni. I to je pokazalo koliko je ovakav projekt bitan – kaže Banović.

‘Ovo nam puno znači‘

Krenulo se lani s idejom, čekale su se dozvole, Grad je dao zeleno svjetlo. Objavljen je natječaj za izvođača, odabrana je javna tvrtka "Parkovi i nasadi". Sve skupa je Kotar koštalo 21.500 eura.

image
Nikola Brboleža/Cropix

- Uređen je zidić, bio je derutan, opasan. "Parkovi i nasadi" su potom krenuli u akciju. Stavili smo i kante za otpad, sada nam stiže i rasvjeta.

Postavljene su i ploče sa zabranom ulaza psima. Sad ćemo napraviti i rukohvat za zidić, ma što da vam kažem, lipota. I ne, nećemo stati, gdje god vidimo malu slobodnu gradsku česticu, nastojat ćemo napraviti zelenu oazu.

Vidimo nešto u Plinarskoj, pa već razmišljamo i o tome. Svitu ovo puno, puno znači, ovo je dar za njih, da uživaju – ističe predsjednik Banović.

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 10:21