StoryEditorOCM
OtociMRDUJA FEST

Sve je spremno za najveći otočki šušur nasred Splitskih vrata: Čija li je? Tri dana se fešta, donosimo detalje

Piše Split SD
16. srpnja 2024. - 06:07

Još od 2008. godine svake zadnje subote u srpnju Milnarani i Šoltani imaju samo jedan tvrdoglavi cilj - osvojiti Mrduju!

Iako su pokušali 14 puta do sada, otočić oko čijeg vlasništva su se vjekovima lomila koplja, čini se ravnodušnim na njihove napore te se i dalje - ne pomiče, pa im nije preostalo ništa drugo već pobjednicima dodijeliti - simbolično vlasništvo nad istim, u trajanju od godinu dana!

Jedna od najomiljenijih otočkih fjeri pravi je simbol dalmatinskog dišpeta, a Bračani su je od prošle godine odlučili pojačati proširenim programom po prokušanom domaćem receptu – osim sportskog dijela natjecanja, sada su tu i atraktivne degustacije te ozbiljno dobre glazbene poslastice.

image
Gabrić Media

Mrduja je od prošle godine postala Fest te se održava u programu proširenom na tri dana: 18.,19. i 20. srpnja, a trud Turističke zajednice Općine Milna uz financijsku potporu Općine Milna i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, prepoznala je i struka – ovjenčala se Mrduja nacionalnom godišnjom Simply the best nagradom u turizmu, za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije!

Putovanje gastro kartom Hrvatske

Prvi dio manifestacije dolazi s atraktivnim gastronomskim predznakom - Mrduja Wine fest (Milna, četvrtak, 18. 07. 2023, 19.30 – 23.00h) će vas provesti kroz sve 4 hrvatske vinske regije. Hrvatska Istra i Kvarner se predstavljaju svojom bijelom autohtonom sortom malvazija istarska koja se nalazi samo u Hrvatskoj i Slovenskoj Istri, te u Friuli Venezia Giulia i Venetu; poznata je po svojoj svježini, mineralnosti, aromi bijele breskve i versatilnosti, jer može popratiti cijeli meni od aperitiva do deserta.

image
Gabrić Media

Dalmacija je sinonim za moćna bijela i crvena vina kao što je grk, autohtona bijela sorta s otoka Korčule koja je pronašla svoje mjesto na tržištu radi svoje posebnosti i jedinstvenosti, lepršavosti ali i ozbiljne strukturi, te vrhunske kvalitete.

Središnja bregovita Hrvatska će publiku oduševiti svojim pušipelom, bijela je to sorta koja potječe iz Mađarske pod nazivom furmint i koja se je odlično adaptirala našem terroiru pružajući jedinstvenu svježinu, posebnu aromatiku i vina koja imaju dugi potencijal za odležavanje.

Slavonija i Hrvatsko Podunavlje će pokazati kako je Hrvatska također idealna vinska država za internacionalne sorte kao što je autohtona crvena sorta Bordeauxa cabernet sauvignon, koji se razlikuje svojim kompleksnim karakterom, džemastom aromom te punim tijelom.

image
Gabrić Media

Ove će se vrhunske sorte majstorski sljubiti sa gastro delicijama šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), koji će od 20.00 do 23h pripremati i služiti regionalna jela, a za glazbene delicije će se od 22 sata pobrinuti klapa Cambi official!

Sportska natjecanja u moru

Idućeg dana valja zasukati rukave jer će se u petak, 19. srpnja održati Užežin Mrduje, čiji se program sastoji od sportskih natjecanja u moru sa kategorijama za djecu i odrasle, a za pobjednike u svakoj od navedenih utrka osigurana je nagrada. U Utrci na SUP daskama i Utrci na kajacima natjecatelji odmjeravaju snage u po 6 kategorija određenih po starosnim skupinama, dok je Utrka u kajacima dvosjedima predviđena samo za odrasle i natjecat će se parovi.

image
Gabrić Media

I dok pobjednik u svakoj kategoriji za odrasle dobiva novčanu nagradu, pobjednike u dječjim kategorijama zasigurno će oduševiti ulaznice za do 5 osoba za Kids Escape Room Split; a sve natjecatelje zajedno nakon napornog sportskog dana razveselit će nastup grupe A Live!

Ipak, veliko finale Mrduje slijedi u subotu, 20. srpnja - tada se odvija centralni događaj, onaj radi kojeg su se dišpetožasti otočani najviše i okupili – veličanstveno Potezanje Mrduje!

Potezanje Mrduje

Program počinje u popodnevnim satima od 16.00 uz piće dobrodošlice na milnarskoj rivi i nastup B benda. Iz Milne prema Mrduji polazi komandni brod Kuzma, a čak i na brodu glazbe neće nedostajati - ondje će vas zabavljati Limeni puhački mješoviti zbor Olinta i DJ!

Kako bi se krenulo s Potezanjem Mrduje, u akvatoriju otočića do 17:40 bi trebale biti sve brodice, koće i gliseri. Početak Potezanja Mrduje će biti označen u 17.40 signalnom raketom i tada se brodovi sa Šolte trebaju poredati na konop na šoltanskoj, a brodovi sa Brača na bračkoj strani!

image
Gabrić Media

Budući da se ni nakon 14 dosadašnjih pokušaja Mrduja nije pomakla, bodove za potezanje ponijeti će otok koji bude imao više brodica; a kako bi natjecanje bilo što pravednije, ali i neizvjesnije, na komandnom brodu će se održati dodatna natjecanja kojima i Šolta i Brač mogu osvojiti dodatne bodove i osigurati pobjedu.

U 22.30 će u Milni biti proglašen pobjednik koji dobiva vlasništvo nad otočićem Mrduja na sljedećih godinu dana, no zabava tada tek počinje jer je dobra atmosfera povjerena prokušanom meštru – omiljenom domaćem pjevaču Mladenu Grdoviću.

image
Gabrić Media

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 00:11