Dalmatinska gastronomija nezamisliva je bez – paškog sira, delicije koja nastaje isključivo na otoku Pagu.
Ipak, pred sirarima je teška sezona. Povećanje cijena mlijeka, troškovi energenata, visok PDV, samo je dio problema koji muči paške stočare. Da, paški sir će poskupjeti, evo i zašto:
- U proizvodnji paškog sira, zaštićene delicije na razini Europske unije koja se proizvodi isključivo od mlijeka paške ovce, ima nažalost dosta negativnih trendova. Najveći problem je što premalo ljudi ulazi u ovčarstvo, tako da sve više opada broj ljudi koji se bavi ovčarstvom i proizvodnjom mlijeka.
Razlog je kao i svugdje u poljoprivredi i stočarstvu: mladima to nije dovoljno zanimljivo i atraktivno kao oblik prihoda poput turističkog iznajmljivanja, prodaje zemljišta ili zaposl...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....