![<p>Ni visoke temperature koje će se danas kretati između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva nisu spriječile turiste i brojne Šibenčane da naprave đir po gradu</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/06/30/o_27471803_1024.jpg)
Zadnjih dana prosinca na šibenskoj Pijaci odsviran je rekvijem za slanu srdelu i slavni dio prehrambene, pa i gurmanske tradicije Dalmacije.
Riječ je o zanatski soljenoj slanoj ribi, iz barila, na komade i u kartu. Cijela bi Pijaca zamirišala od njih, uspoređivalo ih se s dobrom fetom pršuta, ali nema više, gotovo je. Dušan Računica iz Doca, meštar od toga zanata kao što su mu unatrag pola stoljeća bili roditelji, Zorka i Drago, rasprodao je zalihe, a s prvim danom ove godine i nakon 23 godine ugasio svoj obrt koji je glasio na kćer Jelenu, budući da su supruga Ljiljanka i on umirovljenici.