StoryEditorOCM
ObalaTKO JE KRIV?

Tučepljani ne vjeruju da im je sumještanin pčelar izazvao požar; predsjednik saveza pčelara: ‘To je živa vatra u ruci‘

Piše Dijana Turić
5. kolovoza 2024. - 20:40
Dan nakon izbijanja velikog požara u Gornjim Tučepima, makarski policajci dovršili su istraživanje nad 65-godišnjim pčelaromIvo Ravlić/Cropix

Dan nakon velikog požara u Gornjim Tučepima, a koji se kasnije proširio u Podgora Selo i Park prirode Biokovo, Policijska splitsko-dalmatinska izvijestila je medije kako su makarski policajci dovršili kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjim pčelarom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz nehaja.

- Provedenim očevidom utvrđeno je kako je centar požara kraj košnica gdje je 65-godišnjak ranije toga dana odbacio žar iz dimilice i polio ga vodom. Slijedi podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu - navedeno je u policijskom izvješću.

Međutim, kako smo doznali od mještana zaseoka Gornjih Tučepi, 65-godišnjak je inače iskusni pčelar koji je iznimno pedantan i odgovoran pa je zapravo dan nakon rukovanja dimilicom, sam otišao u policijsku postaju Makarska kako bi službenike obavijestio da je rukovao dimilicom čiji je žar polio vodom, ali nije tvrdio da je baš on slučajno izazvao požar.

Pčelara nitko od mještana i ne optužuje da je skrivio požar, već se pričalo da se vatra počela širiti iz automobila u blizini Čovića.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

U svakom slučaju, 65-godišnjem Tučepljaninu i njegovoj obitelji sada je zbilja najgore jer je riječ o sumnji, a sigurno će imati traume ako kaznena prijava i bude odbačena jer nije riječ o nekom nepažljivom amateru, već pčelaru koji godinama rukuje dimilicom.

Koliko dimilica doista može biti opasna pojasnili su nam makarski pčelari i Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, koji kazuje da je dimilica zapravo najopasnije pčelarski alat, odnosno živa vatra koja se nosi u ruci.

Laički pojašnjeno, dimilica služi pčelaru za smirivanje pčela dimom pri otvaranju košnice i to kada su agresivne i uglavnom pčelari u nju stave papira, kartona, suhe trave ili sušenih gljiva koje rastu na stablu i to zapale, a aktivira se pritiskanjem mijeha čime se raspiruje i izlazi dim koji smiruje pčele.

Kada je rad s dimilicom gotov, otvor na dnu se začepi uglavnom drvenim čepom.

Postoje i druge metode za smirivanje pčela poput vode i šećera koji se pomiješaju i stave u štrcaljku, mliječne kiseline ili eteričnih ulja pomiješanih s vodom.

Kako nam je pojasnio Kocet, koji je i pčelar i vatrogasac, dimilica ne može pustiti plamen nego njezin zapaljeni sadržaj tinja jer nema kisika.

- Zbog topline dimilice je zbilja izgorjelo stotine kamiona s košnicama jer je njezino dno toliko užareno i vruće da može zapaliti drveno dno kamiona.

Najbolji način osiguravanja od vatre nakon korištenja dimilice je naći limenu kantu i napuniti je vodom i u nju staviti dimilicu, a zapaljivi sadržaj treba staviti na beton ili čistu zemlju i dobro ga zaliti vodom.

Dimilica doista može izazvati požar i kao pčelar i vatrogasac bih volio kazati da vatru nije raspirio pčelar, ali sve je moguće, mada mi nije jasno kako je tako brzo od izbijanja požara otkriven uzrok ili počinitelj - kazao nam je Kocet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 03:02