StoryEditorOCM
Obalaborba s vatrom

Utvrđen uzrok požara kod Tučepi, priveden osumnjičeni; Policija otkrila kako je krenula buktinja

Piše Dijana Turić
31. srpnja 2024. - 16:55

NAJNOVIJE:  U odnosu na požar koji je jučer izbio na području Gornjih Tučepa policijski službenici Policijske postaje Makarska dovršili su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz nehaja, (čl. 222 st. 3 u svezi čl. 215 st. 3 KZ-a RH-a).

Naime, provedenim očevidom utvrđeno je kako je centar požara kraj košnica gdje je spomenuti 65-godišnjak ranije toga dana odbacio žar iz dimilice i polio ga vodom.

Slijedi podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

STANJE U 14.35: Vatrogasci i dalje aktivno rade na sanaciji požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je na području Tučepi došlo do aktivacije dijela požarišta. Uz 247 vatrogasaca i 58 vozila, na požarište iz zraka djeluju dva air tractora i jedan kanader.

Dio požara proširio se na teško pristupačan teren na području Parka prirode Biokovo.


STANJE U 13.31: Požar na području Tučepi je pod kontrolom vatrogasaca i više nema otvorene vatre. Kanaderi su napustili požarište, a jedan je u pripravnosti u Zračnoj luci Split do daljnjega. Vatrogasci su i dalje na terenu i saniraju požarište. Zbog velikog požara koji još uvijek traje, Park prirode Biokovo tijekom cijele srijede ostaje zatvoren za posjećivanje.

- Svi koji su kupili ulaznice za danas mogu dobiti povrat novca kontaktom na adresu elektroničke pošte webshop@pp-biokovo.hr. U poslijepodnevnim satima izvijestit ćemo javnost hoće li Park i sutra ostati zatvoren za posjećivanje, a što ovisi o stanju na požarištu - ističu iz Parka prirode.

STANJE U 11.30: Strašan požar koji bukti na Makarskoj rivijeri vidi se i s Pelješca.

image

Pogled s Pelješca

Vatrogasci 193/Slobodna Dalmacija
 

Prema informacijama iz HEP-a, područje od Tučepi do Drvenika je bez struje jer je isključen 35kV dalekovod radi gašenja i kanadera.

Bez struje su zaseoci Čovići, Srida Sela i Šimići jer je trafostanica u Sridi sela manje oštećena. Izgorjelo je 10 do 15 stupova, te 300 metara kablova. Čim vatrogasci dozvole, djelatnici HEP-a izaći će na opožareni teren i koliko je u njihovoj moći, sanirati štetu, te uspostaviti prijenos električne energije.

- Iz HEP-a doznajemo kako je započela sanacija mreže u Gornjim Tučepima. Sve raspoložive ekipe su na terenu.

Dalekovod još nije pušten, čeka se zeleno svjetlo županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića - javlja Radio Makarska rivijera na svojoj stranici na Facebooku.

image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix

VIDEO Čak 237 vatrogasaca gasi buktinju u Tučepima, pogledajte dramatičnu snimku iz vozila!

STANJE U 9.00:  Najgore stanje jutros je u zaselku Šimići u Gornjim Tučepima i prema Podgori i Parku prirode Biokovo; velika je borba na terenu, požar gase dva kanadera.

Nakon teške i neprospavane noći, vatrogasci s cijele Makarske rivijere i Splitsko-dalmatinske županije i dalje ulažu sve moguće napore kako bi ugasili vatrenu buktinju u Gornjim Tučepima dugu četiri kilometra.

Prema riječima Gorana Bušelića, zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Tučepi", na terenu je 240 vatrogasaca koji su stigli sa više od 40 cisterni, a u pomoć gasiteljima pristigle su i zračne snage, odnosno dva kanadera.

Prema prvim procjenama, izgorjelo je više od 100 hektara zelene površine.

- Borba s vatrom i dalje traje i velika je, a sada je najkritičniji dio od zaseoka Šimići prema Parku prirode Biokovo i Podgori. Još je sve aktivno i gori, ali smo cijelo požarište okružili.

Gorjele su uglavnom stare kuće koje je vatra zahvatila na rubovima, a detonacije koje su se mogle čuti, najvjerojatnije su olupine automobila i boce s ugljikovim dioksidom koje služe za zavarivanje i slično.

Nitko od vatrogasaca, srećom, nije ozlijeđen, već su liječničke ekipe Hitne pomoći intervenirale zbog ispiranja očiju - kazao je Bušelić.

Inače, sada je uslijedilo izdimljavanje pa se dim nošen vjetrom širi prema Makarskoj, a Park prirode Biokovo je zatvoren za posjećivanje.

Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je za 24sata kako je danas situacija bolja u odnosu na jučer. Ipak, to ne znači da je požar stavljen pod kontrolu. Prema njegovim procjenama, vatrena linija je duga do 18 kilometara.

"Izgorjelo je stotine hektara šume, u pomoć su stigla dva kanadera, jučer smo požar odbili od kuća, što je najvažnije", kazao je Kovačević.

STANJE U 8.40: Prema zapovijedi Slavka Tucakovića, glavnog državnog vatrogasnog zapovjednika, u ispomoć u Dalmaciju su upućene dodatne vatrogasne snage.

Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba upućena je u Splitsko-dalmatinsku županiju, odnosno na požarište u Tučepi.

STANJE U 8.20: Naši čitatelji javljaju da se plamen iz Tučepi noćas vidio čak iz Vele Luke i zapadnog dijela otoka Korčule, što predstavlja zračnu udaljenost od gotovo 50 kilometara.

STANJE U 7.40: U Tučepe su konačno stigla dva kanadera pomoći iznemoglim vatrogascima. Njih čak 237 se cijelu noć borilo s bukntinjom. Državna cesta od Makarske prema Gornjim Tučepima i Vrgorcu, do tunela "Stupica", i dalje je zatvorena za sav promet.

image

Kanader u Tučepi

Screenshot/

RANIJE:

Pet sati nakon izbijanja požara u Gornjim Tučepima, predio Čovići, situacija na terenu je i dalje katastrofalna. Prema zadnjim informacijama, vatra je prodrla u Park prirode Biokovo i zahvatila obližnji ranč, a iz Gornjih Tučepi se čuju snažne detonacije pa nije poznato je li eksplodiralo vozilo ili pohranjeno oružje u kućama.

VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ Plamen guta sve pred sobom! Naš reporter probio se tik do vatre: ‘Branimo kuću po kuću‘

Duga i teška noć

Vatrena linija duga je četiri kilometra i proteže se od Čovića do Šimića gdje je sada najgore, a kako smo doznali od vlasnika kuća i direktno s terena, izgorio je predio na kojem se nalazi zip line, cijeli dio ispod restorana "Veza", kuća u Sridi Sela i par vozila. Svi gosti kuća pored magistrale, izišli su vani i pred Tučepljanima je duga i teška noć.

Ovo je pakao na zemlji! Stižu nam stotine snimki požara koji guta sve pred sobom, pogledajte stihiju s kojom se bore

Ujutro se očekuju kanaderi

Vatrogasci s cijele Rivijere ulažu nadljudske napore u gašenju požara, a pepeo pada poput kiše. Vatrogasci dežuraju ispred tučepske crkve sv. Nikole Tavelića, a gori više od 90 posto maslinika i poljoprivrednih površina kao i zapuštenih zemljišta. Brane se vile i kuće pa se vatra gasi i vodom iz bazena. Magistrala prema Dubrovniku sada je otvorena za promet, a cesta Makarska-Vrgorac je zatvorena. Ujutro se očekuje dolazak kanadera.

Tučepski načelnik jedva izvukao živu glavu, iskočio iz gorućeg auta: ‘Bio sam zarobljen u vatrenom obruču‘

image

Vatra je ušla u PP Biokovo

Cropix, Dijana Turić
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlić/cropix/
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:17