StoryEditorOCM
Obalažupanijska skupština

Što se to događa u kaštelanskoj školi? Popović: ‘Odbili djetetu posebnu prehranu, pa ga premjestili bez suglasnosti!‘

Piše Split sd
13. rujna 2024. - 10:39

Ante Popović, nezavisni vijećnik Splitsko-Dalmatinske županije, poslao je priopćenje vezano za Osnovnu školu Bijaći. 

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Lijepa naša Hrvatska poznata je po mnoštvu nezakonitosti, lopovluka, pljački i nereda, ali nekako smo na to sve oguglali. Ali kad se nakaradni sustav ili njegovi javnosti odavno poznati eksponenti, obruše na ono najbolje i najvažnije što imamo u našoj domovini, na djecu, onda ne možemo stajati po strani, onda moramo učiniti sve što možemo kako bismo zaštitili djecu od onih zbog kojih plaču.

U OŠ Bijaći u Kaštel Novome jedna obitelj prošle godine je imala dijete prvaša koje je veselo, onako kako to samo djeca znaju započela pohađati prvi razred produženog boravka. Kako je školska godina odmicala, dijete je imalo sve više zdravstvenih problema i roditeljima nepoznatih simptoma. Nakon pregleda i testiranja liječnik je preporučio posebnu vrstu prehrane.

Kad su se roditelji obratili školi s molbom da se djetetu omogući posebna vrsta prehrane, odbijena je. Objašnjenje od strane škole bilo je da oni nemaju uvjete za osigurati takvu vrstu hrane djeci, a do kraja prošle školske godine roditelji su osiguravali od kuće prikladnu hranu jer škola nije željela ispuniti svoju zakonsku obvezu.

Temeljem članka 68. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi osnovne škole dužne su organizirati prehranu učenika dok borave u školi u skladu s propisanim normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravstvo.

Člankom 4. Pravilnika o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnoj školi osnivač škole utvrđuje potrebu provođenja produženoga boravka, ispunjenost prostornih, kadrovskih i drugih organizacijskih uvjeta te dogovara mogućnosti financiranja ili sufinanciranja produženoga boravka. Pošto je u školi organiziran produženi boravak onda su sigurno zadovoljeni svi uvjeti iz navedenog članka.

Nadalje čl. 9. st. 2. uređeno je kako troškovi provedbe produženoga boravka uključuju troškove prehrane učenika, didaktičkoga materijala i pribora te troškove za plaće i ostala materijalna prava radnika u produženome boravku koja ostvaruju u skladu s odredbama kolektivnih ugovora koji se primjenjuju u osnovnoškolskim ustanovama. Osim toga Državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja također u čl. 38. st. (1) kaže da je „svaka škola dužna osigurati prehranu za svoje učenike“.

Roditelji su očekivali da će u ovoj školskoj godini škola osigurati djetetu prikladnu prehranu, kad već nije u prošloj, ali su se prevarili. Krajem kolovoza telefonski su nazvali iz škole i obavijestili roditelje da je dijete premješteno iz razreda s produženim boravkom u normalno razredno odjeljenje..

Otkad se takve važne promjene u životu djeteta komuniciraju telefonom? Tko je donio odluku o tom premještanju? Kako Škola može donijeti takvu odluku, ako se premještaj može dogoditi samo na zahtjev roditelja?

Postupa li Škola suprotno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju, Pravilnika o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnoj školi, Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja, kao i Ugovora o korištenju usluga programa produženog boravka učenika uskraćujući djetetu prehranu koju mu je dužna osigurati?

Roditelji također smatraju da je u ovom slučaju njihovo dijete diskriminirano u odnosu na drugu djecu, te su mu uskraćena Ustavna prava i krši se Konvencija o pravima djeteta.

Početkom rujna kao vijećnik Splitsko-Dalmatinske županije uputio sam dopis Školi, te zatražio da se osigura djetetu prikladnu prehranu u sljedećoj nastavnoj godini, kao i sve ostale škole koje su se našle u sličnoj situaciji, a sve prema zakonu i pedagoškom standardu. Na moj dopis Škola je odgovorila angažiranjem odvjetnika koji je zatražio suglasnost za zastupanje djeteta ne razumijevajući kako sam se obratio ustanovi kojoj je osnivač Splitsko-dalmatinska županija. Dakle, vidimo da umjesto da osigura prikladnu prehranu djetetu, Škola radije razbacuje novac poreznih obveznika angažirajući odvjetnika.

Odgovor na svoju zamolbu do danas nisam dobio.

U međuvremenu ravnateljica škole ostvarila je svoju prijetnju da će dijete iz razrednog odjela s produženim boravkom premjestiti u razredni odjel s redovnom nastavom, tako da je dijete bez ikakvog obrazloženja, ili pristanka roditelja premješteno na početku nastavne godine.

O svemu je obaviješten i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, koji nažalost nije poduzeo ništa kako bi pomogao djetetu i obitelji - napisao je Popović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 10:46