StoryEditorOCM
Obalasv. jeronim

Hakeri napali splitsku zračnu luku, sve se ručno radi! Stigao i Ministar Butković: ‘Pregovori ne dolaze u obzir...‘

Piše Ana Pivčević
23. srpnja 2024. - 08:54

Za jučerašnji kaos u Zračnoj luci sv. Jeronim krivac je hakerski napad. Potvrdio je to Pero Bilas, zamjenik direktora.

- Uzrok jučerašnje nefunkcionalnosti informatičkog sustava u Zračnoj luci sv. Jeronim je hakerski napad. Sve nadležne institucije su uključene u ovaj događaj. Stručne službe intenzivno rade na otklanjanju posljedica ovog napada. U kontaktu smo sa svim zračnim prijevoznicima i zajedno tražimo alternativna rješenja. Molimo sve putnike za strpljenje - kazao je Bilas.

image

Pero Bilas, zamjenik direktora aerodroma

Paun Paunović/Cropix

Objasnio nam je da se od jutros promet u zračnoj luci odvija otežano zbog izostanka informatičke podrške te da se prijave na let obavljaju ručno. Zbog toga su moguća i kašnjenja u polasku.

- Operativni procesi u dolasku se obavljaju bez poteškoća. Radovi na otklanjanju posljedica ovog hakerskog napada se nastavljaju - rekao nam je Bilas.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jutros je posjetio Zračnu luku sv. Jeronim.

- Od sinoć sam bio u kontaktu s direktorom zračne luke. Potvrđeno je da je riječ o hakerskom napadu i sve institucije, od MUP-a i Sigurnosno obavještajnih agencija, odmah su bile upoznate i rade svoj posao. Bitno je da se polako normalizira stanje u zračnoj luci. Sustav još ne radi i sve rade ručno – rekao je ministar Butković za Radio Dalmaciju.

Objasnio je da su dešifrirane poruke u kojima ih hakeri pozivaju na pregovore, slično kao što je bilo nedavno u napadu na KBC Zagreb.

- To ne dolazi u obzir i tom putem ne idemo. Odlučili smo da se krene od nule i da se tako sustav ponovno podigne. Struka radi na tome i to se treba što prije uspostaviti, a do tada će se raditi ručnom metodom. Zračna luka funkcionira, otežano, ali radi - kazao je ministar Butković za Radio Dalmaciju.

Na pitanje što se može poduzeti kako se ovakve stvari ne bi događale, Butković je objasnio da su to izazovi vremena u kojem živimo.

- To je stvar koja se brusi na europskoj i svjetskoj razini. Nismo mi bez iskustva, bez obzira na to što nismo imali takve situacije. Pratimo trendove u svijetu i možemo se kao država s obzirom na zrelost naših institucija i struku koju imamo ravnopravno s time nositi - rekao je ministar Butković.

Lukša Novak, direktor Zračne luke sv. Jeronim je za Radio Dalmaciju objasnio da se sinoć nije moglo odmah u prvom trenutku prepoznati da je riječ o ozbiljnom hakerskom napadu. Zahvalio se svim djelatnicima i službama koje od sinoć rade na rješavanju ovog problema.

- Pokušavamo što je moguće više nromalno raditi. Zračna luka kontinuirano radi na ulaganju u kibernetičku sigurnost. Samo u zadnjih dvije godine, preko milijun eura smo uložili - kazao je direkor zračne luke.

image
Paun Paunović/Cropix

Podsjetimo, jučer oko 19.30 sati pao je sustav zračne luke te su svi letovi otkazani, a dolazni su preusmjereni u druge gradove. Kako je sinoć izgledao aerodrom i što su kazali naši gosti koji su zapeli, pročitajte ovdje.

Avioni koji su trebali sletjeti u Zračnu luku Sveti Jeronim preusmjeravaju se u Zadar: ‘Organiziramo prijevoz do Splita‘

Iza 22 sata situacija se u zračnoj luci sv. Jeronim počela normalizirati i putnike su preko razglasa pozivali na ukrcaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 18:40