StoryEditorOCM
Obalapilot projekt

Pacijenti iz Splita i okolice uskoro dobivaju novu uslugu, prvu takvu u Dalmaciji. O njima će brinuti cijeli tim doktora

Piše Mia Sesartić
25. srpnja 2024. - 23:27
Članice Udruge ‘Zdravi dan‘ (s lijeva na desno): Davorka Žižić Žura, Tea Vučković, Marija Kapitanović, Tanja Ilić Begović,  Mihaela Vujčić, Merica Milković i Ružica VukadinBožidar Vukičević/Cropix

Gradovi Split, Solin, Trogir i Sinj, odnosno pacijenti s tih područja moći će od rujna besplatno koristiti usluge Savjetovališta za kronične nezarazne bolesti kojeg je osmislila i pokrenula solinska Udruga "Zdravi dan", a podržali su ih iz Doma zdravlja Splitsko - dalmatinske županije.

U radu savjetovališta, koje će se odvijati u prostorima pojedinih domova zdravlja u Splitu, Trogiru i Sinju, odnosno novim prostorima Gradskog društva Crvenog križa u Solinu, sudjeluje multidisciplinarni tim, među kojima su liječnici, nutricionisti, kineziolozi, psiholozi i farmaceuti.

image

Članice Udruge ‘Zdravi dan‘ (s lijeva na desno): Tanja Ilić Begović, Merica Milković, Davorka Žižić Žura, Mihaela Vujčić, Marija Kapitanović, Ružica Vukadin i Tea Vučković
 

Božidar Vukičević/Cropix

Niz javno zdravstvenih akcija

- Ideja za otvaranje savjetovališta je potekla iz dugogodišnjeg rada naše Udruge "Zdravi dan", koja je od svog osnutka prije četiri godine organizirala niz javno zdravstvenih akcija kojima je, među ostalim, nastojala podići svijest o postojanju kroničnih nezaraznih bolesti i mogućnostima njihove prevencije.

Ovo je još jedan korak naprijed u kojem ćemo pokušati djelovati još direktnije na način da ćemo uz pomoć obiteljskih liječnika nastojati "filtrirati" sve one kojima treba ovakva vrsta podrške i uključivati ih u naše programe savjetovališta – veli nam u uvodu razgovora dr.sc. Tanja Ilić Begović, jedna od članica ovog tima.

image

Dr. sc. Tanja Ilić Begović

 

Božidar Vukičević/Cropix

Njihove aktivnosti će obuhvaćati rad s pacijentima koji mogu bolovati od kroničnih nezaraznih bolesti, primjerice prekomjerne debljine, arterijske hipertenzije, odnosno visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti tipa 2 ili nekih malignih bolesti. Dakle, to je cijeli niz bolesti gdje bi liječnik obiteljske medicine mogao kod svog pacijenta ustvrditi kako bi im koristile promjene životnih navika i kako bi im pomogla podrška profesionalaca koji djeluju u ovom timu.

- Kronične nezarazne bolesti predstavljaju vodeći javno zdravstveni problem u svim razvijenim zemljama svijeta - ističu nadalje članice ove solinske udruge, a njihovoj sve većoj učestalosti svakako pridonosi starenje stanovništva kao i moderni način života s urbanizacijom, industrijalizacijom i štetnim životnim navikama, kažu.

image

Članice Udruge ‘Zdravi dan‘ (s lijeva na desno): Davorka Žižić Žura, Tea Vučković, Marija Kapitanović, Tanja Ilić Begović,  Mihaela Vujčić, Merica Milković i Ružica Vukadin
 

Božidar Vukičević/Cropix

Profesionalni tim

Naime, ovaj tim savjetovališta okuplja cijeli niz profesionalaca koji će, svatko u svom području, nastojati pomoći oboljelima.To su uz doktoricu Ilić Begović i liječnice Marijana Vučković, Katija Biskupović i prof.dr.sc.Josipa Radić, zatim Vjekoslava Šupraha, magistra farmacije, zatim nutricionistice Marija Kapitanović, Josipa Dragičević, Petra MijićTea Vučković i Ružica Vukadin, psihologinja Davorka Žižić Žura i kineziologinja Mihaela Vujčić.

Što je to konkretno što će savjetovalište nuditi?

- To je nešto što zdravstveni sustav uvijek ne može pružiti jer često liječnik obiteljske medicine nema dovoljno vremena da bi detaljno uputio svog pacijenta na koji način da pristupi svojoj tegobi ili stanju koje ima, a zna se da je u liječenju kroničnih nezaraznih bolesti važno neophodno mijenjanje životnih navika.

image

Solinske lokacije za šetnju

Joško Šupić/Cropix

Odlučili smo se za ovakav način budući da smatramo kako su liječnici obiteljske medicine upravo ti koji će najbolje prepoznati kojim pacijentima je potreban ovakav program i oni će ih upućivati nama – napominje doktorica Ilić Begović pojašnjavajući kako je pred njima kampanja upoznavanja liječnika obiteljske medicine s radom savjetovališta, a isto tako i pacijenata, putem medija, promotivnih materijala i drugih oblika komunikacije.

Medicina životnog stila

- Ono što mi promoviramo kao udruga su postulati medicine životnih navika i upravo je to ono što ćemo promovirati i kroz rad savjetovališta, dakle, očuvanje i unapređenje zdravlja kroz pozitivne promjene životnih navika u šest temeljnih stupova medicine životnog stila.

To su: tjelesna aktivnost i vježbanje, pravilna prehrana, upravljanje stresom i mentalno zdravlje, spavanje i san, zdravi društveni odnosi i društvena povezanost i izbjegavanje rizičnih supstanci (pušenje, alkohol, droge) – navode naše sugovornice pojašnjavajući kako će se u radu savjetovališta izmjenjivati različite struke tako da će svaki bolesnik imati priliku susresti se s različitim profesionalcem i onda ovisno o svojim tegobama nastaviti dalje individualni ili grupni rad.

image

Važno je mjeriti šećer u krvi

Nikola Vilić /Cropix

- Pacijent će biti naš ravnopravni partner. Jedni drugima ćemo biti podrška, jer imamo zajednički, odnosno isti cilj, postići, recimo, dobre vrijednosti tlaka i tjelesne težine, vrijednosti glukoze u krvi, vrijednosti kolesterola i slično – objašnjavaju nam o ovom pilot projektu koji je, kako navode, prvi ovakve vrste u Dalmaciji.

- Inicijalni pristup je osmišljen na način da će pacijent ispuniti upitnik kojeg smo osmislili svi zajedno, što će nam dati procjenu njegovog stanja i životnih navika.

image

Važna je zdrava prehrana










 

Nikola Vilić/Cropix

Kada je riječ o segmentu rada nas nutricionista, pacijent će, primjerice, dobiti jelovnike koji neće biti na individualnoj osnovi, bit će to jedan standardizirani primjer, više kao smjernice kakva bi trebala biti prehrana kod određenih zdravstvenih stanja vezanih za spomenute bolesti. Dakle, važna nam je edukacija bolesnika i usmjeravanje kako da promijene životne navike, u ovom slučaju recimo prehranu - ističe nutricionistica Marija Kapitanović koja će savjetovati pacijente zajedno s kolegicama Ružicom Vukadin i Teom Vučković.

Vrijeme za pacijente

- Osobe kojima su tek dijagnosticirane kronične nezarazne bolesti često imaju niz pitanja za koje nekad nemaju dovoljno vremena ni bolnički specijalisti ni liječnici obiteljske medicine. I podaci s interneta nisu uvijek pouzdani i mogu biti krivo protumačeni, a ovdje u sat vremena mogu saznati sve ono što bi mjesecima sami istraživali – dodaju Ružica i Tea, dok o važnosti tjelesne aktivnosti govori kineziologinja Mihaela Vujčić.

- Djelokrug rada nas kineziologa u ovom savjetovalištu bit će prije svega da korisnike osvijestimo o važnosti tjelesne aktivnosti, odnosno da se djeluje preventivno. Međutim, ako je već došlo do kronične nezarazne bolesti cilj nam je pokušati usmjeriti ljude da kroz svakodnevno djelovanje mogu tu tjelesnu aktivnost podignuti na veću razinu, i tako primjerice doprinijeti smanjenju tlaka ili šećera.

image

Važno je mjeriti šećer u krvi

Nikola Vilić /Cropix

Također, kada netko oboli ili se operira, često nakon toga ima brojna pitanja, što smije, a što ne, koja su mu ograničenja i zbog drugih zdravstvenih stanja.

Zato i imamo interdisciplinarni tim gdje ćemo u suradnji s liječnikom i nutricionistom dati savjete pacijentu, recimo da se više šeta, možda čak i da opere prozore i to je jedna vrst tjelesne aktivnosti ako recimo ne smijete vani, a niste baš voljni za odraditi neke vježbe – ističe Vujčić.

- U Solinu stalno raste broj stanovnika tako da je nasušna potreba za ovakvim vidom savjetovališta - ističe nam i predsjednica Udruge Merica Milković.

image

Solinske lokacije za šetnju

Joško Šupić/Cropix

- Ljudima nekad treba samo malo motiva da se izvuku iz svoje komfor zone, a na ovaj način će dobiti i društvenu interakciju koja je također veoma bitna zbog fizičkog i psihičkog zdravlja – naglašava predsjednica te dodaje kako je psihološka potpora za motivaciju pacijenata također vrlo važan dio, a u tom segmentu svoju podršku radu udruge i savjetovališta daje i psihologinja Davorka Žižić Žura.

Motivirati ih

- Na jednom mjestu će dobiti podršku više različitih stručnjaka što će povoljno utjecati na promjenu njihovog životnog stila i usvajanje zdravih navika, i u tome djelujemo sinergijski kako bi oni bili što uspješniji.

Važno je naglasiti da pacijenti u tome imaju aktivnu ulogu, uz našu podršku, naravno, mi im dajemo smjernice kako napraviti neke značajne promjene u svom življenju. Uloga psihologa je pružiti im psihološku podršku u tom procesu, znači motivirati i osnažiti klijente kako bi bili što ustrajniji u usvajanju novih životnih navika – navodi nam psihologinja i pojašnjava kako će to konkretno izgledati.

image

Važna je tjelesna aktivnost, ističu naše sugovornice

Duje Klarić/Cropix

- Tražit ćemo koje su njihove prednosti i jake strane koje će im omogućiti da ustraju na tom putu te zajedno premostiti neke prepreke poput misli i strahova koje ih u tome koče. Potrebno je savladati otpor prema promjeni zato što ljudi često sumnjaju jel‘ to oni zaista mogu i trebaju li uopće to, tako da ih treba educirati o svim dobrobitima zdravog životnog stila – govori psihologinja, te ističe još jednu važnu stvar kojom će se baviti.

- Staviti ćemo naglasak i na suočavanje sa stresom i time poboljšati i fizičko i mentalno zdravlje. Zapravo, ljudima kronično nedostaju neke vještine za ovladavanje stresom, a on je sveprisutan i svakodnevan. Trebamo ih podučiti i kako generalno voditi brigu o svom mentalnom zdravlju.

Fizičko i mentalno zdravlje su povezani te ako unaprijedimo jedno, unaprijedit ćemo i drugo i obrnuto.

image

U Splitu će se savjetovanje održavati u Domu zdravlja na Mertojaku

Nikola Vilić/Cropix

Također, u suradnji s kolegicama i ovisno o pojedinačnim potrebama pacijenata, postavit ćemo neke konkretne ciljeve koji ih neće obeshrabriti. Pomoći ćemo im da shvate da je promjena ponekad teška, ali da je moguća te ih potaknuti da ulože trud koji će im se dugoročno isplatiti – smatra psihologinja Davorka Žižić Žura, a svi napominju kako će zajedno malim, ali važnim koracima nastojati stići do cilja, svatko u svome segmentu djelovanja.

Važnost obiteljskih liječnika

- U svemu tome nam je veoma bitna podrška i osviještenost liječnika obiteljske medicine, ako je ne bude, sve pada u vodu, i njih na neki način treba motivirati, jer će se na jedan način i oni moći rasteretiti ovim projektom – kazuju naše sugovornice ističući kako je u njihovom timu i magistra farmacije Vjekoslava Šupraha.

- Mi nećemo propisivati lijekove, već promjenu životnih navika. Nećemo davati terapije ali s ovim načinom možemo pomoći da se ta terapija ne povećava.

S druge strane one koji se moraju liječiti farmakoterapijom podsjećat ćemo, recimo, da je moraju redovito uzimati.

image

Treba pratiti vrijednosti krvnog tlaka

Luka Gerlanc/Cropix

Farmaceut ga može upoznati s nuspojavama lijeka kojeg koristi i smetnji koje može očekivati, i da ustraje u uzimanju lijeka kada je potrebno. Pacijenta će upoznati i na koji način pratiti vrijednosti šećera i tlaka, brinuti o svom zdravlju, odlaziti redovito liječniku, bit ćemo tu za sva pitanja – naglašavaju članice ovog tima.

Prvi u regiji

- Posebnost našeg rada je ono što u svijetu već dugo postoji, a to je medicina životnog stila i mi ćemo je u savjetovalištu provoditi kao prvi u Dalmaciji, dakle prvi u našoj regiji.

To ćemo raditi strukturirano i pod okriljem ustanove Doma zdravlja, a tu su svi profesionalci koji će raditi multidisciplinarno – zaključuje dr.sc. Tanja Ilić Begović koja je ujedno i članica Hrvatske udruge za medicinu životnog stila.

Pojedini članovi Udruge "Zdravi dan" educiraju se na tom polju i u planu im je dobivanje certifikata kako bi postali specijalisti medicine životnog stila čije je provođenje, uz klasičnu medicinu, također veoma važno.

image

Savjetovalište će se otvoriti i u Trogiru

Nikola Vilić/Cropix

- Ovo je pilot projekt. Postavili smo određene ciljeve, vidjet ćemo kakva će biti interakcija s ljudima. Pretpostavljamo da ćemo naići i na neke prepreke, ali mi smo entuzijastični tim i nadamo se to uspješno riješiti.

Dobrodošli su i drugi članovi timova, patronažne sestre, liječnici i svi oni koji nam se žele priključiti u radu savjetovališta kako bi pomogli našim sugrađanima u stjecanju zdravih životnih navika, a time i zdravijem životu – poručuje iz solinske Udruge "Zdravi dan".

image

Sjedište udruge ‘Zdravi dan‘ je u Solinu

Joško Šupić/ Cropix

LOKACIJE NA KOJIMA ĆE SE ODRŽAVATI

Split, Solin, Trogir i Sinj

- Pokretanje savjetovališta naišlo je na odobravanje i potporu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije čiji su ravnatelj prim. Marko Rađa, spec. obiteljske medicine i njegova zamjenica, izv.prof.dr.sc. Marion Tomičić, dr.med., prilikom predstavljanja savjetovališta u Solinu, najavili kako će ono biti implementirano u rad Doma zdravlja.

U Splitu će to biti na Mertojaku gdje je subotom dežurna ambulanta, u Sinju ćemo također, kao i u Trogiru imati prostor u Domu zdravlja gdje vikendom rade dežurni liječnici. U Sinju će biti voditeljica dr. Ivana Žižić Efendić, a u Trogiru dr. Valentina Vukman, specijalist interne medicine, nefrolog.

U Solinu je dogovorena suradnja s ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Solin, Bugom Bulj, te će se savjetovalište odvijati u njihovim novim prostorima nasuprot Coca-cole, ističu nam predstavnice Udruge "Zdravi dan".

‘Liječnici će upućivati pacijente u savjetovalište‘

- Liječnici obiteljske medicine se u svakodnevnom radu susreću s pacijentima koji su radi nepravilnih životnih navika u riziku za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti ili već boluju od njih. Nažalost, u ambulantama imamo velik broj takvih pacijenata, a nemamo dovoljno vremena za edukaciju o važnosti promjene životnih navika koje su važne za sprječavanje razvoja bolesti i komplikacija.

Kroz savjetovalište za kronične nezarazne bolesti pacijenti će biti kvalitetnije educirani o samoj bolesti i životnim navikama koje će im pomoći u liječenju, a liječnicima će svakodnevni rad biti olakšan jer će pacijente moći uputiti na mjesto gdje će biti multidisciplinarni tim koji će provodite edukacije - ističe i dr. Ivana Žižić Efendić iz Sinja.

HRVATSKE BROJKE

Dvije trećine s prekomjernom tjelesnom masom

U Republici Hrvatskoj gotovo dvije trećine osoba imaju prekomjernu tjelesnu masu i/ili debljinu. Danas znamo da debljina nije samo estetski problem već izaziva čitav niz drugih metaboličkih poremećaja i ugrožava zdravlje.

Osobe koje pate od debljine su izložene povišenom riziku i za dobivanje šećerne bolesti, krvožilnih bolesti, arterijske hipertenzije, bolesti jetre, malignih bolesti i slično, navode nam ovom prilikom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 22:05